Video Cum arată noua promenadă din centrul Hunedoarei, clădită de muncitorii aduși din țări exotice VIDEO
0Muncitorii nepalezi și din alte țări din sudul Asiei au devenit prezențe obișnuite pe șantierele din centrul istoric al Hunedoarei, unde sunt reabilitate albia râului Cerna și străduțele de la Castelul Corvinilor din Hunedoara.
Muncitorii din țări exotice au dus o parte din greul lucrărilor la infrastructura stradală din Centrul istoric al Hunedoarei și la noua faleză de pe râul Cerna din Hunedoara (video).
În orașul muncitoresc, în care până în anii ’90 peste 20.000 de oameni lucrau în Combinatul siderurgic Hunedoara și la întreprinderea de construcții siderurgice (ICSH), forța de muncă locală a devenit tot mai dificil de găsit în sectorul construcțiilor.
În ultimii ani, firmele care au lucrat la rețeaua stradală, pistele de biciclete, anvelopări de clădiri, la iluminatul public în orașe din județul Hunedoara, sau se ocupă în prezent de reabilitarea infrastructurii din Centrul istoric al Hunedoarei și de noua promenada de pe râul Cerna din Hunedoara au angajat tot mai mulți muncitori proveniți din Nepal, India, Pakistan și alte țări din sudul Asiei.
„Sunt, în general, mai disciplinați ca unii muncitori români, își văd de lucru, deși au și ei nemulțumiri, uneori legate de programul de lucru. Adică își doresc pauze mai lungi și un program mai scurt. Li se asigură salariul minim în construcții oferit în România și cazarea, iar pentru că au cheltuieli reduse, reușesc să trimită o parte din veniturile lor familiei din țările natale”, spune un antreprenor din Hunedoara.
Promenada de pe râul Cerna
În prezent, mai multe echipe de muncitori străini lucrează în Centrul Istoric al Hunedoarei (video), la reabilitarea străzilor de la Castelul Corvinilor din Hunedoara și a albiei râului Cerna. După finalizarea lucrărilor, Hunedoara va avea o promenadă de circa 600 de metri pe malul râului Cerna.
„Reamenajarea albiei râului Cerna şi transformarea acesteia într-o zonă de promenadă a intrat într-o nouă etapă. Pe porţiunea dintre podul de la vechea poartă principală a fostului combinat şi podul de pe Strada Constantin Bursan s-au amenajat terasele, iar marți a început turnarea stratului de beton pe Aleea mare. Zona va avea şi suprafeţe cu gazon”, informează Primăria Hunedoara.
Străduțele din jurul castelului Corvinilor sunt pavate și vor fi transformate în alei pietonale, cu trafic restricționat pentru mașini.
Și aici lucrează echipe de muncitori proveniți din Nepal, India sau Pakistan. De altfel, firmele de construcții apelează tot mai frecvent la forța de muncă externă, chiar și în orașele din Valea Jiului, unde până în ultimii ani, șomajul era ridicat.
Lucrările în Centrul Istoric al Hunedoarei sunt realizate cu fonduri europene și vor trebui finalizate în 2024.