Centrul istoric din Hunedoara se schimbă complet. De ce sunt renovate clădirile vechi și degradate VIDEO

0
Publicat:

Centrul istoric din Hunedoara (video) se află în șantier de un an, iar proprietarii clădirilor vechi din zonă au ridicat și ei schelele pe construcțiile degradate, la care nu au mai intervenit de mulți ani.

Centrul istoric din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Centrul istoric din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Centrul istoric din Hunedoara își schimbă, treptat, înfățișarea. Parcul Libertății, malurile râului Cerna și infrastructura rutieră din centrul vechi al Hunedoarei sunt reabilitate cu fonduri europene, lucrările fiind demarate în primăvara anului 2023.

Marea nemulțumire a localnicilor a vizat însă clădirile vechi de peste un secol care mărginesc fosta piață a Hunedoarei - construcții lăsate în ultimele decenii să se degradeze și care au afectat negativ înfățișarea zonei apropiată de Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Impozite mai mari pentru clădiri neîngrijite

Odată ce lucrările de infrastructură din Centrul istoric din Hunedoara au avansat, proprietarii clădirilor vechi au început restaurarea acestora, după ani în șir în care localnicii s-au plâns de starea lor.

Unul dintre motive este creșterea impozitelor pentru clădirile neîngrijite, decisă de administrația locală, însă și valoarea imobilelor va crește odată cu renovarea lor și cu investițiile din zonă.

„Proprietarii clădirilor vechi și degradate au fost înștiințați că, în cazul în care nu vor lua măsuri pentru îngrijirea lor vor plăti impozite majorate pentru ele”, spune primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu.

În Hunedoara, impozitele pentru clădirile neîngrijite au fost majorate recent cu până la 450 la sută, printr-o hotărâre de Consiliul Local, în funcție de starea de degradare în care au fost lăsate.

„Clădirea neîngrijită este clădirea care este în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubră, cu acoperiș, cornișă, streașină, jgheaburi, burlane desprinse, degradate sau lipsă, fațade nereparate, necurățate, netencuite, nezugrăvite, deficiențe structurale vizibile din exterior, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură”, se arată în hotărârea municipalității.

Cel puțin patru clădiri vechi, private, din Centrul istoric din Hunedoara au intrat recent în șantier, iar alte imobile vor urma să fie și ele renovate.

Pe lângă acestea, sunt reabilitate, din fonduri publice (europene), Palatul administrativ – sediul Primăriei Hunedoara, clădirea istorică a fostei bănci Agricola, veche din secolul al XIX-lea – viitorul muzeu al Fierului, un fost conac folosit în trecut pentru îngrijirea persoanelor vârstnice – viitor centru de tineret.

Lucrările de infrastructură începute în martie 2023 în Centrul vechi din Hunedoara (Centrul istoric din Hunedoara) vizează reabilitarea rețelei stradale din împrejurimile Castelului Corvinilor (video), reamenajarea malurilor râului Cerna pentru a deveni zonă de promenade, înființarea unui muzeu al Fierului și a unui centru de agrement.

„După realizarea investiției, vor fi create mai multe zone pietonale și semipietonale, menite să contribuie la reducerea poluării generate de mașini și să încurajeze mersul pe jos și folosirea unor soluții de transport ecologice”, informa Primăria Hunedoara.

Investițiile vor trebui finalizate în 2024.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite