Râuri legendare din Hunedoara, distruse de oameni. Gropi de gunoi în locul atracțiilor turistice VIDEO

0
Publicat:

Cele mai atractive râuri din Hunedoara au fost afectate decenii în șir de poluarea industrială, însă uzinele metalurgice și miniere din preajma lor s-au închis treptat după 1990. Acum, localnicii au transformat apele în mari gropi de gunoi.

Gunoaiele în Râul Zlaști din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Gunoaiele în Râul Zlaști din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Râul Cerna din Hunedoara izvorăște din Munții Poiana Ruscă, traveesează mai multe sate din Ținutul Pădurenilor și Hunedoara, iar la peste 70 de kilometri de izvoarele sale și la 15 kilometri de municipiu se revarsă în Mureş, apa legendară a Transilvaniei.

În anii ’60, la circa zece kilometri de Hunedoara, pe valea râului Cerna a fost construit barajul Lacului Cinciș – o amenajare hidrotehnică necesară alimentării cu apă a uzinelor din Hunedoara și a orașului.

Cheile Cernei din Hunedoara, groapă de gunoi

În trecut, pe cursul său inferior, râul Cerna din Hunedoara se număra printre cele mai poluate ape curgătoare din România, deoarece aici erau deversate apele uzate și substanțele provenite din procesele industriale de la combinatul siderurgic Hunedoara și de la minele de fier din zona Teliuc.

Poluarea industrială s-a redus drastic după închiderea minelor și a celor mai multe uzine din combinatul siderurgic Hunedoara.

În schimb, în mai multe locuri, oamenii au transformat din nou valea râului Cerna într-o zonă poluată.

Deasupra Cheilor Cernei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Deasupra Cheilor Cernei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Aflate în Ținutul Pădurenilor, Cheile Cernei din Hunedoara sunt rezervație naturală, însă unii localnicii nu au ținut cont de acest lucru.

La intrarea în satul Lunca Cernii de Jos, o mică parcare aflată deasupra prăpastiei din Cheile Cernei a devenit de câțiva ani un loc în care oamenii aruncă deșeuri de mari dimensiuni.

„Fiind panta foarte abruptă și la o înălțime de vreo 200 de metri, până la apă, este aproape imposibil să mai poată fi adunate gunoaiele care sunt aruncate pe ascuns de localnici. Unii au adus aici mobilier vechi, frigidere și ce nu le-a mai trebuit. Le-au aruncat în prăpastie și doar trunchiurile copacilor le opresc să nu ajungă în râu”, se plânge un localnic din satul Lunca Cernii de Jos.

Alte gunoaie provenite din satele traversate de râul Cerna din Hunedoara sunt purtate de ape până la izvoarele Lacului Cinciș (video), fiind aduse apoi la malurile lacului.

În Centrul vechi din Hunedoara (video), un sector de 600 de metri de pe râul Cerna este reamenajat, în prezent, ca promenadă, cu fonduri europene.

Albia râului a fost decolmatată, iar peștii și păsările sălbatice și-au făcut din nou apariția în apele Cernei.

Râul Zlaști, poluat în amonte de Castelul Corvinilor

Râul Zlaști din Hunedoara (video) izvorăște tot din Munții Poiana Ruscă, traversează mai multe sate ale comunei Cerbăl și ale Hunedoarei și se unește cu râul Cerna la poalele Castelului Corvinilor.

În secolul al XX-lea, la fel ca alte ape ce traversau zone industrializate puternic, râul Zlaști din Hunedoara era afectat de poluare.

La poalele Castelului Corvinilor, râul Zlaști din Hunedoara și malurile sale sunt îngrijite de angajații muzeului castelului și ai serviciului public de salubritate din Hunedoara. Râul a redevenit curat, iar pescarii spun că populația de pești a crescut în aceste locuri.

Mai sus de Castelul Corvinilor din Hunedoara, apele sunt greu de distins din cauza gunoaielor, pe o porțiune de circa trei kilometri a râului Zlaști între Hunedoara și satul Zlaști.

Malurile abrupte și vegetația ascund tonele de gunoaie adunate cu timpul în valea râului Zlaști din Hunedoara.

Râul Zlaști, la Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Râul Zlaști, la Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Aici se afla unul dintre cele mai vechi baraje hidrotehnice din România, ridicat în secolul al XIX-lea, și ruinat de circa jumătate de secol, împreună cu centrala electrică din vecinătatea sa.

Fostul baraj putea fi clasat ca monument industrial, însă localnicii l-au devastat, iar gunoaiele purtate de ape se opresc între pilonii săi.

Râul Strei, cu halde de gunoi pe maluri

Tone de gunoaie și deșeuri provenite din demolări au fost aruncate în mai multe locuri pe malurile râului Strei din Hunedoara (video).

Apele sale izvorăsc din Munții Șureanu și traversează ținuturile Hațegului și Hunedoarei, bogate în monumente antice și medievale.

Lucrările hidroenergetice din anii ’90 au dus la înființarea a trei hidrocentrale pe cursul inferior al Streiului, între Hațeg și Călan și a mai multor canale de apă și amenajări hidrotehnice. În jurul lacurilor de acumulare și ale noilor canale au apărut alte lacuri, bălți și mlaștini, care atrag o faună diversă: numeroase specii de păsări sălbatice, căprioare, vulpi și chiar lupi.

Mulți localnici din așezările traversate de râul Strei din Hunedoara s-au obișnuit să aducă pe malurile sale gunoaiele din gospodărie ori deșeurile provenite din lucrările de construcții. Cauciucurile uzate, hainele vechi, mobilierul stricat și substanțele toxice umplu și ele malurile, bălțile din jurul Streiului, ajungând adesea și în albia râului.

„Este ceva de nesuportat. S-au adunat tone de gunoaie în locuri unde acum câțiva ani mergeam cu copii și cu prietenii la iarbă verde”, se plângea un localnic din Călan.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite