Castelul Corvinilor, înconjurat de locuri stranii. Construcțiile care stârnesc fantezia turiștilor VIDEO

0
Publicat:

Câteva mari construcții de lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara, dezafectate de mai mulți ani, au stârnit fantezia turiștilor. Puțini vizitatori le cunosc povestea.

Rămășițele instalațiilor de transport din jurul Castelului Corvinilor. Foto: Daniel Guță. Adevărul
Rămășițele instalațiilor de transport din jurul Castelului Corvinilor. Foto: Daniel Guță. Adevărul

Timp de peste un secol, Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost înconjurat de construcții industriale uriașe, însă din anii ‘90 numărul lor a scăzut treptat. Câteva dintre ruinele lor au rămas neclintite, iar soarta lor este incertă.

Uzinele de fier din Hunedoara s-au dezvoltat în vecinătatea Castelului Corvinilor începând din anii 1880. La acea vreme, cetatea medievală din Hunedoara, abia restaurată după ce fusese mistuită de incendiul din 1854, domina așezările arhaice de pe văile Cernei și Zlaștiului, care se uneau la poalele ei.

În anii următori, în jurul castelului au fost clădire furnalele uzinelor de fier, funicularele și calea ferată care legau Uzinele de Fier din Hunedoara de minele și așezările din Ținutul Pădurenilor, barajele de pe râurile Zlaști și Cerna, apeducte și centrale electrice.

După Al Doilea Război Mondial, uzinele metalurgice s-au extins cu repeziciune, înghițind așezări ale localnicilor, cimitire și chiar o mănăstire franciscană.

Noul combinat siderurgic cuprindea turnuri și clădiri înalte de zeci de metri, pe lângă care Castelul Corvinilor din Hunedoara părea micșorat și înghițit complet de ceața purpurie și cenușie ridicată din coșurile de fum ale uzinelor.

Din anii ’90, industria grea a intrat în declin, iar până la sfârșitul anilor 2000, cele mai multe dintre marile construcții metalurgice din vecinătatea Castelului Corvinilor au fost demolate. Câteva dintre ele au rămas aproape neatinse și împreună cu ruinele fostelor instalații ale Uzinelor de Fier completează tabloul straniu al Castelului Corvinilor.

Plasa de funicular atârnă lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Hunedoara avea una dintre cele mai lungi rețele de funiculare din Europa.

Instalațiile se întindeau pe mai mult de 40 de kilometri și legau Hunedoara de satele cele mai îndepărtate din Ținutul Pădurenilor, ca Vadu Dobrii Gura Bordului și de locurile de unde erau aduse lemnele, piatra, minereul de fier și mangalul necesar uzinelor de fier.

De-a lungul timpului, mai ales în deceniile de comunism, instalațiile de funicular au suferit modificări, însă toate și-au încetat activitatea după 1990.

Pe dealul învecinat Castelului Corvinilor, numit în trecut dealul Străjii sau al Răcăștiei, au rămas ruinele stației finale a funicularelor din Hunedoara, iar pe Dealul Sânpetru din Hunedoara, la poalele căruia se află castelul, au rămas pilonii de beton ai funicularelor care legau Hunedoara de mina de fier Teliuc.

Cele două dealuri de pe Valea Zlaștiului din Hunedoara (video) au rămas legate, la câțiva zeci de metri de castel, de o plasă metalică a rețelei de funicular, grea de câteva tone. Plasa a rămas suspendată la peste 20 de metri deasupra șoselei și a râului Zlaști.

Nu a mai fost dezasamblată, chiar dacă corfele funicularelor nu au mai circulat deasupra ei de două decenii.

Recent, o balustradă metalică a fost amplasată pe marginea versantului, sub plasa de funicular, pentru a preveni accidentările, însă în anii trecuți, unii hunedoreni s-au expus pericolului, cățărându-se pe plasa de funicular, montată aici în jurul anilor ’60.

Rămășițele funicularului din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Rămășițele funicularului din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Pe sub plasa funicularului circulau, în trecut, mocănițele de la gara mică a Hunedoarei, spre Ghelari și Govâjdia. Calea ferată a dispărut, dar terasamentul ei poate fi un loc plăcut pentru drumețiile care încep de aici, de la ruinele funicularului”, spune Ioan, un localnic din Hunedoara.

Viaductul din Hunedoara, abandonat în anii 2000

Structura metalică a unui viaduct abandonat în anii 2000, odată cu dezafectarea căii ferate Hunedoara – Ghelari (video), oferă o priveliște la fel de spectaculoasă ca rămășițele funicularelor din Hunedoara.

Viaductul a fost construit în jurul anului 1900, la o înălțime de circa 20 de metri peste valea Zlaștiului din Hunedoara, iar în anii ‘90 structura sa metalică a fost înlocuită cu una mai solidă pentru a susține vagoanele cu încărcături mai grele de talc și dolomită, transportate de la carierele din Ținutul Pădurenilor la Hunedoara.

Un deceniu mai târziu, în toamna anului 2008, a circulat ultimul tren pe calea ferată Hunedoara – Ghelari și pe viaductul de pe valea Zlaștiului din Hunedoara. Un an mai târziu, și ultimul tronson al căii ferate, între Hunedoara și Zlaști, a fost dezafectat. Viaductul a rămas aproape intact, doar calea de rulare și instalațiile sale fiind luate.

„Viaductul din Hunedoara şi celelalte construcţii mari ale fostei cări ferate puteau fi considerate monumente istorice, dar unele au fost tăiate pentru fier vechi, fără să se ţină cont de importanţa lor”, relata Gheorghe Nicoară, care locuia într-o casă din vecinătatea viaductului.

Unii localnici s-au cățărat pe scheletul viaductului, deși și acesta este riscant.

Adăpostul antiatomic din Hunedoara

Mai aproape de Castelul Corvinilor din Hunedoara, sub Dealul Sânpetru din Hunedoara (video), la începutul anilor ’60 a fost săpat un adăpost antiatomic.

Buncărul din munte (video), cu coridoare dispuse în forma literei H, are o lungime de circa 800 de metri, sub pământ, și putea fi folosit ca refugiu pentru aproape 1.000 de oameni, în cazul unor bombardamente aeriene. Din fericire, nu a fost nevoie de utilizarea sa.

Cu timpul, reţeaua de aerisire, mobilierul şi instalaţiile electrice şi sanitare, s-au degradat, astfel că vechiul adăpost antiatomic şi-a pierdut utilitatea.

Adăpostul antiatomic din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Adăpostul antiatomic din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

O poartă blindată construită în zidul Dealului Sânpetru arată intrarea în adăpostul antiatomic. Dincolo de ea se întind coridoarele, dotate cu priciuri de beton şi instalaţii de ventilaţie din anii ‘60, la capătul cărora se află băile şi un fost centru de comandă.

La vreo 200 de metri, ascunsă de pădure, o altă uşă masivă de fier, ruginită, era intrarea în adăpostul antiatomic din Hunedoara (video).

Unii localnici au inventat legenda că porțile spre subteranele Dealului Sînpetru ar fi fost intrări ale unui tunel secret care lega Castelul Corvinilor de Cetatea Devei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite