Cum arată amfiteatrul antic din Sarmizegetusa după ce i-au fost montate noile tribune metalice VIDEO

0
Publicat:

Noile tribune metalice montate recent la Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa (video) i-au dat monumentului clădit de romani o înfățișare cu totul neașteptată.

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Din toamna anului 2022, Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, una din cele patru astfel de arene romane descoperite pe teritoriul României, se află în șantier și este restaurat cu ajutorul unei finanțări europene accesate de Consiliul Județean Hunedoara.

Constructorii care derulează investiția estimată la 17 milioane de lei trebuiau să finalizeze restaurarea Amfiteatrului din Sarmizegetusa până în decembrie 2023, dar lucrările au început cu întârziere, din cauza procedurilor de proiectare și de licitație prelungite, arătau reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

Astfel, termenul de finalizare a proiectului a fost prelungit până la sfârșitul anului 2024, iar lucrările rămase de executat vor fi finanțate tot cu fonduri europene, alocate prin Programul Regional Vest 2021-2027.

Tribunele vor găzdui 500 de spectatori

Restaurarea Amfiteatrului din Sarmizegetusa a însemnat transformarea acestuia într-un spațiu în care vor putea avea loc evenimente, la care pot participa sute de spectatori.

În anii trecuți, un eveniment muzical organizat în incinta sitului arheologic a stârnit controverse. Noile tribune metalice și de lemn și un mic platou folosit ca scenă ar urma să redea arenei romane rolul de loc al comunității pe care l-ar fi avut în vremea romanilor.

„S-a propus realizarea de gradene pe câteva sectoare ale laturilor sudice și nordice, din structură metalică zincată, independentă de structura istorică, sprijinită pe dale de beton prefabricat așezate pe pat de pământ și susținute de stâlpi care să asigure panta arenei romane. Așadar, gradenele noi nu vor fi reconstruite pe structura istorică existentă și vor fi amplasate doar spre interiorul amfiteatrului. Extragerea acestora se va putea realiza fără a produce daune asupra monumentului istoric, fiind astfel o intervenție reversibilă”, arăta Consiliul Județean Hunedoara, beneficiarul proiectului de restaurare a monumentului.

Gradenele vor putea găzdui până la 500 de spectatori, iar arena va fi amenajată, la rândul ei, cu pământ stabilizat.

Pe latura de est va fi amplasată o scenă pentru evenimente, din structură metalică, demontabilă și ea. Casetele dintre zidurile amfiteatrului se vor umple cu pământ, acoperit cu vegetație, se arată în proiect.

Restaurarea Amfiteatrului din Sarmizegetusa a stârnit controverse

Unii localnici s-au plâns însă de înfățișarea nouă care i se conturează locului istoric. „Distrugere fără milă a unui important monument istoric, unic în Dacia romană”, scrie unul dintre aceștia.

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost descoperit în secolul al XIX-lea, iar de-a lungul timpului a trecut prin mai multe etape de cercetare, restaurare și conservare, cele mai ample fiind derulate în anii ’60.

Amfiteatrul roman înainte de începerea lucrărilor de restaurare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Amfiteatrul roman înainte de începerea lucrărilor de restaurare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Acestea din urmă au fost afectate de trecerea timpului și din cauza materialelor folosite, iar arena romană a continuat să se degradeze în deceniile următoare (foto, jos: imagini din 2021 cu amfiteatrul).

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa (video) a fost întemeiată de împăratul Traian în jurul anului 106 şi a fost transformată în capitala noii provincii cucerite de armatele romane.

Ruinele capitalei romane, aflate la circa 15 kilometri de orașul Hațeg, în vecinătatea Porților de Fier ale Transilvaniei, dezvăluie un fost oraş cosmopolit şi înfloritor din Antichitate.

Atunci, colonia ridicată pentru veteranii din armata romană s-a dezvoltat ca o aşezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative şi palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane şi cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite