Cum a fost salvată biserica monument dintr-un sat uitat. Oamenii au așteptat ani în șir ajutorul autorităților FOTO

0
Publicat:

După ce s-au săturat să aștepte intervenția autorităților, localnicii dintr-un sat din Hunedoara au decis să își repare singuri biserica veche (foto), monument istoric, aflată în pericol de prăbușire.

Biserica din satul Vălișoara. Maria Buda. Facebook.
Biserica din satul Vălișoara. Maria Buda. Facebook.

Mai mulți localnici din comuna Balșa din Hunedoara s-au strâns pentru a repara singuri biserica monument istoric din satul Vălișoara, aflată în pericol de prăbușire, după ce ani ani în șir a fost neglijată de autorități.

Vreo 30 de oameni mai locuiesc în satul Vălișoara din Hunedoara, o localitate izolată din Munții Metaliferi, care a păstrat o biserică de lemn, clădită în jurul anului 1785.

În biserica veche a satului nu au mai avut loc slujbe, după ce în apropierea ei a fost ridicat un alt lăcaș.

Deși se află pe lista monumentelor istorice, a fost lăsată într-o stare avansată de degradare. În alte sate din comuna Balșa, bisericile au fost restaurate, însă în cazul bisericii din Vălișoara, demersurile localnicilor nu au avut succes până acum.

În luna februarie, Maria Buda, o profesoară originară din comuna Balșa din Hunedoara, a lansat un apel la salvarea micii biserici, aflată în pericol de prăbușire.

„Zidurile ei cuprind secole de rugăciune și credință, în care a fost inima comunității, părtașă la toate bucuriile și tristețile ei. Acum, rănită și abandonată strigă după ajutor. Acum, ne roagă să o salvăm! E ultima ei șansă! Și șansa noastră de a lăsa urmașilor, nu o ruină, ci un monument istoric valoros”, a scris Maria Buda, pe pagina sa de Facebook.

Biserica din satul Vălișoara din Hunedoara, reparată de voluntari

Primii care au răspuns apelului său au fost localnicii din satele comunei Balșa, dar și alți hunedoreni. Sâmbătă, oamenii au adus materiale de construcții necesare punerii în siguranță a lăcașului și s-au apucat de lucru.

Biserica din Vălișoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Biserica din Vălișoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Aș vrea să țin minte această dată, 9 martie, pentru că înseamnă mult: umanitate, vrednicie, hărnicie, unitate, dărnicie, dibăcie, responsabilitate, dragoste, curaj, implicare și speranță. Am avut alături oameni din mai multe sate din comuna Balșa: Ardeu, Mada-Stăuini, Vălișoara Balșa, Almașu Mic de Munte, Hunedoara, dar și din alte localități, Deva, Brad, Albac, Timișoara. Toți au făcut eforturi considerabile să ajungă și să pună umărul la propriu pentru a salva o asemenea comoară. S-a format astfel un nucleu al oamenilor care nădăjduiesc că această biserică va rămâne în picioare! Și contribuția fiecăruia este extrem de valoroasă. Acum, nu mai plouă în biserică”, spune Maria Buda.

Potrivit acesteia, biserica monument istoric mai are nevoie de reparații, iar în următoarele zile localnicii vor reveni aici pentru a continua lucrările de punere în siguranță a lăcașului.

Apoi, vor încerca să finalizeze documentația proiectului de restaurare a așezământului și de obținere a avizelor pentru începerea lucrărilor mai ample necesare pentru a-i schimba definitiv soarta bisericii din comuna Balșa din Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite