Cetăţile dacice UNESCO din Hunedoara vor fi păzite cu elicopterul, la două decenii de la marile jafuri de comori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmii montani care vor suraveghea cetăţile dacice Foto: IJJ Hunedoara
Jandarmii montani care vor suraveghea cetăţile dacice Foto: IJJ Hunedoara

Au trecut două decenii de la marile jafuri petrecute în cetăţile dacice din judeţul Hunedoara şi, abia recent, autorităţile au reuşit să instituie măsuri de pază completă a siturilor UNESCO.

De la începutul anilor ´90, cetăţile dacice din judeţul Hunedoara au fost asaltate de căutătorii de comori.

În 1999, cinci dintre situri (Sarmizegetusa Regia, Costeşti – Cetăţuie, Luncani – Piatra Roşie, Costeşti – Blidaru şi Băniţa) au fost incluse în patrimoniul cultural mondial UNESCO, alături de cetatea Căpâlna din judeţul Alba, însă acest lucru nu le-a ferit pentru următorii ani de asaltul braconierilor arheologici.

Cetatea dacică Blidaru a fost profanată de amatorii de ritualuri mistice. Distrugeri iremediabile în situl UNESCO

A doua cădere a Sarmizegetusei Regia. De ce s-a degradat rapid cel mai valoros sit antic din România

Tenebrele cetăţilor dacice, dezvăluite de Vladimir Brilinsky, omul care a găsit matriţa unică în lume

Artefactele din aur, argint, bronz şi fier furate din aşezările dacice în anii 2000 au valorat zeci de milioane de euro, potrivit unor estimări. Printre cele mai preţioase obiecte dacice traficate pe piaţa neagră s-au numărat tezaurele de zeci de kilograme de monede de aur, tezaurele de argint, cel puţin 24 de brăţări dacice de aur, scuturi antice de fier, statuete de bronz şi bijuterii rare de aur.

În acest timp, cele mai multe cetăţi dacice, ţintele preferate ale căutătorilor de comori, au stat fără pază adecvată, iar pagubele produse în situri au fost semnalate şi observate, de cele mai multe ori, cu mult timp după producerea infracţiunilor.

În ultimii ani, în urma anchetelor care au vizat traficul de obiecte de patrimoniu furate din cetăţile dacice, numărul actelor de braconaj s-a diminuat, arată statisticile autorităţilor. Numărul dosarelor penale pentru infracţiuni la regimul patrimoniului a scăzut, la fel şi al celor puşi sub învinuire.

Cetăţile dacice, cu pază dublă, la două decenii de la marile jafuri

Au trecut două decenii de la cele mai celebre furturi comise în siturile arheologice din munţi, cele ale tezaurelor de kosoni şi lisimahi de aur şi ale spiralelor de aur, iar cetăţile dacice din judeţul Hunedoara au devenit mai bine păzite ca niciodată în istoria lor recentă.

De la sfârşitul anului trecut, Consiliul Judeţean Hunedoara a contractat firmele private pentru supravegherea siturilor intrate recent în administrarea instituţiei (Băniţa, Costeşti, Blidaru şi Piatra Roşie), pe lângă cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, unde paza este asigurată din 2013. Din luna martie, au fost înfiinţate trei posturi ale Jandarmeriei Montane, în zonele cetăţilor Băniţa, Blidaru şi Piatra Roşie, care se adaugă subunităţilor de jandarmi montani de la Costeşti şi Sarmizegetusa Regia.

„Toate cele cinci cetăţi dacice, obiective aflate pe lista Unesco din Munţii Orăştiei vor fi păzite de jandarmii montani, cu sprijinul piloţilor Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş.. Cele trei posturi de jandarmi montane din zona cetăţilor Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa dispun de toate dotările necesare intervenţiei pe cale pedestră, aeriană sau auto pentru monitorizarea şi paza perimetrului cetăţilor. Un element de noutate este faptul că jandarmii vor coopera cu Unitatea Specială de Aviaţie Caransebeş pentru a facilita pe cale aeriană prevenţia faptelor antisociale în aceste zone sau pentru a interveni în sprijinul turiştilor”, a informat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Cetăţile uitate de autorităţi

Cu „pază dublă” asigurată de firme private şi de Jandarmeria montană, supravegheate aerian şi împânzite de camere video, reprezentanţii Direcţiei de patrimoniu a Consiliului Judeţean Hunedoara speră că aşezările dacice din judeţul Hunedoara aflate în patrimoniul cultural mondial vor rămâne în afara ariei de acţiune a braconierilor arheologici şi a actelor de vandalism care au lăsat asupra lor urmări dramatice.

Nu toate siturile arheologice beneficiază de supravegherea adecvată. Ruinele cetăţilor dacice Ardeu de pe valea Geoagiului, Feţele Albe – aflată în vecinătatea Sarmizegetusei Regia, ale turnurilor de apărare antice din zona Blidaru şi ale altor cetăţi din Munţii Orăştiei care nu au fost incluse în UNESCO, au rămas în afara planurilor autorităţilor.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Peştera Cioclovina, sanctuarul antic plin de mistere care a ascuns o comoară nepreţuită

Misterul unui craniu de acum 33.000 de ani, descoperit într-un sat din Hunedoara, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, desluşit

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite