Cetatea dacică Blidaru a fost profanată de amatorii de ritualuri. Au făcut distrugeri iremediabile în situl UNESCO

0
0
cetatea blidaru profanata foto aurora petan
Cetatea dacică Blidaru, Două rozete florale au fost scrijelite în zidurile antice. Foto: Aurora Peţan. Facebook

Cetatea dacic─â Blidaru, sit UNESCO, a fost vandalizat─â ireversibil, cel mai probabil de c─âtre amatorii de ritualuri mistice.

Persoane necunoscute au scrijelit pe blocurile antice de calcar ale porţii de intrare în situl UNESCO două rozete florale.

Patru cet─â┼úi dacice unice ├«n lume. Ce se ├«nt├ómpl─â cu locurile pline de enigme din Mun┼úii Or─â┼čtiei VIDEO

A doua cădere a Sarmizegetusei Regia. De ce s-a degradat rapid cel mai valoros sit antic din România

Tenebrele cetăţilor dacice, dezvăluite de Vladimir Brilinsky, omul care a găsit matriţa unică în lume

├Än urm─â circa dou─â s─âpt─âm├óni, ┼či megalitul din P─âdurea Ha┼úegului, numit ┼či ÔÇ×tronul str─âbunilorÔÇŁ a primit aceea┼či amprent─â. Actele de vandalism au fost sesizate de arheologul Aurora Pe┼úan, care a publicat pe pagina sa de Facebook imagini cu acestea.

Consiliul Jude┼úean Hunedoara s-a autosesizat ┼či a depus, prin Muzeului Civiliza┼úiei Dacice si Romane, o pl├óngere la Inspectoratul de Poli┼úie Jude┼úean Hunedoara, pentru distrugere. ÔÇ×Ca urmare a pl├óngerii depuse de c─âtre reprezentan┼úii Muzeului Civiliza┼úiei Dacice si Romane, poli┼úi┼čtii Serviciului Investigatii Criminale din cadrul IPJ Hunedoara efectueaz─â cercet─âri sub aspectul comiterii infrac┼úiunii de diatrugere (a unui monument din patrimoniul cultural UNESCO), ├«n vederea identific─ârii autorilor si a lu─ârii masurilor legaleÔÇŁ, a informat Bogdan Ni┼úu, purt─âtorul de cuv├ónt al Inspectoratului de Poli┼úie Jude┼úean Hunedoara.


Foto: Aurora Peţan. Facebook

cetatea blidaru profanata foto aurora petan

├Än ultimii ani ┼či alte cet─â┼úi dacice din Mun┼úii Or─â┼čtiei au fost vandalizate, de amatori de ritualuri mistice. Cele mai grav afectate au fost a┼čez─ârile de la Fe┼úele Albe, Piatra Ro┼čie ┼či Coste┼čti.


┼×i megalitul din P─âdurea Ha┼úegului, numit ÔÇ×tronul str─âbunilorÔÇŁ, a fost m├ózg─âlit. Foto: Clau Bike / Facebook

tronul strabunilor foto lucian ignat

Povestea Cetăţii dacice Blidaru

Cetatea dacic─â Blidaru a fost construit─â ├«n secolul I ├«.Hr. ┼či avea, potrivit istoricilor, ┼či un rol de a proteja Sarmizegetusa Regia ├«mpotriva cuceririi romane. Blidaru a fost una dintre cele mai puternice fort─âre┼úe militare ale dacilor. Cetatea Blidaru avea o form─â trapezoidal─â, ziduri puternice din piatr─â ridicate ├«ntr-un stil elenistic, pe care dacii l-au adaptat propriilor nevoie ┼či turnuri patrulatere. Potrivit arheologilor, ├«n jurul cet─â┼úii Blidaru se aflau mari cartiere cu terase t─âiate ├«n trepte, legate ├«ntre ele prin re┼úele de drumuri, iar ├«n apropiere, ├«n locul numit┬á Pietroasa lui Solomon, a existat o zon─â sacr─â, cu mai multe temple. ÔÇ×Cele 20 de turnuri din jurul cet─â┼úii ap─ârau cetatea din toate direc┼úiile, dar ├«n acela┼či timp erau re┼čedin┼úe cu inventar bogat, care atest─â o via┼ú─â bun─â pe timp de paceÔÇŁ, informa arheologul Aurora Pe┼úan, pe pagina sa de Facebook.

ÔÇ×Pentru cetatea de la Blidaru s-a folosit murus dacicus at├ót la ridicarea zidurilor incintei trapezoidale, c├ót ┼či la cele 6 turnuri patrulatere aflate pe traseul ei. ├Än aceea┼či tehnic─â a fost ridicat ┼či primul palier al┬á unui turn amplasat ├«n interiorul fortifica┼úiei. La ridicarea zidurilor au participat me┼čteri greci, pe unele din blocuri fiind incizate litere grece┼čti precum ╬ś ┼či Ăć. Aceste litere ┼či alte similare apar incizate pe blocuri ├«n aproape toate cet─â┼úile dacice din Mun┼úii Or─â┼čtiei, fiind considerate semne de pietrar care marcau locul exact al unui bloc ├«ntr-o anumit─â parte a ziduluiÔÇŁ, informeaz─â cet─âti-dacice.ro.

Cetatea Blidaru, a c─ârui distrugere ar fi avut loc ├«n timpul celui de-al doilea r─âzboi cu Traian, din anii 105 - 106 p. Chr., a r─âmas un reper pentru pasiona┼úii de istorie antic─â. Cercet─ârile ┼čtiin┼úifice de la Blidaru nu au vizat dec├ót o mic─â parte din zona cet─â┼úii, iar cele mai mari campanii arheologice s-au derulat ├«n anii 1950, cu tehnologia acelor vremuri. ├Än anii 1970, autorit─â┼úile au inten┼úionat, pe l├óng─â reabilitarea a┼čez─ârii, s─â amenajeze ┼či un funicular de doi kilometri, pentru a le facilita accesul turi┼čtilor. Instala┼úia de funicular nu a mai fost ├«nfiin┼úat─â.

V─â recomand─âm s─â citi┼úi ┼či:

VIDEO Pe┼čtera Cioclovina, sanctuarul antic plin de mistere care a ascuns o comoar─â nepre┼úuit─â

Misterul unui craniu de acum 33.000 de ani, descoperit ├«ntr-un sat din Hunedoara, ├«n perioada celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial, deslu┼čit

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

C├ót valoreaz─â, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de parad─â ┼či bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate ├«n ultimii aniUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite