Centrul istoric din Deva, reabilitat cu fonduri UE. Noua înfățișare a zonei de promenadă VIDEO

0
Publicat:

Centrul istoric al Devei a intrat în reabilitare în anul 2021, iar lucrările se apropie de final. Investiția și refacerea fațadelor unor clădiri istorice au schimbat zona de promenadă.

Centrul istoric al Devei. Foto: Daniel Guță
Centrul istoric al Devei. Foto: Daniel Guță

Lucrările de reabilitare a Centrului istoric al Devei au demarat în vara anului 2021, iar până în prezent aproape întreaga promenadă a fost acoperită cu pavaje și piatră cubică. Au mai rămas de finalizat lucrările de amenajare a parcului din fața Primăriei Deva și a zonei de la celălalt capăt al Străzii 1 Decembrie 1918, la intrarea în Parcul municipal Cetate.

Până la finalul acestui an, investiția derulată pe fonduri europene ar putea fi finalizată, conform celor mai optimiste estimări ale reprezentanților Primăriei Deva.

Centrul istoric din Deva, în plină transformare

Centrul istoric din Deva și-a schimbat aspectul posomorât din anii trecuți, însă lucrările nu au mulțumit pe toată lumea. Unii deveni s-au plâns de rezultatul lor.

„Pietrele au fața semi-prelucrată, probabil pentru a le da un aspect vechi, ceea ce le face alunecoase si nesigure. De asemenea, au spații mari și destul de adânci intre ele, spații care au fost umplute cu pietricele, care vor ieși la prima ploaie. Rezultatul: dacă decizi să încalți alt tip de pantofi decât cei sport cu talpă foarte plată, o faci pe riscul tău”, este opinia uneia dintre devence, exprimată pe Facebook.

Alți localnici au remarcat mulțimea cablurilor agățate pe stâlpii de pe marginea aleilor sau au considerat că suprafața de verdeață va rămâne redusă. Recent, Florin Oancea, primarul Devei, a susținut însă că noua zonă de promenadă va fi una dintre cele mai frumoase din România.

Mai multe construcții vechi din centrul Devei se află în șantier, iar după ce vor fi reabilitate, aspectul lor va contribui la atractivitatea zonei. Printre acestea se numără Tribunalul Hunedoara, o clădire istorică finalizată în 1897, realizată în stil baroc și Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, înființat în al XIX-lea.

Seara în centrul istoric. Foto: Daniel Guță
Seara în centrul istoric. Foto: Daniel Guță

Centrul istoric de la poalele Dealului Cetăţii Devei, zona de promenadă unde se află cele mai multe clădiri istorice din Deva, este reabilitat cu ajutorul fondurilor europene accesate de Primăria Deva, pentru lucrări cu o valoare estimată la 4,5 milioane de euro.

Investiția prevede reabilitarea Pieţei Unirii şi a împrejurimilor sale. Aleile sunt pavate cu piatră naturală şi vor fi amenajate zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale şi un sistem de iluminat pietonal. Proiectul prevede şi instalarea unui sistem de reducere a circulaţiei în zonă şi un sistem inteligent de parcare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite