Castelul Corvinilor își dezvăluie secretele. Descoperire importantă în subsolurile cetății din Hunedoara VIDEO

0
Publicat:

Castelul Corvinilor din Hunedoara continuă să ofere surprize arheologilor care îl cercetează. Noi descoperiri importante au fost semnalate în cetatea medievală, odată cu lucrările de restaurare a acesteia.

Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță

Restaurarea Castelului Corvinilor a dus la descoperirea unei încăperi subterane necunoscute până în prezent.

„În cadrul lucrărilor de restaurare care se derulează în această perioadă la Castelul Corvinilor, specialiștii muzeului Castelului Corvinilor au descoperit o nouă încăpere aflată la subsolul Aripii Zolyomi. Prevăzută cu o scară din lemn, ea a ieșit la iveală odată cu efectuarea lucrărilor de restaurare a paramentului în zona respectivă. Subsolul face parte, cel mai probabil, din ansamblul de coridoare subterane care deserveau sistemul defensiv al Castelului Corvinilor, are zidurile din piatră și bolțile din cărămidă”, a informat Primăria Hunedoara.

Tot în timpul lucrărilor de restaurare, în 2020, la baza Turnului Alb a fost descoperit un întreg etaj de apărare, care a fost astupat de-a lungul timpului şi necunoscut până în prezent. De asemenea, la etajul Turnului Alb, o plombă fragil montată într-o intrare amenajate în secolele trecute a dus la descoperirea altei încăperi, care păstra în stare bună de conservare, o parte din fresca de secol al XV-lea, cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime.

Încăperea misterioasă din Castelul Corvinilor. Foto: Primăria Hunedoara
Încăperea misterioasă din Castelul Corvinilor. Foto: Primăria Hunedoara

De trei ani, Castelul Corvinilor este în șantier

Castelul Corvinilor se află în șantier din anul 2019, fiind inclus într-un proiect în valoare de circa cinci milioane de euro, finanțat din fonduri europene.

În prezent, au loc lucrări astfel: în Turnul Alb, unde se montează cursiva din lemn ce va permite accesul la toate etajele; în Turnul vechi de poartă, unde interiorul este aproape finalizat, momentan muncitorii lucrând la rostuirea paramentului exterior; în Palatul Bethlen, unde se restaurează ultima încăpere de la parterul acestuia; în Camera domnițelor, unde se demontează tencuielile pe bază de mortar; în Aripa Zolyomi, unde etajul al doilea va fi complet restaurat; în Turnul Neboisa, ale cărui fațade interioare au fost restaurate, iar constructorii au trecut la reabilitarea paramentului exterior.

Proiectul actual de restaurare derulat la Castelul Corvinilor vizează reabilitarea spaţiilor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată şi Turnul Nje Boisia.

„Până în prezent au fost predate o serie de spații în care s-a trecut deja la reamenajarea expozițiilor atât la parterul palatului Bethlen, dar și galeria suspendată ce permite accesul spre Turnul Neboisa. Totodată s-a reabilitat rețeaua electrică și s-au montat noi corpul de iluminat realizate din fier forjat”, informează Primăria Hunedoara.

Lucările de restaurare şi punere în valoare a Castelului Corvinilor vor continua în anii următori printr-un nou proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro, în cadrul căruia se vor aborda zonele şi monumentele care nu au putut fi incluse în actualul proiect european.

Castelul Corvinilor a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, de puternica familie a Huniazilor, iar în istoria sa de aproape şase secole a trecut printr-un lung şir de transformări, care i-au adus înfăţişarea grandioasă din zilele noastre. Fortăreaţa medievală clădită de Ioan de Hunedoara pe Dealul Sânpetru, la confluenţa dintre râurile Zlaşti şi Cerna, a fost „modelată” în urma asediilor, a incendiilor, a lucrărilor de extindere şi a restaurărilor la care a fost supusă de-a lungul timpului.

Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcţii din România, ale epocii medievale și este cele mai vizitat monument istoric din Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite