Cetatea Devei trece prin schimbări uimitoare. Cum arată palatul medieval VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Devei se află în șantier și își schimbă treptat înfățișarea cu care localnicii s-au obișnuit. Și telecabina care urcă în fortul medieval a fost înlocuită.

Palatul princiar al Cetății Devei. Foto: Primăria Deva
Palatul princiar al Cetății Devei. Foto: Primăria Deva

Cetatea Devei se numără printre monumentele istorice din România care au trecut prin cele mai ample transformări după 1990. Considerată cel mai important obiectiv turistic al Devei, a fost cuprinsă în ultimele decenii în mai multe proiecte de restaurare, care i-au oferit o înfățișare cu mult diferită față de cea a așezării medievale pe care o explozie din timpul Revoluției transilvane din 1849 a devastat-o aproape complet.

GALERIE FOTO CU PANORAMA DEVEI

„Palatul princiar” reabilitat până în vara anului 2022

Incintele exterioare ale Cetății Devei au fost restaurate în perioada 2013 – 2016, iar perimetrul acesteia a fost extins odată cu derularea investiției finanțată de Uniunea Europeană. Lucrările la „Palatul Princiar” (Incinta 1) a Cetăţii Devei, zona cu cele mai vechi monumente din ansamblul medieval, au început în acest an și vor remodela ansamblul de pe Dealul Cetății.

Cetatea Devei. VIDEO: ADEVĂRUL

„Termenul de finalizare a lucrărilor pe care ni l-a promis constructorul este vara anului viitor, cel târziu în luna iulie, înainte de data prevăzută în contract. Cetatea va deveni cu adevărat principala atracție a orașului, Incinta I va avea o esplanadă foarte frumoasă de pe care se va vedea toată panorama orașului, lunca Mureșului, vor fi spații pentru servicii, restaurant, cafenele, spații pentru spectacole și expoziții”, susține primarul Devei, Florin Oancea.

Lucrările de refuncţionalizare a Incintei I, în valoare de 16,6 milioane de lei, sunt finanţate cu fonduri europene. Ele vizează reabilitarea monumentelor turnul porţii, curtea mică, magazia de arme, palatul princiar, pivniţele, corpul de gardă, arestul, temniţa şi a versantului cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849.

Se va interveni pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi. Zidurile vor fi consolidate, turnurile vor fi reabilitate, planşeele intermediare şi şarpanta din lemn vor fi refăcute, uşile şi ferestrele vor fi închise cu tâmplărie din lemn. Zona va fi branşată la reţeaua de apă şi canalizare, va fi iluminată arhitectural şi dotată cu sisteme de supraveghere video.

Noua telecabină, funcțională din această toamnă

Al doilea şantier deschis la Cetatea Devei, la sfârșitul anului 2021, vizează modernizarea ascensorului de pe Dealul Cetăţii şi a staţiilor acestuia. O nouă telecabină, cu o capacitate de peste 30 de persoane, a fost adusă şi montată în locul vechiului lift, inaugurat în 2003. „Telecabina este montată pe șina de rulare, dar au trebuit realizate o serie de modificări la stația de sosire care vor fi finalizate în aproximativ trei săptămâni”, precizează primarul Devei.

Telecabina Cetății Devei. Foto: Primăria Deva
Telecabina Cetății Devei. Foto: Primăria Deva

Investiţia finanţată din bugetul local se ridică la 15,3 milioane de lei și vizează modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații între care circulă telecabina, amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, modernizarea grupurilor sanitare și alte lucrări menite să asigure confortul vizitatorilor.

Istoria cetății medievale

Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Potrivit istoricilor, cetatea regală a Devei care cuprindea un domeniu întins a intrat în 1444 în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei.

Deva, văzută de la Cetatea Devei. ADEVĂRUL
Deva, văzută de la Cetatea Devei. ADEVĂRUL

Conform documentelor din secolele trecute, Cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular. Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată.

În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat şi a murit episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. În vremea răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cetatea a fost loc de refugiu pentru nobilime. Cetatea Devei a fost distrusă de în urma unei explozii petrecute în 13 august 1849, în depozitul de muniţii. În explozie au pierit soldaţii din garnizoana cetăţii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite