Râușor, stațiunea ascunsă în Munții Retezat, se extinde. Pârtii de schi în mijlocul sălbăticiei VIDEO

0
Publicat:

Stațiunea Râușor din Masivul Retezat a apărut pe ruinele unei foste colonii muncitorești, înființată în mijlocul sălbăticiei, însă autoritățile vor să o transforme într-un domeniu schiabil.

Râușor. Foto: Daniel Guță
Râușor. Foto: Daniel Guță

Primele ninsori au așternut un strat subțire de zăpadă pe cele mai înalte culmi ale Retezatului, semn că iarna se grăbește să își intre drepturi în zona alpină a masivului. La poalele Vârfului Retezat, cabanierii din Râușor se pregătesc de întâmpinarea turiștilor veniți în număr mai mare în sezonul rece, când stațiunea se trezește la viață.

Până atunci, puținii oaspeți ai zonei de agrement care ocupă circa 70 de hectare sunt invitați să admire priveliștile dominate de pădurile care împodobesc în culorile toamnei versanții de pe valea Râușorului.

Zona de agrement înființată în anii ´80 în Retezat, transformată în stațiune de iarnă în deceniile care au urmat – odată cu creșterea continuă a numărului pensiunilor și al caselor de vacanță din Râușor, se va extinde cu cel puțin o pârtie.

„Aceasta va fi amenajată, după concesionarea terenului, prin licitație, pe terenul ocupat de o pășune împădurită, în apropierea actualei pârtii din Râușor. Lucrările, care au primit avizele necesare pentru a putea fi scoase la licitație, vor avea loc în Zona de Dezvoltare Durabilă a parcului național, unde sunt permise astfel de investiții în dezvoltarea turismului”, susține primarul comunei Râu de Mori, Flavius Dilertea.

Cea mai întinsă zonă de dezvoltare durabilă din Retezat

Turiștii vor mai avea de așteptat, cel puțin un sezon, extinderea pârtiilor din Râușor, dar și modernizarea infrastructurii rutiere spre stațiune. Drumul județean 686 Sântămărie Orlea – Râuşor, una dintre șoselele degradate din județul Hunedoara, este afectat și de lucrările la rețeaua de apă și canalizare din Râușor. A fost cuprins, însă, într-un proiect de reabilitare derulat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Reţeaua de energie electrică reprezintă și ea una din problemele stațiunii, fiind subdimensionată, astfel că penele de curent au avut loc frecvent în ultimii ani.

Stâlp de electrificare din zona Râușor. Foto: Daniel Guță
Stâlp de electrificare din zona Râușor. Foto: Daniel Guță

Râuşor, unde se află peste 100 de cabane şi pensiuni, dar și pârtii de schi şi alte amenajări, ocupă cea mai mare suprafaţă din Zona de Dezvoltare Durabilă a Retezatului, unde cabanele Pietrele şi Gura Zlata mai au același statut. Deasupra staţiunii, se află „zona tampon”, de conservare durabilă, continuată apoi de zonele de protecţie integrală – unde prioritară este menţinerea proceselor naturale - şi strictă (rezervaţia ştiinţifică Gemenele) – unde intervenţiile umane sunt interzise.

Pârtii din Râușor. Foto: Daniel Guță
Pârtii din Râușor. Foto: Daniel Guță

Stațiunea ridicată pe ruinele unei colonii muncitorești

Povestea stațiunii Râușor a început în anii ´70, la Râuşor. Atunci, în locul sălbatic din munți, au fost ridicate primele barăci destinate muncitorilor şi minerilor implicaţi în proiectul Amenajării hidroenergetice de pe Râul Mare - Retezat şi a uriaşului baraj Gura Apelor. După plecarea muncitorilor, colonia a fost demolată, iar în anii ´80 a fost construit aici primul complex turistic – un motel destinat, în principal, angajaţilor Combinatului Siderurgic din Hunedoara. Tot atunci, a fost înfiinţat şi Serviciul Salvamont Hunedoara, iar voluntarii care făceau parte din el au amenajat în Râuşor o pârtie, de circa 250 de metri, dar şi primul teleschi din Retezat.

Cabane din Râușor. Foto: Daniel Guță
Cabane din Râușor. Foto: Daniel Guță

Din anii ´90, primăria comunei Râu de Mori a început parcelarea terenurilor de la Râuşor şi vinderea lor celor care voiau să îşi construiască aici case de vacanţă şi pensiuni. Planurile autorităţilor locale din Râu de Mori vizau transformarea noii zone turistice într-un domeniu schiabil, cu nouă kilometri de pârtii de schi şi cu o diferenţă de nivel de 800 de metri, care ar fi coborât de la 2.000 de metri.

În prezent, staţiunea este căutată de turişti în special iarna, când pârtiile de schi şi săniuş sunt acoperite cu zăpadă. Din Râușor, pornesc mai multe trasee montane în Retezat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite