Ce urmează să se întâmple la Mănăstirea Prislop, lângă mormântul lui Arsenie Boca VIDEO

0
Publicat:

Pelerinii veniți la Mănăstirea Prislop participă la slujbe în afara micii biserici medievale din curtea mănăstirii, unde se află mormântul lui Arsenie Boca. Între timp, se pregătește construcția unei noi biserici.

Toamna aduce mai puțini pelerini la Mănăstirea Prislop din Hunedoara (video), însă oaspeții așezământului înființat în urmă cu șase secole, găsesc așezarea cu o înfățișare aproape impecabilă.

Aleile mănăstirii din Țara Hațegului au fost lărgite, zonele verzi, curtea și clădirile sunt îngrijite, însă mormântul călugărului Arsenie Boca (1910 - 1989) primește cea mai mare atenție. Este supravegheat tot timpul de măicuțe și acoperit cu un foișor de lemn, care îi oferă protecție.

Mănăstirea Prislop. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Mănăstirea Prislop. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Cele mai ample lucrări sunt pregătite însă la intrarea în Mănăstirea Prislop din Hunedoara. Aici a început ridicarea unei noi biserici, mai încăpătoare – susțin reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei, care va avea hramul „Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou”, sărbătorit în 28 noiembrie, ziua în care este comemorat părintele Arsenie Boca.

Locul unde va fi construită biserica. Foto: Daniel Guță
Locul unde va fi construită biserica. Foto: Daniel Guță

Vechea biserică de la Mănăstirea Prislop, ridicată în secolul al XIV-lea este în prezent prea mică pentru numărul mare de români veniți la slujbele care au loc la mănăstire. De altfel, preoții țin slujbele într-o filigorie construită lângă biserica medievală Prislop.

Noua biserică va fi ridicată și cu ajutorul donațiilor celor care ajung în pelerinaj sau ca turiști la Mănăstirea Prislop din Hunedoara, informa Episcopia Devei și Hunedoarei.

Biserica medievală Prislop, o istorie tulburătoare

Mănăstirea Prislop din Hunedoara (video) datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea, fiind clădită în aceeași epocă în care au fost ridicate mai multe biserici de piatră din Țara Hațegului, realizate de cnezii din acest ținut. Ctitorul ei ar fi fost Nicodim, un călugăr originar din Balcani, refugiat în Țara Românească, la Tismana, întemeietor al mai multor așezări monahale.

Documentele privitoare la mănăstire, de la începuturile sale până în 1762 - când mănăstirea a fost arsă, iar călugării de aici au fost alungați – au fost distruse. Tradiția locală spune însă că, prin secolele XV-XVI, aici ar fi trăit Sfântul Ioan de la Prislop, un călugăr din care şi-a dăltuit singur, într-o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului, locul de vieţuire, însă a murit înainte de a termina lucrarea. Chilia acestuia poate fi vizitată.

În biserica mănăstirii Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira (Saphira), fiica domnitorului Moise Vodă Basarab, care se refugiase aici la mijlocul secolului al XVI-lea. Și ea s-a numărat printre personajele legendare din istoria așezării și a contribuit la refacerea ei.

Biserica medievală Prislop. Foto: Daniel Guță
Biserica medievală Prislop. Foto: Daniel Guță

Mormântul său a fost cercetat în anul 1909, cu ocazia unor lucrări de refacere a bisericii. În sicriul acoperit cu o lespede din marmură roşie, purtând stema Ţării Româneşti, au fost găsite și rămășițele unei copile, pe care domnița Saphira ar fi găsit-o abandonată în pădure și ar fi îngrijit-o până la vârsta de șapte ani, când aceasta a murit.

„La un capăt al groapei, într-o lădiță pătrată, putregăită, s-au aflat îngrămădite oase și două craniuri, unul mai mare și altul mai mic. Acest din urmă poate să fi fost al copilei despre care spune tradiția că a aflat-o Zamfira în pădure și a dorit să fie înmormântată cu dânsa la un loc”, relata preotul Jacob Radu, în volumul „Istoria vicariatului greco catolic din Hațeg” (1913).

După 1990, popularitatea așezării a crescut datorită călugărului Arsenie Boca, înmormântat aici în decembrie 1989. Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus, din Hunedoara primind numele de Zian Vălean. În anii ’40, a ajuns duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului.

Peștera călugărului Ioan de la Prislop. Foto: Daniel Guță
Peștera călugărului Ioan de la Prislop. Foto: Daniel Guță

Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră a autorităţilor comuniste, fiind arestat şi închis de mai multe ori, sub acuzaţii că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare. Din anii ´50, autorităţile comuniste i-au interzis duhovnicului să mai îmbrace straiele preoţeşti, însă popularitatea sa a continuat să crească.

Mormântul lui Arsenie Boca se află pe un deal, în vecinătatea bisericii medievale, înconjurat de mormintele maicilor și preoților care au slujit, în trecut aici.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite