Blestemul ruinelor combinatului din Hunedoara. Incidentele care le-au adus faima rea: ultimul, „meteoritul căzut din cer” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta platformă siderugică din Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Fosta platformă siderugică din Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Casa unei familii din Hunedoara a fost devastată de o bucată uriaşă de zgură, aruncată în aer de pe fosta platformă siderurgică. Evenimentul se adaugă unui şir lung de incidente, unele tragice, pentrecute în ultimii ani în zonă.

Cazul fragmentelor de zgură aruncate în aer de pe platforma industrială şi prăbuşite peste gospodăriile unor localnici din cartierul Ceangăi este neobişnuit, însă nu a fost singurul incident petrecut în ultimii ani pe ruinele combinatului siderurgic.

GALERIE FOTO - PLATFORMA INDUSTRIALĂ

VIDEO - PLATFORMA INDUSTRIALĂ

În decembrie 2010, un muncitor în vârstă de 49 de ani care făcea parte din echipa de demolări a Centralei Termoelectrice nr. 2 (CET2) şi  a Centralei Termoelectrice nr. 3 (CET3), din fostul combinat siderurgic, a murit după ce un zid de beton s-a prăbuşit peste utlaj care picona (găurea) baza clădirii CET2, strivindu-l.

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara

De unde provin rocile metalice prăbuşite din senin în Hunedoara. Lumea a crezut că sunt meteoriţi VIDEO

Imagini aeriene cu rămăşiţele uzinelor din Călan: zeci de hectare de teren viran, ocupate cu ruine VIDEO

Normele de protecţie a muncii nu au fost respectate, iar angajatul lucra „la negru”, la presiunea administratorilor societăţii care erau în întârziere cu lucrările, faţă de termenul prevăzut.


Ruinele fostului combinat din Hunedoara. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

„Victima i-a comunicat şefului său că respectiva clădire nu avea structura de rezistenţă pe care o preconizase, astfel că lucrarea urma să se prelungească. Întrucât clădirea nu a cedat, cei doi s-au hotărât să înceteze lucrul, în speranţa că, în cursul nopţii, imobilul se va prăbuşi. În timp ce victima intenţiona să se retragă de la colţul clădirii s-au prăbuşit peste excavator mai multe bucăţi de grinzi şi plăci de acoperiş, strivind cabina şi accidentând mortal victima”, se arăta în dosarul de ucidere din culpă.

Bazinele contaminate cu substanţe toxice, rămase printre ruinele combinatului din Hunedoara VIDEO

Oraşul împânzit de buncăre în anii ´50. „Au pereţii puternici, încât ar rezista bombelor atomice“ VIDEO

Tragedia de pe halda de zgură

Unul dintre cele mai grave evenimente a avut loc în toamna anului 2011, când doi muncitori au murit striviţi în timpul unei alunecări de teren, petrecută pe halda de zgură Buituri. În anul 2002, şefii combinatului siderurgic au concesionat un perimetru al acesteia unor firme private care exploatau zgura în vederea valorificării haldei prin procesare, sub formă de fier metalic şi zgură ferizată pentru sectorul siderurgic şi zgură deferizată pentru sectorul construcţiilor.


Ruine ale combinatului, zona poluată. ADEVĂRUL

În 2008, o alunecare masivă de zgură a făcut ca un perimetru al haldei să nu mai poată fi exploatat, din cauza instabilităţii versantului. Însă o firmă privată a continuat să excaveze în zonă, fără să ţină seama de măsurile de protecţie impuse. În 25 noiembrie 2011, taluzul haldei s-a surpat, înghiţind un excavator. Doi muncitori care încercau să deblocheze utilajul au fost surprinşi de o nouă alunecare de teren, fiind acoperiţi de zgura surpată. Aveau să fie găsiţi morţi, îngropaţi la doi metri sub malul de zgură. Administratorii societăţii comerciale au fost condamnaţi la închisoare, cu suspendare, pentru ucidere din culpă.

Mai mulţi localnici au avut şi ei de suferit în urma unor accidente petrecute în fosta zona industrială.

Clădirea istorică distrusă de incendiu

Mai multe incendii au avut loc în ultimii ani pe ruinele vechii platforme siderurgice a Hunedoarei. Unele au ridicat nori toxici deasupra oraşului, după ce au dus la combustia unor substanţe toxice (gudroane, hidorcarburi), rămase în urma uzinelor din combinat.

Cele mai multe pagube au fost înregistrate în vara anului 2020, când un incendiu a cuprins fosta şcoală de ucenici a Uzinelor de Fier, devenită clădire administrativă odată cu extinderea combinatului. Flăcările au transformat în cenuşă şi cărbuni structura de lemn din partea superioară a construcţiei, iar de atunci, monumentul istoric, care nu mai era folosit din anii 2000, s-a ruinat complet.


Fosta şcoală de ucenici. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

scoala ucenici hunedoara foto daniel guta

„Meteoritul” de pe haldă

Marţi, o familie din Hunedoara şi-a văzut mansarda casei şi camera celor doi copii, cu vârste de şase ani şi nouă ani, devastate de o bucată uriaşă de rocă, prăbuşită din senin. „Bolovanul” cu o greutate de circa 50 de kilograme şi un diametru de circa 40 de centimetri a avut impactul unui adevărat proiectil: a trecut prin acoperişul şi tavanul clădirii cu etaj şi s-a înfipt în biroul dormitorului.

„Din fericire, mama împreună cu cei doi copii minori nu se aflau la etajul clădirii în momentul impactului, ci la parterul locuinţei. Pagubele materiale sunt însemnate, fiind afectat acoperişul casei, plafonul unei camere şi mobilierul din aceasta”, a declarat Roxana Mateuţ, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Un vecin al localnicilor din cartierul Ceangăi a fost mai norocos, deşi o altă rocă metalică a ajuns şi în curtea gospodăriei sale. Oamenii au sunat la 112, pentru a anunţa incidentul, iar la faţa locului au sosit paramedici, poliţişti şi pompieri, dar şi un echipaj de intervenţie CBRN (Chimic, biologic, radiologic şi nuclear), din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Pentru că autorităţile nu au cunoscut provenienţa rocilor, a fost luată în calcul chiar şi ipoteza prăbuşirii unor fragmente de meteorit.



„Echipajul CBRN a efectuat măsurători asupra pietrei, in urma analizei rezultând că aceasta nu prezenta pericol radiologic. Pentru o analiză amănunţită, piatra a fost ridicată şi transportată la Insemex Petroşani”, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Un val de reacţii au stârnit imaginile cu „bolovanul”, publicate pe reţelele sociale, iar mulţi localnici au ajuns la concluzia că roca misterioasă ar fi un meteorit. Concluziile anchetei deschisă de poliţişti i-au contrazis. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, rocile sunt reziduuri metalurgice (zgură) şi au fost aruncate în aer din zona unei halde de zgură aflată pe fosta platformă siderurgică a Hunedoarei.

obiect cazut din cer foto isu hunedoara


Zona de unde ar fi provenit bucăţile de zgură. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

„Fragmentele căzute în cele două gospodării au provenit în urma detonării unei bucăţi mari de zgură, activitate desfăşurată la aproximativ un kilometru de imobilele în cauză, respectiv în incinta fostului combinat siderurgic, pe actuala platformă, unde două societăţi comerciale desfăşoară activităţi de excavare şi colectare a deşeurilor metalice. Ancheta penală, pentru distrugere din culpă, este în desfăşurare urmând să se stabilească toate împrejurările în care s-au comis aceste incidente, precum şi pentru a se stabili dacă activităţile din incinta fostului combinat, desfăşurate de către cele două societăţi comerciale s-au efectuat cu respectarea prevederilor legale”, a precizat Carla Strujan, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

zona unde au loc lucrari de recuperare a fierului din hunedoara foto daniel guta adevarul


VIDEO: ISU Hunedoara

Ruinele colosului metalurgic, riscante pentru localnici

Cartierul Ceangăi, locul unde au avut loc incidentele, este despărţit de fosta platformă siderurgică a Hunedoarei – în prezent o întindere de peste 100 de hectare ocupată de dărâmături – de râul Cerna şi calea ferată Hunedoara – Simeria. În trecut, vechea zonă industrială reprezenta nucleul unuia dintre cele mai mari centre metalurgice din sud-estul Europei.

Declinul combinatului a început după 1990, când au avut loc primele disponibilizări masive, urmate de jafurile din colosul siderurgic şi de primele demolări în uzinele sale. În anii 2000, sute de clădiri şi instalaţii care ocupau aproape 140 de hectare din combinatul siderurgic Hunedoara au fost puse la pământ. Construcţii înalte de zeci de metri au fost transformate în moloz şi fier vechi. Rămăşiţele lor au fost valorificate, însă firmele de demolări nu s-au mai ocupat de ecologizarea zonei, devenită riscantă pentru localnici. În pământ au rămas înfipte, unele la adâncimi impresionante, fundaţiile unor adevăraţi coloşi de beton. Au rămas de asemenea, şi zone ocupate cu straturi groase de deşeuri metalice, exploatate de societăţi private.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Oraşul împânzit de buncăre în anii ´50. „Au pereţii puternici, încât ar rezista bombelor atomice“ VIDEO

Labirintul de buncăre ascuns sub piaţa centrală a Hunedoarei, dezvăluit odată cu renovarea unei clădiri VIDEO

Bogăţia uriaşă din adâncurile Munţilor Metaliferi. Cât aur, argint şi cupru pot fi extrase în următorii ani

VIDEO „Blocurile fantomă“ ridicate de comunişti în munţi. Ce soartă a avut cel mai ciudat cartier muncitoresc

Cum arată fosta mină Barza, închisă în urmă cu 15 ani. De aici au fost scoase zeci de tone de aur VIDEO

Priveliştea sumbră a fostelor mine de fier de la Teliuc. Coloşii de beton în ruină de lângă Hunedoara VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite