Video VIDEO „Blocurile fantomă“ ridicate de comunişti în munţi. Ce soartă a avut cel mai ciudat cartier muncitoresc
0Cartierul muncitoresc construit în anii regimului comunist pe un deal din Ghelari a avut o soartă tristă. Mai multe dintre cădirile sale au devenit „blocuri fantomă”, însă nici cele locuite nu sunt într-o situaţie favorabilă.
În anii ’80, comuna Ghelari, aflată la circa 20 de kilometri de municipiul Hunedoara, se pregătea să devină oraş. Primele blocuri cu patru etaje destinate pentru familiile minerilor care munceau în zonă au fost construite, iar alte clădiri similare se aflau în şantier. Noul cartier „Cuţ” se ridica pe una dintre cele mai înalte creste din Ghelari, deasupra văii împânzite de marile construcţii industriale ale Minei centrale. Mina de fier a intrat, însă, în scurt timp, într-un declin prelungit, iar aşezarea de la poalele Munţilor Poiana Ruscă a avut aceeaşi soartă.
La începutul anilor ’90, circa 2.000 de oameni mai lucrau în exploatările de fier de la Teliuc şi Ghelari, iar la mijlocul anilor 2.000, toate unităţile miniere au fost închise.
„Mulţi dintre foştii muncitori, veniţi în anii de comunism la Ghelari, din toate colţurile ţării, şi-au luat familiile şi au plecat spre locurile natale, în Moldova, Dobrogea”, povesteşte Ioan, unul dintre localnici.
Comuna care nu a mai apucat să devină oraş numără mai puţin de 2.000 de oameni, din cei peste 5.000 care o populau în urmă cu jumătate de secol.
Cartierul cu blocuri fantomă
Cartierul de pe deal, cu blocurile sale de cărămidă, a ajuns într-o situaţie tristă. Cel puţin cinci clădiri cu patru etaje s-au transformat în adevărate „blocuri fantomă”.
Unele au fost abandonate înainte de a putea fi date în folosinţă, altele sunt locuite parţial, însă condiţiile în care trăiesc locatarii lor sunt dificile. Apartamentele neizolate termic sunt încălzite cu sube pe lemne, iar oamenii au improvizat hornuri cu conducte, care urcă de la parter până la acoperiş, înnegrind în jurul lor pereţii de cărămidă ai clădirilor. În spatele blocurilor au fost înfiinţate anexe gospodăreşti şi coteţe pentru animalele de curte. În faţă, rezemate de ziduri, o fost stivuite lemnele de foc.
„Cei rămaşi la bloc ne-am obişnuit cu acest trai destul de greu mai ales iarna, însă cu timpul rămânem tot mai puţini, iar blocurile sunt tot mai goale. Unii dintre cei plecaţi şi-au blindat ferestrele şi uşile locuinţelor, cu gândul că se vor întoarce, dar nu au mai venit”, povesteşte Vasile, un alt locatar.
Blocurile rămase pustii, cu încăperi devastate, fără uşi şi ferestre, sunt împânzite de gunoaie şi dărâmături şi reprezintă un pericol pentru cei care se aventurează pe culoarele lor. Anul trecut, primăria Ghelari anunţa că vor fi reabilitate termic cel puţin cinci dintre clădirile din cartierul Cuţ, printr-un proiect realizat pe fonduri europene. În afara lor, blocurile „fantomă” au şanse mici de a mai fi locuibile.
Vă recomandăm să citiţi şi: