Autostrada Deva – Lugoj: cinci kilometri de asfalt într-un an, pe loturile III şi IV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În zona satului Brănişca lucrările sunt într-un stadiu mai avansat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
În zona satului Brănişca lucrările sunt într-un stadiu mai avansat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a informat că în prezent, la aproape un an de la începerea lucrărilor pe tronsonul IV al viitoarei autostrăzi Deva – Lugoj, constructorii au finalizat un sfert din proiect. Pe tronsonul al treilea, gradul de finalizare este sub cinci la sută.

Loturile III şi IV ale viitoarei autostrăzi Deva – Lugoj se află în lucru de aproape un an, iar estimările optimiste privind terminarea proiectului mai devreme de luna mai a anului 2016, când a fost prevăzută potrivit contractului, nu mai au susţinere.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a informat Prefectura Hunedoarei că până în prezent, pe tronsonul IV al viitoarei autostrăzi Deva – Lugoj, cel cuprins între Şoimuş (Deva) şi Gurasada, gradul de finalizare al proiectului este de sub 25 la sută.

Cinci kilometri de asfalt
„Lucrări executate sunt: terasamente (5,3 kilometri), strat de formă (5,3 kilometri), strat de fundaţie (5,3 kilometri), strat de bază (5 kilometri), infrastructuri lucrări de artă (pod peste Valea Bătrână, pod Bozu, pasaje peste drumuri judeţene, comunale, podeţe)”, a informat CNADNR. Construcţia tronsonului IV al autostrăzii Deva – Lugoj se află într-un stadiu mai avansat în zonele Brănişca şi Ilia, unde au fost turnat asfaltul pe porţiuni de câte unu - doi kilometri.

Tronsonul patru al autostrăzii Deva – Lugoj se află în lucru din primăvara anului 2014, iar termenul de finalizare a proiectului a fost stabilit pentru luna mai a anului viitor. Licitaţia de atribuire a lucrărilor de proiectare şi execuţie a tronsonului de 22,1 kilometri a fost câştigată de asocierea de firme Tehnostrade şi Spedition UMB. Valoarea contractului semnat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi constructori este de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro), fără TVA, potrivit CNANDR.

Lotul trei a rămas în urmă
Deşi au început cu doar câteva săptămâni mai târziu, lucrările pe lotul al treilea al autostrăzii Deva – Lugoj au ajuns la un grad de finalizare de doar patru la sută.

“Lucrări executate sunt: terasamente (curăţire teren, decopertare teren vegetal, sectoare experimentale, drum tehnologic, descărcare situri arheologice, execuţie rambleu), infrastructuri lucrări de artă (fundaţii podeţe, fundaţii structuri casetate)”, a informat CNADNR. Pe lotul al treilea al autostrăzii Deva – Lugoj se lucrează mai intens în zona localităţii Dobra, unde va fi construit un nod rutier şi un pod de trecere peste râul Mureş şi peste magistrala de cale ferată. Contractul de proiectare şi de execuţie al tronsonului de autostradă care se va întinde între Gurasada şi Holdea, pe 21,2 kilometri, a fost atribuit asocierii de firme Teloxim Con SRL, Comsa SA, Aldesa Construcciones SA şi Arcadis Eurometudes SA. Iniţial valoarea proiectului a fost estimată la peste un miliard de lei, dar în urma licitaţiilor, potrivit CNADNR, costul estimat al investiţiei s-a redus la 580 de milioane de lei, fără TVA.

Potrivit contractului dintre CNADNR şi constructori autostrada Deva – Lugoj (loturile II (judeţul Timiş), III şi IV (judeţul Hunedoara şi judeţul Timiş) are ca termen de finalizare luna mai a anului 2016. Primul tronson al autostrăzii în lungime totală de 100 de kilometri a fost dat în folosinţă parţial în decembrie 2013.


Vă recomandăm şi:

Lucrările la autostrada Deva – Lugoj i-au revoltat pe localnicii din Brănişca, satul traversat zilnic de sute de camioane

Lucrările pe tronsonul patru al autostrăzii Lugoj – Deva au început în forţă însă din cauza traficului intens al camioanelor pe şoseaua care traversează Brănişca, oamenii din comună au asaltat primăria cu reclamaţii. Constructorii sunt somai să repare drumul judeţean degradat din cauza numărului mare de camioane folosite.

VIDEO Autostrada Lugoj – Deva: se lucrează din nou pe loturile trei şi patru. Cum a avansat proiectul în ultimele luni

Autostrada Lugoj – Deva se află în şantier pe tronsoanele trei şi patru din primăvara anului trecut. Lucrările au fost oprite în luna decembrie, pe durata sărbătorilor şi în zilele în care vremea nu a permis continuarea proiectului, însă în prezent constructorii au revenit pe şantier, pe ambele tronsoane care tranzitează judeţul Hunedoara.

Podul de la intrarea pe autostrada Deva – Sibiu a intrat în reparaţii de urgenţă

Podul peste Mureş care face legătura dintre autostrada Deva – Sibiu şi Drumul Naţional 7 a intrat în reparaţii de urgenţă. Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România au constatat că se impune ca starea şoselei să fie remediată, astfel încât şoferii să poată circula în condiţii bune pe podul de peste 500 de metri.

VIDEO Ghinionistul de pe Autostrada Deva – Lugoj: bătrânul care aşteaptă de doi ani suma de un leu pentru metrul pătrat cedat statului român

Vasile Muntean (70 de ani) a aflat că trebuie să primească suma de un leu pentru o parcelă de un metru pătrat pe care a cedat-o constructorilor Autostrăzii Deva – Lugoj. Bătrânul din comuna hunedoreană Lăpugiu de Jos aşteaptă de aproape doi ani banii şi se simte uitat de statul român.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite