Atârnat deasupra prăpastiei, în Retezat. Un bărbat era să moară căutând o plantă de leac. Salvarea a fost dramatică

0
Publicat:

Un bărbat care a urcat în Cheile Scorota din Retezat (Hunedoara) pentru a căuta o plantă de leac își putea pierde viața. S-a prăbușit de pe stânci, dar în ajutorul lui a venit un grup de turiști și salvamontiștii.

Grupul de drumeți și salvamontiștii au venit în ajutorul victimei SURSA Nicolae Tandrau
Grupul de drumeți și salvamontiștii au venit în ajutorul victimei SURSA Nicolae Tandrau

O excursie în Cheile Scorota din Retezat (Retezatul Mic) se putea încheia tragic pentru un localnic aflat în căutarea rădăcinilor de ghințură, o plantă protejată de lege, folosită în medicina naturistă pentru tratarea mai multor afecțiuni.

Bărbatul, de circa 60 de ani, relatează martorii incidentului, a alunecat pe stânci și s-a rostogolit pe versantul abrupt, reușind să se oprească înainte de a se prăbuși într-o râpă adâncă de peste zece metri.

Ajutor nesperat pentru bărbatul prăbușit în râpă

Victima, care era însoțită de doi prieteni, a avut însă norocul ca în zonă să se afle și un grup de pasionați de drumeții montane, aflat într-o expediție în Retezatul Mic din Hunedoara. Unul dintre participanții la excursie a relatat întâmplarea.

Primul ajutor pentru bărbatul accidentat. SURSA Nicolae Tandrău, Drumeții în Valea Jiului / Facebook
Primul ajutor pentru bărbatul accidentat. SURSA Nicolae Tandrău, Drumeții în Valea Jiului / Facebook

„În mijlocul frumuseții naturale a Cheilor Scorota, grupul de drumeți a fost martor la un incident care le va schimba complet planurile, spun eu, chiar de viață. La doar 15 minute de la începerea excursiei, ne-am întâlnit cu o matahală de om, înalt de vreo doi metri si de vreo 130 de kilograme. Speriat și gâtuit de durere, aproape plângând, ne-a spus că un prieten de-al său căzuse de pe stânci și că e aproape mort. Ne-a rugat să facem ceva. Adrian C. a plecat într-o goană nebună să caute semnal ca să cheme Salvarea la 112”, a relatat Nicolae Tandrau, participant la excursia din Retezatul Mic. 

Grupul s-a pus în mișcare în pas alert și în scurt timp a ajuns în zona de unde se auzeau strigăte de ajutor.

„Adrian Vrabiescu și Marga Reta au urcat o coastă abruptă, de 70 de grade și au găsit un bărbat în jur de 60 de ani, căzut de pe stânci. Se oprise cu capul și spatele pe o rădăcină, iar picioarele ii erau suspendate în aer, deasupra unui gol de vreo 10 metri. Ochiul stâng nu i se mai vedea, atâta era de umflat. Avea capul spart, iar umărul drept și clavicula îl dureau îngrozitor la fiecare atingere. La căpătâiul lui mai era un bărbat în jur de 60 de ani din Runcu, judetul Gorj”, a relatat excursionistul.

Bărbat salvat în munți

Cei doi i-au acordat primul ajutor, i-au curățat rănile de la cap și l-au pansat, apoi l-au învelit pentru a nu suferi de frig.

Bărbatul accidentat a fost preluat de echipajele medicale. SURSA Facebook / Nicolae Tandrau
Bărbatul accidentat a fost preluat de echipajele medicale. SURSA Facebook / Nicolae Tandrau

„După mai bine de o oră de alergat după semnal, Adrian C. s-a întors gâfâind de atâta efort. Era însoțit de doi tineri de la Salvamont Uricani foarte bine pregătiți. I-au montat accidentatului un manșon cervical, l-au pus pe targă și cu ajutorul celorlalți bărbați din grupul Drumeții în Valea Jiului l-au coborât pe accidentat jos, pe potecă, unde ajunsese doamna doctor si echipa de la Ambulanță. În 30 de minute a ajuns și elicopterul care l-a transportat pe accidentat la spital. Această poveste uimitoare este un exemplu elocvent al modului în care oamenii pot acționa în situații de urgență, depășindu-și limitele pentru a ajuta unul dintre semenii lor”, mai scrie Nicolae Tandrau.

„Niciodată să nu treceți pe lângă cineva ce a suferit un accident fără a face totul pentru a salva acea persoană”, a scris Adrian Vrabiescu, unul dintre salvatori.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite