Vânătorii de asteroizi. Patru astronomi români au identificat corpuri cerești pentru un program NASA

0
Publicat:

Astroclubul din cadrul Observatorului Astronomic Galați a fost selectat în proiectul internațional „Asteroid Search Campaign 2024”, care aparține de NASA. O echipă de patru astronomi a identificat mai mulți asteroizi și a trimis pozițiile acestora la International Astronomical Search Collaboration.

La Galați există unul din cele mai performante observatoare astronomice din țară FOTO CMSN
La Galați există unul din cele mai performante observatoare astronomice din țară FOTO CMSN

Pe parcursul lunii aprilie 2024, International Astronomical Search Collaboration (IASC, aparținând de NASA) a organizat proiectul internațional Asteroid Search Campaign (un fel de „vânătoare” de asteroizi), în care au fost selectate mai multe echipe de astronomi din toată lumea, printre care și cea de la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galați.

Echipa gălățeană a fost formată din patru persoane: Ovidiu Tercu (Observatorul Astronomic Galați - coordonator), alături de trei membrii ai astroclubului “Calin Popovici”: Bogdan David Popa, Nicodim David Teodor și Sebastian Cristian Chetroni.

Astroclubul „Călin Popovici” este principalul program educațional al Compartimentului Planetariu/Observator astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, instituție în subordinea Consiliului Județean Galaţi.

Practic, fiecare echipă implicată în proiect a primit mai multe seturi de imagini realizate de telescopul Pan-STARRS 1 (situat pe vârful Haleakalā de pe insula Maui din Hawaii), pe care a trebuit să le analizeze cu atenție pentru a descoperi asteroizi.

Astfel, după studiul asupra imaginilor primite, echipa din Galați a trimis mai multe rapoarte la International Astronomical Search Collaboration pentru validarea posibilelor descoperiri. Aceste rapoarte au conținut măsurători de poziție a mai multor obiecte cerești. Toate aceste poziții măsurate ale asteroizilor descoperiți de echipa gălățeană au fost realizate cu programul Astrometrica.

Determinarea poziției unui asteroid înseamnă, de fapt, măsurarea precisă a coordonatelor ecuatoariale (coordonate cerești) la diferite momente ale timpului. Pentru fiecare asteroid descoperit au fost raportate 3–4 poziții, suficient de multe pentru a determina orbita acestor corpuri cerești în jurulul Soarelui.

La finalul proiectului, fiecare membru al echipei a primit un certificat de participare. Experiența acumulată de echipa gălățeană în domeniul astronomiei observaționale la Observatorul Astronomic din Galați s-a dovedit utilă în participarea la campania de căutare și descoperire de asteroizi.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite