De ce ne este frică să luptăm pentru succes. Diferența între cei care reușesc în viață și ceilalți

0
Publicat:

Frica de succes îi blochează și chiar îi îmbolnăvește pe mulți dintre cei care au idei și proiecte pe care ar vrea să le pună în practică. Calea către reușită este conștientizarea fricii, dublată de manifestarea și dăruirea succesului și către ceilalți.

Frica ne poate paraliza complet orice acțiune pe care vrem să o întreprindem FOTO arhivă Adevărul
Frica ne poate paraliza complet orice acțiune pe care vrem să o întreprindem FOTO arhivă Adevărul

Când alegi să îți iei viața în propriile mâini, te vei lovi cu siguranță de numeroase obstacole, unele care par chiar insurmontabile, dar odată ce ai un scop, o misiune personală în care crezi, succesul nu se va lăsa prea mult așteptat.

Ce face diferența reprezintă atitudinea de învingător și convingerea de nezdruncinat că vei reuși în ce ți-ai propus, indiferent de greutățile pe care le vei întâmpina.

„Frica în prezent este cea mai prezentă stare la majoritatea dintre noi. Frica este alimentată de trecut, este trăită în prezent și ne construiește practic viitorul. Când vorbim de frica de succes, efectele sale sunt foarte bine camuflate în tot felul de gesturi, stări și gânduri. Când le conștientizăm, vom descoperi și frica din spatele lor”, explică psihologul Stelian Chivu.

Potrivit specialistului, frica de succes vine din copilărie și îmbracă forma rușinii și a unor programe mentale negative. Se manifestă chiar și ca un complex de inferioritate, ori ca un sentiment de vinovăție și toate acestea sunt susținute de tot felul de scenarii negative.

Expresiile și programele negative care ne sabotează

Frica de succes are la bază două reacții primare. Într-o primă fază corpul secretă în exces cortizol și adrenalină, iar în a doua fază suntem cuprinși de depresie, anxietate și alte stări negative. Toate acestea duc la autosabotare.

„Am avut un pacient care era om de afaceri și dorea să își deschidă o altă afacere în IT. Frica de succes îl împiedica să facă acest pas și din acest motiv găsea mereu motive să amâne acest proiect. Își găsea timp pentru orice altceva, dar nu și pentru această idee de business. L-am trecut prin mai multe etape de autoevaluare și cunoaștere și astfel a reușit să elimine problema”, exemplifică psihologul Stelian Chivu unde poate duce acest gen de frică.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală
Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Omul de afaceri în cauză folosea multe expresii și programe negative care îl duceau la conflicte mentale. De pildă, își spunea „succesul nu este pentru mine”, „invidia celorlalți va fi foarte mare”, ori „îmi este frică de schimbare” și repeta foarte des „nu îmi plac surprizele, chiar dacă sunt plăcute”.

Ce este, de fapt, succesul și cum îl obținem

Frica de succes mai întâi ne blochează, iar ulterior ne îmbolnăvește. Dacă o conștientizăm, reușim să o înțelegem și să o gestionăm, apoi o depășim și o vindecăm.

„E necesar să ne întrebăm dacă ceea ce simțim este frica noastră și dacă ne ajută în vreun fel. Doar dacă ne punem aceste două întrebări, frica de succes începe să își piardă din putere. La fel de important este și să înțelegem ce înseamnă succesul pentru fiecare dintre noi și cât de mult ni-l dorim cu adevărat”, ține să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Dacă ne vom gândi la succes cu teamă, acesta cu siguranță nu se va realiza. Specialistul ne sfătuiește să analizăm sincer ce este mai puternic în interiorul nostru: frica sau succesul. În urma acestui proces de autoevaluare vom reuși să eliminăm ceea ce declanșează frica și să ne focusăm pe ceea ce ne aduce succesul.

„Frica de succes apare atunci când avem reprezentarea greșită a ceea ce înseamnă acest lucru. Succesul este o stare, un comportament cultivat. Frica de succes este susținută de indecizie, de furie și de lene. Controlându-ne gândurile și stările, vom avea succesul asigurat. Cu cât ne gândim mai mult la succes, cu atât mai mult îl vom atrage. Cu cât vom iubi mai mult succesul, cu atât mai mult îl vom manifesta. Cu cât îl vom dărui mai mult, cu atât îl vom primi mai abundent”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite