Descoperire șocantă în curtea unui spital din Vaslui. Schelete umane găsite în urma unor săpături

0
Publicat:

Mai multe schelete umane au fost descoperite cu ocazia unor săpături efectuate pentru realizarea unor lucrări de excavare în curtea Spitalului nr. 2 Vaslui. Sunt luate în calcul mai multe variante.

În curtea spitalului din Vaslui au fost descoperite 13 schelete umane FOTO Vasile Boboc
În curtea spitalului din Vaslui au fost descoperite 13 schelete umane FOTO Vasile Boboc

Potrivit conducerii Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, s-au descoperit 13 schelete, 12 adulţi şi un copil, existând indicii clare că nu este vorba despre o groapă comună.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona. Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt. În niciun caz aici nu a fost o groapă comună. Scheletele sunt aşezate într-un anumit fel, sunt urme de sicriu. Este vorba doar de un cimitir”, a declarat directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

Lucrările de construcţie sunt sistate pe o perioadă nedeterminată pentru desfăşurarea activităţilor de descărcare arheologică. Pentru acurateţea cercetării specialiştii vor apela la scanări magnetometrice.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui au precizat că, în primă fază, s-a anunţat de către constructorul care efectua lucrări de excavare în zonă faptul că a fost găsit un schelet uman, după care au fost descoperite şi restul scheletelor. În acest caz poliţiştii au demarat cercetări, fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Un veteran de război aduce în discuție o altă variantă de lucru

Andrei, un tânăr pasionat de istoria meleagurilor vasluiene, a venit cu o altă variantă, după ce, la începutul anilor 2000, a stat de vorbă cu un soldat român, care a luptat în Al Doilea Război Mondial și care i-a povestit despre bombardamentele sovietice asupra Vasluiului.

„Am citit despre descoperirile făcute în curtea spitalului și mi-am amintit de discuția pe care am purtat-o cu mai bine de 20 de ani în urmă, cu un soldat român, pe nume Nicolae Roșca, din Constanța. Acesta mi-a spus că în august 1944, Vasluiul a fost ținta bombardamentelor aviației sovietice, iar cele mai multe pagube și cele mai multe pierderi de vieți omenești au fost înregistrate în zona Gării din Vaslui. Își amintea domnul Roșca de numărul mare de răniți pe care el și alți camarazi de-ai domniei sale i-au transportat la spitalul vechi, singurul construit la acea vreme. Printre acești răniți erau și copii și spunea domnul Roșca, cu lacrimi în ochi, că pe drum, mulți dintre aceștia decedau”, a declarat tânărul, potrivit Vremea Nouă.

Tânărul crede că medicii au fost nevoiți să improvizeze un cimitir în curtea spitalului pentru că nu mai făceau față numărului mare de răniți din acea perioadă și aveau nevoie de spațiu ca să poată trata cât mai mulți dintre ei.

„Cel mai probabil, în luna august 1944, după ce orașul a fost bombardat, iar spitalul nu mai făcea față cu numărul mare de răniți, s-a luat decizia ca cei decedați să fie îngropați în curtea unității sanitare. Așa se explică numărul mare de schelete descoperite zilele acestea”, a conchis Andrei.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite