Transportul public din Galaţi, în pericol. Angajaţii ameninţă cu greva din cauza lefurilor mici şi a dotării dezastruoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transurb este singurul operator de transport din Galaţi FOTO C Crângan
Transurb este singurul operator de transport din Galaţi FOTO C Crângan

Vineri, o parte dintre şoferi au protestat la sediul administrativ, invocând faptul că negocierile pentru contractul colectiv de muncă pe anul 2018 s-au înţepenit deoarece administraţia refuză să acorde creşteri de lefuri. Societatea publică Transurb SA Galaţi trece prin dificultăţi financiare majore, fiind aproape de insolvenţă.

Tensiunile sindicale de la societatea publică de transport urban din Galaţi, Transurb SA, s-au radicalizat. Vineri, o parte dintre angajaţii societăţii au protestat la sediul administrativ, solicitând demisia conducerii şi implicarea acţionarului unic (Consiliul Local) în salvarea de la faliment a transportului urban gălăţean.

Protestatarii au atras atenţia asupra faptului că la Transurb se perpetuează de câţiva ani o serie de probleme administrative grave, respectiv nedreptăţi salariale revoltătoare, dar şi lipsa dotărilor şi a echipamentelor strict necesare. „Suntem obligaţi să lucreze pe mijloace de transport vechi şi nesigure, care pun în pericol atât viaţa noastră, dar şi vieţile călătorilor”, au spus oamenii.

Tensiunile sunt mai vechi (au fost câteva tentative de grevă şi în toamnă), însă negocierile la contractul colectiv de muncă pe 2018 - care se desfăşoară agonizant de lent şi fără orizont - sunt cele care au pus gaz peste foc. Şoferii spun că administraţia societăţii nu dă niciun semn că doreşte să accepte o majorarea a salariilor personalului direct productiv (şoferi şi mecanici), deşi pe zona de birouri au fost operate în ultimul an creşteri de lefuri.

De altfel, şoferii spun că dacă va fi menţinută atitudinea inflexibilă a conducerii societăţii şi a conducerii primăriei, ei sunt ferm hotărâţi să nu mai iasă pe trasee, de la 1 aprilie, cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele. Acest lucru va crea, evident, un adevărat haos, având în vedere că Transurb este singurul operator de transport persoane din oraş.

La discuţiile din managerul Gigel Caliga şi angajaţii nemulţumiţi a ajuns şi primarul Ionuţ Pucheanu, care şi-a nuanţat poziţia tranşantă exprimată cu doar o zi înainte la Consiliul Local (când soma conducerea şi angajaţii Transurb să-şi rezolve problemele). De data aceasta, edilul a promis că va căuta ceva soluţii pentru salvarea societăţii care se apropie vertiginos de faliment.

„Vă rog să ţineţi cont de situaţia financiară dezastruoasă în care se află Transurb. Că vă supăraţi, că ieşiţi de mâine în stradă, nu am cum să-mi asum de mâine o creştere, pentru că nu avem de unde. Stabiliţi împreună nişte date, nişte sume. Vă pot spune cu siguranţă că vă veţi primi salariile la timp. Cred că laţul se strânge, pentru că lucrurile nu mai pot merge cum mergeau cândva”, a spus Pucheanu.

Negocierile la noul contract colectiv de muncă vor fi reluate marţi, însă lucrurile se anunţă în continuare dificile, având în vedere faptul că legea interzice majorările salariale la companiilor publice care produc pierderi, aşa cum este cazul Transurb SA.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite