Scandal legat de transportul public din Galaţi. Conducerea Transurb acuză Primăria că-i sabotează activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit companiei publice de transport urban, municipalitatea are o datorie restantă de 3,6 milioane de euro pentru serviciile prestate gratuit sau cu tarife reduse, conform deciziilor Consiliului Local. Criza financiară de la Transurb SA a dus la o reducere semnificativă a programului de transport persoane.

Situaţia financiară tot mai dificilă de la Transurb SA, compania publică de transport urban din Galaţi, a determinat conducerea societăţii să aibă o reacţie publică destul de dură la adresa primăriei.

De altfel conflictul deschis dintre cele două entităţi s-a radicalizat tot mai mult în ultimii doi ani, acuzaţiile trecând din faza discuţiilor din Consiliul Local şi din CA al societăţii în faza declaraţiilor publice agresive.

După ce primarul Ionuţ Pucheanu (PSD) a acuzat conducerea Transurb (numită pe filieră ALDE) că mimează managementul şi că nu este capabilă să organizeze activitatea în mod eficient, reacţia acesteia nu a întârziat, vina pentru ineficienţa societăţii fiind pusă pe un presupus sabotaj financiar pus la cale chiar de către primar.

„Consiliul Local a stabilit reducerea programului de transport, această modificare a programului fiind astfel, unul dintre efectele generate de modul anevoios în care se desfăşoară relaţia contractuală dintre Primăria municipiului Galaţi şi societatea noastră. Un alt motiv, la fel de important, care a stat la baza acestor modificări îl reprezintă şi deficitul de capacităţi viabile de transport de călători”, a transmis Transurb SA printr-un comunicat de presă.

Conducerea societăţii publice a mai argumentat şi că situaţia financiară în care se află Transurb S.A. este cauzată atât de lipsa investiţiilor în mijloacele de transport în comun, cât şi de faptul că acţionarul societăţii Transurb SA, adică municipalitatea, îşi onorează cu mari întârzieri obligaţiile contractuale reglementate prin Hotărârile Consiliului Local.

„Este vorba despre sumele datorate în baza deciziei aleşilor de acordare a unor gratuităţi şi facilităţi la transportul în comun către cetăţenii municipiului Galaţi şi neplătite la termen. De exemplu, numai pentru luna martie 2018, datoriile municipalităţii către Transurb SA se ridică la suma de 2.621.640 lei, la care se adaugă debite restante rezultate din servicii comandate de Primăria municipiului Galaţi, însumând un total de 16.944.063 lei, adică aproximativ 3,6 milioane de euro”, afirmă conducerea Transurb SA.

În amintitul document, administraţia oraşului este avertizată că Transurb SA nu poate funcţiona în condiţii de eficienţă economică atât timp cât datoriile acumulate astfel, produc un dezechilibru major în activitatea economică a societăţii, generând la rândul lor penalităţi care induc cumularea de pierderi zilnice.

„Transurb SA înţelege să efectueze servicii de calitate cu capacităţile tehnicomateriale avute la dispoziţie, cu un personal bine calificat, dar toate acestea pot fi puse în practică doar în măsura în care eforturile sunt conjugate atât pentru încasarea tarifelor aferente serviciului prestat direct către populatie, cât şi a sumelor datorate ca urmare a comenzilor efectuate de Primăria municipiului Galaţi în baza cărora sunt acordate reduceri şi gratuităţi la transportul în comun pentru gălăţeni”, se mai afimă în document..

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite