Protest la Penitenciarul Galați. Polițiștii au refuzat să intre în tură, iar deținuții rămân în camere

0
Publicat:

Zeci de polițiști din Penitenciarul de Maximă Siguranță din Galați au refuzat să intre în tură, miercuri, 31 mai 2023, în semn de protest față de condițiile grele în care lucrează și de nivelul scăzut al salariilor.

Protest la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați FOTO: C. Mazilu
Protest la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați FOTO: C. Mazilu

Angajații au rămas în exteriorul Penitenciarului Galați, deținuții fiind supravegheați de colegii protestatarilor din tura de noapte. „Colegii care au intrat aseară (marți, 30 mai 2023 - n.r.) la orele 19.00 rămân în continuare pe baricade pentru a preveni orice eveniment negativ. Ei vor asigura strict lucrurile elementare care se desfășoară într-o unitate de penitenciar”, susține comisarul șef Daniel Ionescu, lider de sindicat. 

Apelul deținuților nu se face

Polițiștii sunt nemulțumiți deoarece nu este aplicată legea salarizării și nu sunt actualizate normele de hrană și echipament. 

„Toate concursurile sunt blocate, numărul orelor suplimentare este enorm. Toți colegii sunt surescitați. Vom bloca activitatea pentru o perioadă de cel puțin patru ore. Noi am rămas în fața unității, nu vom intra în tură. Efectuarea apelului nu se va face. Toți deținuții vor rămâne în camere, în afară de cei pe care îi vom duce în instanță. Toate activitățile sunt blocate. Dacă revendicările nu vor fi pusă în practică, vom continua forma de protest  și vom bloca activitatea pe o perioadă de peste patru zile. Patru zile este enorm, nu poți lăsa pe nimeni în serviciu patru zile”, mai afirmă Daniel Ionescu. 

Polițiștii din penitenciarul Galați nu au intrat în tură FOTO: C. Mazilu
Polițiștii din penitenciarul Galați nu au intrat în tură FOTO: C. Mazilu

Dacă protestul va continua, activitățile deținuților vor avea și ele de suferit, avertizează polițiștii.

„Deținuții știu de acest protest, deoarece nu sunt scoși la activitățile zilnice pe care le au. Situația, deocamdată, este sub control, drepturile lor sunt acordate. Demersurile noastre pot afecta însă și activitățile lor”, susține Pavel Mihai, inspector de penitenciar. 

„De ce nu mai faceți angajări? Suntem epuizați!“

Angajații din penitenciare spun că sunt epuizați. Din cauza deficitului de personal, ei sunt nevoiți să facă foarte multe ore suplimentare. 

„Colegii mei care lucrează pe secția de deținere sunt supuși constant unor presiuni din partea deținuților. Se acumulează multe ore suplimentare, foarte mulți au ieșit la pensie, nu s-au făcut angajări. Sunt oameni care sunt în concedii medicale din cauza bolilor profesionale”, susține un alt angajat al Penitenciarului Galați.

Protestatarii din Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați cer Guvernului sa elimine inechitățile salariale din sistemul public prin aplicarea integrală a Legii 153/2017. De asemenea, se solicită acordarea normei de hrană și a normei de echipare la valorile actualizate, stoparea modificării legii pensiilor militare în privința modificării vârstei de pensionare și a calculului pensiilor, precum si anularea interdicției angajărilor în sistemul penitenciar pentru ocuparea funcțiilor și posturilor vacante, deficitul de personal fiind foarte mare. 

Protestul angajaților din penitenciare va dura patru ore. Acțiunea este organizată de Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare și de Sindicatul Phoenix.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite