Proiectele europene ale Galațiului, prezentate comisarului european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira

0
Publicat:

Proiectele cu fonduri europene ale Galațiului au fost analizate de comisarul UE pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira. Totul în cadrul unei întâlniri care a avut loc la București și la care au participat mai mulți oficiali români.

Comisarul UE Elisa Ferreira a analizat proiectele cu fonduri europene ale Galațiului FOTO: gov.ro
Comisarul UE Elisa Ferreira a analizat proiectele cu fonduri europene ale Galațiului FOTO: gov.ro

„A fost o discuție foarte importantă, care, știți, trebuia să aibă loc la Galați. Europarlamentarul Dan Nica a insistat pentru realizarea acestei vizite, dar a fost contramandată din cauza vremii. Ar fi fost a doua vizita a unui comisar european”, a transmis Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 

În cadrul întâlnirii de luni, de la București, delegația românilor a prezentat oficialului UE date despre proiectele europene.

„Ieri seară (luni, 27 noiembrie 2023 n.r), la București, am avut bucuria și onoarea de a mă întâlni cu doamna Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme, în cadrul unui eveniment la care au participat și ministrul proiectelor și investițiilor europene, Adrian Câciu, ministrul cercetării, inovării și digitalizării,  Bogdan-Gruia Ivan, europarlamentarii PSD Rovana Plumb și Dan Nica, precum și reprezentanții Comisiei Europene în România. A fost o discuție constructivă și aplicată, în care am prezentat proiectele cu fonduri europene ale Galațiului depuse sau care urmează să fie depuse spre finanțare pe programele europene 2021-2027”, a precizat Costel Fotea.

România are un grad de absorbție a fondurilor europene de 90% 

Miniștrii Adrian Câciu și Bogdan-Gruia Ivan, împreună cu europarlamentarii Rovana Plumb și Dan Nica au discutat cu Elisa Ferreira și despre rata de absorbție a fondurilor europene la nivelul întregii țări.

„Un aspect extrem de important care a fost adus în discuție a fost cel legat de rata mare de absorbție a fondurilor europene la nivelul țării noastre, de 90% în acest moment, cea mai mare de la integrarea noastră în Uniunea Europeană”, a fost concluzia delegației române.

În 2022, Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, și europarlamentarul Dan Nica, raportor în Parlamentul European pentru programul „Orizont Europa”, au participat la Conferința „Orizont Europa - Oportunități de finanțare pentru cercetătorii și întreprinderile românești", organizată de Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

 „Programul își propune să dezvolte soluții pentru un nivel de trai mai sănătos, să acomodeze transformări digitale absolut necesare în secolul  21 și să lupte împotriva schimbărilor climatice, pentru binele nostru colectiv. E important să creștem contribuția la cercetare a acelor <<widening countries>>”, a declarat Maryna Gabriel, Comisar European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.  

Ce este Orizont Europa

Orizont Europa este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare și unul dintre cele mai mari programe de cercetare și inovare din lume, cu un buget de 95,5 miliarde EUR.

Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării asupra dezvoltării, sprijinirii și implementării politicilor UE, ținând cont de provocările globale, crează locuri de muncă, atrage talente din UE la toate nivelurile, stimulează creșterea economică, promovează competitivitatea industrială și optimizează impactul investițiilor în cadrul unui spațiu european de cercetare consolidat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite