Comisarul european pentru Inovare, Mariya Gabriel, la Galați, la Conferința „Orizont Europa”

0
0

Comisarul european pentru Inovare, Maryna Gabriel, a participat, la Galați, la Conferința Orizont Europa, eveniment organizat de Universitatea „Dunărea de Jos”.

Maryna Gabriel, Comisar European pentru Inovare FOTO: Universitatea Dunărea de Jos Galați
Maryna Gabriel, Comisar European pentru Inovare FOTO: Universitatea Dunărea de Jos Galați

„E o onoare să fiu astăzi, aici, pentru că prin această Conferință trimitem un mesaj puternic: că putem construi o Europă unită cu ajutorul acestui limbaj universal: cercetarea de top. Programul își propune să dezvolte soluții pentru un nivel de trai mai sănătos, să acomodeze transformări digitale absolut necesare în secolul  21 și să lupte împotriva schimbărilor climatice, pentru binele nostru colectiv. E important să creștem contribuția la cercetare a acelor <<widening countries>>”, a declarat Maryna Gabriel, Comisar European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

La Conferința „ORIZONT EUROPA – Oportunități de finanțare pentru cercetătorii și întreprinderile românești” au participat cercetători din Galați și universități partenere, reprezentanți ai institutelor de cercetare, oameni de afaceri locali și regionali.

„UDJG se află în plin proces de identificare și propunere de proiecte cu diferite surse de finanțare.  Bineînțeles că Programul Horizon Europe este ținta noastră, deși pătrunderea în sistem este destul de greoaie. La Universitate avem aproape 2 milioane de euro atrase prin proiectul cadru Orizont Europa, ceea ce reprezintă un început foarte bun pentru instituția de învățământ superior. Apreciem, cu această ocazie, faptul că s-a creat sistemul widenning, care facilitează accesul universităților din 13 țări aflate în centrul și estul Europei, printre care și România, la aceste programe cu exigențe profesionale și științifice foarte înalte”, a declarat în deschidere, Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Comisarul Maryna Gabriel și europarlamentarul Dan Nica FOTO: Universitatea Dunărea de Jos
Comisarul Maryna Gabriel și europarlamentarul Dan Nica FOTO: Universitatea Dunărea de Jos

„Cercetarea este la fel de importantă la Galați, la 10 km de granița cu Ucraina, în estul-estului Uniunii Europene, așa cum este și la Bruxelles. Proiectul reprezintă un mare pas înainte pentru cele 13 țări cu posibilități mai mici de a face cercetare de top: în momentul în care te asociezi cu cei mai buni, nu poate fi decât în beneficiul tău! Este prima vizită a comisarului Marya Gabriel în România, sunt mândru că ne-a ales pe noi, că a ales să stea de vorbă cu crema cercetării la Galați, este un semnal important pentru  România”, a precizat europarlamentarul Dan Nica, raportor pentru programul Horizon Europe.

Ce este Orizont Europa

Orizont Europa este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare și unul dintre cele mai mari programe de cercetare și inovare din lume, cu un buget de 95,5 miliarde EUR.

Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării asupra dezvoltării, sprijinirii și implementării politicilor UE, ținând cont de provocările globale, crează locuri de muncă, atrage talente din UE la toate nivelurile, stimulează creșterea economică, promovează competitivitatea industrială și optimizează impactul investițiilor în cadrul unui spațiu european de cercetare consolidat.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite