Procesul directorilor jefuitori ai „Sidex” a împlinit 11 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta conducere a combinatului siderurgic este acuzată că a furat de la stat 1,3 milioane de euro, pe bază de abuz şi mită.

Citiţi şi:

Halda de zgură a ArcelorMittal se mută pe autostradă cu bani norvegieni

Dosarul "Sidex", denumit astfel după numele de dinainte de privatizare al combinatului siderurgic de la Galaţi, a intrat în al unsprezecelea an de judecată, fiind, practic, unul dintre cele mai longevive dosare din România.

Urmărirea penală a fost demarată în 1999 de către PNA, fiind trimise în judecată, la vremea respectivă, şase persoane, pentru prejudicierea statului (care era proprietarul combinatului siderurgic) cu peste 1,3 milioane de euro, prin vânzarea de tablă sub preţul de cost.

În prima fază, Tribunalul Galaţi i-a condamnat pe Flaviu Moldovan (fost vicepreşedinte al CA al Sidex) şi Mircea Drozan, fost director comercial al societăţii, la 10 ani, respectiv 9 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu şi luare de mită.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o însă omul de afaceri Ioan Pleşu -10 ani şi 2 luni - pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi dare de mită, alături de care au fost condamnaţi alţi trei patroni: Ioan Escu (10 ani şi 2 luni), Constantin Rusnac (4 ani) şi Valentin Coman (3 ani).

Pedepse cu reducere

Ulterior, Curtea de Apel Galaţi le-a redus pedepsele principalilor protagonişti ai afacerii. Moldovan şi Drozan au „coborât" la opt , respectiv şase ani de închisoare, în timp ce faţă de Rusnac s-a dispus încetarea procesului penal.

Decizia instanţei gălăţene a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde în ultimii doi ani procesul a mers din amânare în amânare. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru 15 septembrie 2010.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite