Prețul incredibil de mic cu care se vând acum roșiile vestite din Matca. În urmă cu două luni, kilogramul costa și 17 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prețurile s-au prăbușit spectaculos la roșiile producătorilor din Matca, județul Galați. Dacă în urmă cu două luni un kilogram de roșii era 14-17 lei kilogramul, acum a ajuns să se vândă cu un leu sau chiar 50 de bani.

Producție uriașă de roșii la Matca FOTO: C. Mazilu
Producție uriașă de roșii la Matca FOTO: C. Mazilu

Pentru Sorin Dragomir, legumele reprezintă principala sursă de venit. Anul acesta a avut o producție mare de roșii, însă din cauza excesului de pe piață, legumele nu mai sunt acum căutate.

În piaţa din localitatea Matca, acolo unde legumicultorul îşi vinde produsele, preţul la roșii a scăzut foarte mult în ultimele zile, ajungând până la un leu sau chiar 50 de bani kilogramul. Un bax de 23 de lei kilogramul se vinde cu 10 lei, însă nici așa nu sunt cumpărători.

„Nu se mai caută, deoarece e piața plină. Sunt foarte multe roșii. Se vând cu 50 de bani, 80 de bani și un leu kilogramul. Nu sunt nici cumpărători acum. La început au venit tiruri din Moldova, Ucraina, acum nu mai sunt. Ca să scăpăm de ele, să nu se strice marfa, vindem cu 10 lei baxul de 23 de kilograme”, spune fermierul Sorin Dragomir.

Prețul este crescut chiar și de 10 ori de către intermediari 

Deși de la producător roșiile pleacă la un preț extrem de pic, în piețe este în continuare de la 6 lei în sus, adică de cel puțin 6-10 ori mai mare. Prețul este crescut de intermediari. Cu toate aceste, legumicultorii spun că fără intermediari ar risca să rămână cu marfa în piață. 

„Toată lumea trebuie să trăiască. Noi ne bucurăm că avem cui vinde marfa, că altfel am rămâne cu ea pe piață. Fără intermediari nu știu dacă am putea rezista, în condițiile actuale”, spune producătorul.  

Centrele de colectare legume ar putea fi o soluție

Pentru ca legumele să nu se strice, legumicultorii din Matca spun că ar fi mare nevoie de un centru de colectare în comună, cu temperatură controlată.

„Un astfel de centru ar însemna să avem unde depozita legumele, pe perioada caniculei, pentru ca ele să nu se strice și să le aruncăm la gunoi. Acum, de exemplu, este invazie de roșii în piața din Matca. Nu le mai cumpără nimeni. Un kilogram de roșii se vinde cu un leu kilogramul, poate chiar și mai puțin. În alți ani era piața plină cu castraveți... Tone de castraveți ajungeau la groapa de gunoi, deoarece nu-i cumpăra nimeni”, spune Giani Filimon.

Producătorii din Matca sunt renumiţi în toată ţara pentru legumele pe care le cultivă în solarii. Matca, din județul Galați, este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite