Fermierii din cel mai mare bazin legumicol al Moldovei, despre promisiunile ministrului Agriculturii: „O păcăleală!”

0
Publicat:

Legumicultorii din Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară, privesc cu scepticism anunțul dat de Ministerul Agricultorii, de înființare a 15 centre regionale de colectare a legumelor.

Roșiile de Matca, renumite în toată țara FOTO: C. Mazilu
Roșiile de Matca, renumite în toată țara FOTO: C. Mazilu

Potrivit ministrului, primele județe unde se vor amenaja centre de colectae sunt Olt, Dolj, Teleorman, Galaţi şi Buzău. E vorba de centre de colectare legume, care vor fi construite în parteneriat unităţile administrativ teritoriale cu Casa Unirea.

Vestea a ajuns și la producătorii din comuna Matca, cel mai mare și important bazin legumicol din țară. Atât primarul cât și producătorii sunt sceptici că promisiunile ministrului vor fi concretizate.

„De peste 20 de ani politicienii promit aceste centre de colectare a legumelor. La noi Casa Unirea nu funcționează. Aceste centre sunt binevenite, iar producătorii au mare nevoie de ele, însă de la vorbe la fapte e cale lungă. De vrut vor mulți, dar de făcut ....”, susține primarul comunei Matca, Gheorghe Marin.

Producătorii din Matca sunt renumiţi în toată ţara pentru roşiile pe care le cultivă în solarii. Pentru Giani Filimon, legumele reprezintă principala sursă de venit. El consideră că ar fi mare nevoie de un astfel de centru de colectare în comună, cu temperatură controlată, pentru ca legumele să nu se strice. Totuși, nu crede că o astfel de investiție se va realiza prea curând.

Castraveți de Matca FOTO: C. Mazilu
Castraveți de Matca FOTO: C. Mazilu

„Un astfel de centru ar însemna să avem unde depozita legumele, pe perioada caniculei, pentru ca ele să nu se strice și să le aruncăm la gunoi. De peste 20 de ani ni se spune că se vor construi aceste centre. Asta e o păcăleală. Un nou ministru, noi promisiuni. Acum, de exemplu, este invazie de roșii în piața din Matca. Nu le mai cumpără nimeni. Un kilogram de roșii se vinde cu 1-1,5 lei kilogramul. În alți ani era piața plină cu castraveți...Tone de castraveți ajungeau la groapa de gunoi, deoarece nu-i cumpăra nimeni”, spune fermierul.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat duminică, 2 iulie 2023, că MADR va înființa 15 centre regionale de colectare a legumelorAceste centre vor fi date sub administrarea unui consiliu de administraţie format din reprezentanţi ai primăriilor şi ai Casei Unirea. Aceste centre vor fi date în locaţie către cooperative în care sunt înscrişi fermierii din localitile respective.

„Fiecare centru de colectare va avea 3.000 de metri pătraţi, cu 1.000 de metri pătraţi temperatură controlată, patru benzi de sortare. Vorbim de roşii, castraveţi, ardei gras şi ardei capia. Aceste centre vor fi date sub administrarea unui consiliu de administraţie format din reprezentanţi ai primăriilor şi ai Casei Unirea. Aceste centre vor fi date în locaţie către cooperative în care sunt înscrişi fermierii din localităţile respective”, a declarat ministrul Agriculturii.

 Matca, din județul Galați, este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

Legumele din Matca se vând angro în piaţa din localitate, acolo unde zeci de tiruri distribuie marfa în toată ţara, dar și în străinătate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite