Au apărut roşiile de solar. Prima recoltă la Matca, cel mai mare bazin legumicol din țară. Cât costă trufandalele

0
Publicat:

Legumicultorii din Matca (Galaţi) au scos la vânzare prima producţie de roşii de anul acesta. Pentru că e prima cultură din acest an şi preţul este unul pe măsură: între 17 și 14 lei kilogramul.

S-au copt roșiile la Matca FOTO: C. Mazilu
S-au copt roșiile la Matca FOTO: C. Mazilu

Fermierii spun, însă, că preţurile scad de la o zi la alta, cu cât apar mai mulţi producători cu roşii în piaţă.  

„Au apărut primele roșii în piața din Matca. S-au copt la fermierii care au în solarii centrale și temperatură constantă. La mine în solar mai durează o săptămână cred…până se vor coace. În prima zi s-au dat cu 17 lei kilogramul, dar azi am înțeles că era 14 lei kilogramul. O să scadă de la o zi la altă, pe măsură ce apar tot mai mulți producător cu roșii în piață. Așa se întâmplă în fiecare an”, spune Costică Chicoș.  

„Am văzut în jur de 15-20 de producători cu roșii în piață. Acum prețul este bun, dar o să scadă de la o zi la alta. Peste o săptămână o să apară tot mai mulți legumicultori cu roșii”, spune un alt producător.

Legumele din Matca se vând angro în piaţa din localitate, acolo unde zeci de tiruri distribuie marfa în toată ţara, dar și în străinătate. Chiar dacă preţul legumelor creşte de cel puţin două ori în drumul dintre producător şi magazin, legumicultorii sunt mulţumiţi că au clienți și nu rămân cu marfa în piață.

Roșiile de la Matca sunt celebre în toată țara FOTO: C. Mazilu
Roșiile de la Matca sunt celebre în toată țara FOTO: C. Mazilu

„Vin din TIR-uri din toată țara pentru a lua legume din Matca. Am vândut și pentru București. Zilele astea am văzut TIR-uri din Republica Moldova și Ucraina. Acum se vând mulți castraveți. A scăzut prețul de la 15 lei la 3-4 lei kilogramul și le convine”, povestește Giani Filimon.  

În continuare, fermierii din Matca sunt nevoiți să facă focul în solarii, pe timpul nopții, pentru a păstra o temperatură optimă și a nu risca să mucegăiască legumele. 

Solariile din Matca, încălzite la sobe

„Suntem nevoiți să facem focul în solarii, altfel riscăm ca legumele să prindă mucegai și să compromitem toată recolta. Trebuie menţinută temperatura de 18-20 de grade în solarii pe timpul nopţii. Ardem mult rumeguș și lemne. Până acum, din vânzarea castraveților, am reușit să-mi acopăr cheltuielile cu rumegușul și lemnele pentru foc”, spune legumicultorul Sorin Dragomir.  

Solarii încălzite cu rumeguș și lemne FOTO: C. Mazilu
Solarii încălzite cu rumeguș și lemne FOTO: C. Mazilu

Producătorii din Matca sunt renumiţi în toată ţara pentru legumele pe care le cultivă în solarii. Matca, din județul Galați, este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite