Prețul apei potabile scoate oamenii în stradă la Galați. Mesajul celor de la Apă Canal: „Economie la resursa de apă!”

0
Publicat:

Proteste anunțate pe Facebook, la Galați, din cauza prețului apei. Inițiativa aparține unei femei de 62 de ani din Galați, care reclamă că plătește printre cele mai mari tarife din țară pentru serviciul de apă potabilă și canalizare, deși trăiește într-un oraș înconjurat de ape.

Protest la Apă Canal FOTO: C. Mazilu
Protest la Apă Canal FOTO: C. Mazilu

Primul protest a avut loc în fața sediului Apă Canal zilele trecute, însă femeia a cerut autorizație pentru organizarea a trei proteste în fața Primăriei Galați. Aceasta a publicat un anunț pe rețelele de socializare, iar în câteva ore de la apariție, mesajul a strâns numeroase aprecieri și a fost distribuit de sute de cetățeni.

„Vă anunț că în urma protestului de la Apă Canal unde nimeni nu a vrut să discute cu noi am luat autorizație de la primărie pentru protest în fața la primărie pentru datele 25 iulie, 31 iulie și 7 august. Sper să ne strângem cât mai mulți să ne cerem drepturile, scăderea prețului la apă și canalizare, scăderea prețului la gunoi. Sper ca de data asta să se sesizeze mai mulți cetățeni”, susține Lenuța Crafcenco, pe Facebook. 

Potrivit cifrelor, ultima creștere de preț pentru serviciul apă-canalizare a fost în luna aprilie. Operatorul Apa Canal a decis majorarea apei potabile cu 7,5%, iar tariful de canalizare-epurare s-a majorat cu  18%. La acestea s-au adăugat și indexarea cu rata inflației de 14,95% și TVA-ul de 9%.   

Operatorul regional de Apa Canal susține că majorarea tarifului la apă s-a realizat din cauza indexării cu rata inflației și pentru asigurarea cofinanțării în vederea derulării mai multor proiecte europene, în valoare de peste 500 de milioane de euro.

Soluția Apă Canal: Economie la resursa de apă! 

Reprezentanții Apă Canal au și un sfat pentru localnicii nemulțumiți: „Economie la resursa de apă. Nu există o posibilitatea de scădere a tarifului de apă”.

„Prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România și-a asumat obligații care implică investiții importante în infrastructura de apă și apă uzată. În calitate de Operator Regional, Apă Canal și-a asumat, la rândul său, realizarea de investiții majore în serviciile de alimentare cu apă și de canalizare-epurare, pentru respectarea directivelor europene privind apa potabilă și apa uzată. Astfel, valoarea proiectelor cu fonduri europene implementate sau aflate în plin proces de implementare, se ridică la aproximativ 500.000.000 euro. Cofinanțarea asigurată pentru aceste proiecte este de 30.000.000 euro”, a anunțat Apă Canal.  

În prezent, prețul unui metru cub de apă potabilă la Galați este, cu TVA, de 9,05 lei, iar tariful de canalizare-epurare este de 6,79 lei/mc. Întrucât Apa Canal contorizează aceeași cantitate de apă deversată în canalizare cu aceeasi cantitate de apă potabilă consumată, pentru fiecare metru cub de apă, locuitorii plătesc lunar 15,84 de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite