Seceta face ravagii în România: apă cu porţia în mai multe localităţi din judeţul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Arhiva
sursa: Arhiva

Seceta dă peste cap programul de furnizare a apei potabile în judeţul Galaţi. Mii de oameni primesc apă cu program sau o dată la două zile.  Au fost impuse restricţii deoarece sunt mulţi cetăţeni îşi irigă grădinile, iar serviciul de alimentare nu mai face faţă.

Potrivit operatorului regional Apă Canal, localităţile afectate de restricţionarea apei sunt Movileni, Cosmeşti, Bereşti-Meria,Cavadineşti, Rădeşti, Nicoreşti ,Vârlezi, Griviţa şi Suceveni.

 De exemplu, în Movileni se furnizează apă nouă ore pe zi, la Bereşti-Meria, în satul Balinteşti, 17 ore pe zi, în Cavadineşti se furnizează apă o zi da, una unu, în Nicoreşti, oamenii din cele trei sate primesc apă cinci ore pe zi, în comuna Vârlezi, localnicii primesc apă două ore dimineaţa şi două ore seara, în satul Rogojeni din Suceveni, apa în sistem centralizat este furnizată doar şase ore pe zi. 

În aceste condiţii, oamenii sunt nevoiţi să-şi facă rezerve în butoaie de plastic şi găleţi sau să cumpere apă îmbuteliată de la magazin. Chiar şi pentru cei care au fântâni în curţi este dificil. Deoarece nu a plouat de foarte mult, fântânile au secat. 

Apă Canal: folosiţi responsabil apa! 

Reprezentanţii societăţii Apă Canal spun că au fost nevoiţi să recurgă la astfel de măsuri deoarece mulţi cetăţeni îşi irigă grădinile, astfel serviciul de alimentare nu mai face faţă.

Pentru a evita astfel de situaţii, operatorul regional de apă recomandă consumatorilor, cu deosebire celor din mediul rural, să utilizeze apa potabilă cu maximă responsabilitate, strict în scop casnic, menajer.

„Pentru a avea posibilitatea alimentării cu apă potabilă în regim continuu, trebuie evitată folosirea apei potabile pentru scopuri agricole şi de grădinărit, utilizând pe cât posibil apa din alte surse (fântâni, puţuri etc). Dacă unii locuitori nu fac eforturi de a reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură, există posibilitatea ca o parte a locuitorilor să fie privaţi de dreptul vital de a avea minimul de apă pentru spălat, băut şi alte necesităţi zilnice. Folosirea raţională a resurselor de apă este o responsabilitate comună, atât a furnizorului, cât şi a consumatorilor”, susţin reprezentanţii Apă Canal. 

Vă recomandăm şi: 

Cum vor să rezolve autorităţile din Galaţi criza provocată de secetă. Investiţie de 100 milioane euro

Proaspăt instalat în funcţie, Petre Daea discută în teren cu fermierii din Moldova efectele secetei

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite