Protest din cauza prețului apei în orașul înconjurat de ape. De ce plătesc gălățenii printre cele mai mari tarife din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuiesc în orașul înconjurat de ape, însă sunt nevoiți să plătească printre cele mai mari tarife din țară pentru serviciul de apă potabilă și canalizare. Acesta este și motivul pentru care mai mulți gălățeni au protestat miercuri, 12 iulie, în fața sediului Apă Canal.

Protest la Apă Canal FOTO: C. Mazilu
Protest la Apă Canal FOTO: C. Mazilu

Potrivit cifrelor, ultima creștere de preț pentru serviciul apă-canalizare a fost în luna aprilie. Operatorul Apa Canal a decis majorarea apei potabile cu 7,5%, iar tariful de canalizare-epurare s-a majorat cu  18%. La acestea s-au adăugat și indexarea cu rata inflației de 14,95% și TVA-ul de 9%. 

Astfel, în prezent, prețul unui metru cub de apă potabilă la Galați este, cu TVA, de 9,05 lei, iar tariful de canalizare-epurare este de 6,79 lei/mc. Întrucât Apa Canal contorizează aceeași cantitate de apă deversată în canalizare cu aceeasi cantitate de apă potabilă consumată, pentru fiecare metru cub de apă, locuitorii plătesc lunar 15,84 de lei.

Protestul a fost anunțat pe rețelele de socializare de o femeie de 62 de ani, iar miercuri, 12 iulie 2023, mai mulți gălățeni nemulțumiți că plătesc cele mai mari tarife din țară au venit în fața sediului Apă Canal.

„Galațiul este înconjurat de ape și noi mai plătim cel mai mare preț din țară. Nu este corect”, spune o femeie.

„Se oprește des apa potabilă la robinet, iar când vine cel puțin un metru cub este neagră. Nu se poate folosi. Ei ne fură în felul acesta, însă când vine vorba de facturi trebuie să plătim cel mai mult din țară”, s-a plâns un protestatar.

Explicațiile Apă Canal

Operatorul regional de Apa Canal susține că majorarea tarifului la apa s-a realizat din cauza indexării cu rata inflației și pentru asigurarea cofinanțării în vederea derulării mai multor proiecte europene, în valoare de peste 500 milioane euro.

„Prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România și-a asumat obligații care implică investiții importante în infrastructura de apă și apă uzată. În calitate de Operator Regional, Apă Canal și-a asumat, la rândul său, realizarea de investiții majore în serviciile de alimentare cu apă și de canalizare-epurare, pentru respectarea directivelor europene privind apa potabilă și apa uzată. Astfel, valoarea proiectelor cu fonduri europene implementate sau aflate în plin proces de implementare, se ridică la aproximativ 500.000.000 euro. Cofinanțarea asigurată pentru aceste proiecte este de 30.000.000 euro”, a anunțat Apă Canal.

Ce de la Apă Canal au și un sfat pentru nemulțumiți: „Economie la resursa de apă. Nu există o posibilitatea de scădere a tarifului de apă”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite