Palatul Pârcălăbiei de Covurlui, salvat de la ruină cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veche de peste 150 de ani, clădirea monument istoric din centrul Galațiului, cunoscută drept „Casa Geshov”, și-a recăpătat farmecul de altădată, grație unui proiect cu fonduri europene.

Clădire monument istoric salvată cu fonduri europene FOTO: C.Mazilu
Clădire monument istoric salvată cu fonduri europene FOTO: C.Mazilu

Casa Geshov, imobil vechi de un secol şi jumătate de ani, aflat pe strada Domnească din Galaţi, a fost complet reabilitată cu fonduri europene în valoare de 9,5 milioane de lei.  Clădirea este înscrisă în Lista Monumentelor istorice, cod GL-II-m-B-03017, datată din 1872). 

Impozanta casă din centrul orașului Galați va găzdui Casa Artelor, un spațiu cultural cu săli de expoziție, spații de creație, dar și cursuri de balet și muzică pentru copii. Imobilul aparține Primăriei Galați. 

Fostul sediu al Pârcălăbiei de Covurlui se afla într-o stare avansată de degradare, după ce, de la Revoluţie încoace, a tot fost folosit de mai mullţi chiriaşi ai Primăriei (de la sindicate până la foşti deţinuţi politici, asociaţii de pensionari, veterani sau revoluţionari). 

Clădirea era în stare avansată de degradare FOTO: Primăria Galați
Clădirea era în stare avansată de degradare FOTO: Primăria Galați

Potrivit istoricilor, casa a aparţinut fiului primului ministru al Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea, fiind închiriată, în perioada 1880-1906, Prefecturii judeţului Covurlui.

Casa Geshov se numeşte astfel deoarece Ivan Geshov – fiul lui Evloghie Ivan Geshov, fost primul ministru al Bulgariei (1911-1923), în perioada primului Războiului Balcanic - a moştenit acest imobil. Clădirea a aparţinut fraţilor Gheorghiev, negustori bulgari care aveau numeroase afaceri în Regatul României şi în Galaţi, fraţi care au lăsat averea moştenire familiei Geshov. 

Potrivit istoricilor, Geshov avea numeroase proprietăţi în ţară. Astfel, îl găsim în numeroase procese legate de proprietăţi la Curtea de Apel Galaţi, la Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de legatar universal al lui Evloghie Gheorghieff. 

În această casă a funcţionat, în perioada 1880-1906, Prefectura judeţului Covurlui. După naţionalizare, imobilul fost folosit în diverse scopuri: sediul unei întreprinderi de stat, iar în anii ‘70, Palatul Pionierilor. După 1990 a devenit sediul unui sindicat şi altor organizaţii care au stat cu chirie.

Clădirea se află în centrul orașului Galați, lângă Palatul Prefecturii, sediul Primăriei și al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite