Investiție uriașă de mediu în județul Galați: două centre de colectare în valoare de 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile gălățene vor amenaja centre de colectare a deșeurilor care nu pot fi adunate în pubele individuale de către operatorul de salubritate. Investiția este de 10 milioane de euro.

Centre de colectare cu fonduri europene FOTO: Consiliul Județean Galați
Centre de colectare cu fonduri europene FOTO: Consiliul Județean Galați

Un astfel de centru integrat de colectare a deșeurilor va fi construit la marginea orașului Galați. Pentru a realiza acest proiect, Consiliul Județean a preluat de la Primăria Galați un teren în suprafață de 24.321 de metri pătrați.

„Ne dorim să amenajăm la marginea orașului un centru integrat de colectare a deșeurilor nepericuloase inerte, cum ar fi molozul rezultat din demolări, mobila veche și uzată, deșeurile textile sau diverse echipamente electrice și electronice. Am cerut deja terenul de la Consiliul Local Galați, iar în cel mai scurt timp vom depune proiectul în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru a obține o finanțare cu fonduri europene”, soune Costel Fotea, președintele CJ Galați. 

De asemenea, pe lângă acest centru integrat, autoritățile lucrează deja la un alt proiect similar, prin care vor amenaja astfel de platforme pentru colectarea și valorificarea deșeurilor inerte în cinci localități din județ. Și acest proiect va fi depus spre finanțare prin PNRR.

Un centru integrat presupune amenajarea unei platforme betonate, construcția unei hale, a unor spații administrative și a unei stații de compostare, precum și achiziționarea mai multor utilaje, inclusiv a unui concasor pentru deșeuri din construcții și demolări.

Amplă investiție de mediu la Valea Mărului

Lucrările la noul depozit de deșeuri menajere din județul Galați, cel de la Valea Mărului, a fost recent finalizat. Acest contract este o parte din ampla investiție care privește managementul deșeurilor din județ, în valoare de 481.894.052 de lei, finanțată cu fonduri europene prin Programul Infrastructură Mare. Este orba de sistem unic în țară de management al deșeurilor.

„Noul depozit de la Valea Mărului este dotat cu tehnologii de mediu de ultimă generație și respectă cele mai drastice norme  impuse de autoritățile europene în acest domeniu. Practic, va dispărea vechea imagine a  gropii de gunoi, cu miros neplăcut, pungi și resturi de deșeuri împrăștiate de vânt. Regulile de depozitare sunt schimbate fundamental, adaptate noilor criterii de mediu, astfel că, până să fie aduse aici, la Valea Mărului, deșeurile menajere și cele nepericuloase vor fi colectate separat, sortate și tratate mecano-biologic, astfel încât  în noul depozit va ajunge doar un compost, care la anumite intervale de timp va fi acoperit cu strat de pământ”, susține Costel Fotea.  

Centru de colectare deșeuri Valea Mărului FOTO: Consiliul Județean Galați
Centru de colectare deșeuri Valea Mărului FOTO: Consiliul Județean Galați

Noul depozit are o capacitate de un million de metri cubi şi este proiectat să aibă o durată de viaţă de 30 de ani. Este dotat cu o stație ultraperformantă de epurare a apelor, are propria stație de sortare, sistem modern de drenare și colectare a levigatului, de colectare a gazelor de fermentație și sistem de monitorizare a pânzei freatice.

De asemenea, noul depozit de deșeuri menajere de la Valea Mărului are propriul laborator de analize a probelor de mediu, stație meteo, clădire administrativă, garaj cu atelier

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite