Palat emblematic de la Dunăre, salvat prin PNRR. Proprietarul a fost om de vază, care a întemeiat un internat pentru elevii săraci

0
Publicat:

Palatul „Simion Gheorghiu” din Galați va fi salvat de la ruinare cu fonduri PNRR. Imobilul este în pericol de prăbușire și a fost în mod sistematic vandalizat. S-au furat grinzi metalice, cărămizi și tâmplăria interioară.

Palatul „Simion Gheorghiu” este în pericol de prăbușire FOTO Primăria Galați
Palatul „Simion Gheorghiu” este în pericol de prăbușire FOTO Primăria Galați

La începutul lui mari 2024 vor începe lucrările pentru renovarea și punerea în valoare a Casei „Simion Gheorghiu”, cunoscut în epocă ca Palatul „Simion Gheorghiu”, după ce s-a făcut predarea amplasamentului către municipalitatea din Galați.

Primăria nu a putut să investească în reabilitare, din cauză că imobilul a fost revendicat de un fost proprietar. După ani lungi procese, instanța a decis că proprietarul este Primăria Galați. Pentru ca acest monument istoric să fie salvat de la ruinare, municipalitatea a reușit să obțină fonduri prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență).

 „Este una dintre clădirile emblematice din zona centrală a orașului nostru, care merită să fie pusă în valoare. Ne-am luptat să o preluăm în totalitate, am reușit să obținem și fonduri prin PNRR și iată că în scurt timp vom demara și lucrările. Împreună, salvăm patrimoniul orașului”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

În cadrul proiectului PNRR sunt prevăzute în principal restaurarea și consolidarea fațadelor dinspre strada Domnească și strada Gamulea care se păstrează, construcția propriu-zisă a clădirii noi, realizarea racordului/branșamentului, a instalațiilor interioare și exterioare de apă-canal, electrice, gaze și realizarea finisajelor interioare și exterioare.

La acestea se adaugă realizarea căilor de acces și pietonale, amenajarea și împrejmuirea terenului, termoizolații la pereți și acoperiș, lucrări de reabilitare termică, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu si utilizarea surselor regenerabile de energie, instalarea sistemelor de climatizare; sisteme de management energetic integrat pentru clădiri, crearea de facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, echipamente antiefracție și mobilier.

Ce va găzdui după renovare

Valoarea contractului este de 17.837.082,00 lei fără TVA, iar termenul de execuție a lucrărilor este de 20 de luni.

În urma licitației publice, contractul pentru obiectivul „Renovare integrată – Reabilitare imobil str. Domnească nr. 24 – proiectare și execuție” este derulat de către Asocierea Rovis Lider SRL – Servland SRL – Atu Consulting SRL.

Casa „Simion Gheorghiu” a fost construită în urmă cu 100 de ani, iar după renovare ar urma să găzduiască un hub IT.

Palatul a fost declarat monument de arhitectură FOTO Primăria Galați
Palatul a fost declarat monument de arhitectură FOTO Primăria Galați

Impozanta clădire a fost construită în perioada 1923-1925 şi este monument de arhitectură, menţionat pe lista monumentelor istorice pe anul 2004. A aparţinut gălăţeanului Simion Gheorghiu, înalt funcţionar la Uzina de Gaz din Galaţi şi apoi director al Băncii Galaţi.

De peste trei decenii, palatul Simion Gheorghiu este în pericol de prăbușire, fiind în mod sistematic vandalizat. S-a furat tot ce se putea fura: grinzi metalice, cărămizi și tâmplărie interioară.

În 1994 a existat o primă tentativă de demolare, care a fost însă respinsă deoarece clădirea era deja monument istoric.

Cine a fost Simion Gheorghiu

Născut în anul 1873, în Galaţi, Simion Gheorghiu a locuit într-una din casele învecinate Farmaciei Ţinc. Simion era cel mai mare dintre cei patru copii ai cuplului Ioniţă şi Ioana Gheorghiu.

Bun la învăţătură, Simion a absolvit Şcoala Comercială şi în anul 1894 a intrat în afaceri comerciale în serviciul uzinei de gaz. Aici, acesta era responsabil cu încasările, fiind pe rând casier şi magaziner.

Clădirea va fi reabilitată cu fonduri europene FOTO Primăria Galați
Clădirea va fi reabilitată cu fonduri europene FOTO Primăria Galați

Ulterior, Gheorghiu a avansat, ajungând să conducă birourile din Galaţi şi să supravegheze bunul mers al eclerajului public. Deoarece era un personaj de încredere, administraţia centrală din Bruxelles i-a emis o procură pentru a reprezenta societatea în toate afacerile ei, devenind şi director al Băncii din Galaţi. 

Din 1919, Simion Gheorghiu a fost şi membru al comitetului şcolar al Liceului „Vasile Alecsandri”, iar opt ani mai târziu a devenit preşedintele acestuia. Deoarece îşi dorea ca şi copiii proveniţi din familii defavorizate să aibă acces la învăţătură, acesta a corespondat cu reprezentanţii Comisiei Interimare a oraşului Galaţi pentru a cere un teren pe care să construiască un internat destinat elevilor săraci ai liceului.

Astfel, „Căminul elevilor secundari Simion Gheorghiu” avea să adăpostească 100 de elevi silitori începând cu anul 1925. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite