O îngrijitoare a ajuns bucătar la cel mai mare spital din Galați pentru că a primit răspunsurile la concurs. Cine a favorizat-o

0
Publicat:

Femeia a primit răspunsurile la probele de concurs de la directorul financiar-contabil al unității medicale. Judecătorii nu au putut să o condamne pentru corupție deoarece ancheta DNA a durat prea mult, iar fapta s-a prescris.

Îngrijitoarea a obținut ilegal postul de bucătar FOTO arhivă Adevărul
Îngrijitoarea a obținut ilegal postul de bucătar FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Galați a constatat în 25 aprilie 2024 că fapta de care fusese acuzată A.G., director financiar-contabil la data faptei la Spitalul de Urgență din Galați, s-a prescris, în condițiile în care ancheta DNA în acest caz a durat patru ani, iar procesul - încă un an.

Este vorba despre folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Decizia instanței nu este definitivă.

În iunie 2018, A.G. era directorul financiar-contabil al Spitalului de Urgență din Galați și membru al comisiei de examinare a candidaţilor la concursul pentru ocuparea (printre altele) a unui post de bucătar la blocul alimentar al spitalului.

Potrivit procurorilor anticorupție, directorul i-a furnizat subiectele probei scrise și subiectele probei de interviu uneia dintre candidate, care la acel moment era îngrijitoare în unitatea medicală.

Chiar fiica îngrijitoarei a recunoscut ulterior în instanță că mama ei primise subiectele la concurs de la directoare. „Ţin să precizez faptul că, din discuţiile purtate cu mama – anterior susţinerii probei scrise a acestui concurs – mi-a spus că … (despre care mi-a zis că are o funcţie de director în cadrul spitalului) o ajută să obţină acest post procurându-i subiectele şi răspunsurile de la proba scrisă”, a declarat tânăra.

„În mod cert s-a aflat în posesia subiectelor de concurs”

Audiată ca martor, și îngrijitoarea a detaliat cum a primit subiectele la concursul de bucătar.

„Aceste trei file format A4 mi-au fost date – împreună cu alte 6 coli de hârtie format A4 (3 coli reprezentând Testul nr. 1 şi 3 coli reprezentând Testul nr. 2) – de către … la data de 08.06.2018 – orele 14.15 şi reprezintă subiecte şi răspunsuri (material ajutător) pentru concursul de bucătar organizat de Spitalul Județean Galați la datele de 13 şi 19 iunie 2018. Este posibil ca cele trei file format A4 pe care eu le pun la dispoziţia organelor de urmărire penală să cuprindă subiecte şi răspunsuri din care – comisia de examinare – să le folosească în proba de interviu a concursului – probă care va fi susţinută mâine 19.06.2018 orele 09.00. Răspunsurile marcate cu culoarea galbenă de pe cele 3 file pe care le pun la dispoziţia organelor de urmărire penală reprezintă răspunsul corect aferent fiecărei întrebări. Marcajul de culoare galbenă nu a fost realizat de către mine. Am primit cele 3 file astfel marcate cu culoarea galbenă de la …”, a mărturisit femeia.

Îngrijitoarea a fost singura care a promovat cele două probe și a obținut în cele din urmă postul de bucătar.

Judecătorul din dosar a concluzionat că îngrijitoarea a primit cu certitudine răspunsurile la probele de concurs, dar nu a putut să o condamne pe directoare pentru că faptele s-au prescris, astfel că a dispus încetarea procesului penal.

„Instanța apreciază că, în mod cert, martora …, s-a aflat în posesia subiectelor de concurs și a grilelor de răspuns pentru fiecare din cele două probe ale concursului de bucătar, anterior susținerii fiecărei probe, aspect care i-a facilitat promovarea concursului și obținerea postului de bucătar”, a conchis magistratul.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite