Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“

0
Publicat:

Flavius-Iulian Mihailiuc folosește șahul pentru a le dezvolta copiilor flexibilitatea mentală, corectitudinea, lucrul în echipă și chiar modul de a ști să gestioneze o înfrângere. O parte dintre micuții pe care îi antrenează în sportul minții obțin rezultate vizibil mai bune și la școală.

Flavius alături de câțiva dintre micuții săi elevi FOTO arhiva personală
Flavius alături de câțiva dintre micuții săi elevi FOTO arhiva personală

Flavius-Iulian Mihailiuc (37 de ani) din Galați este inginer în construcții, iar marea lui pasiune este șahul. În prezent este instructor de șah și antrenor la clubul Smart Galați și arbitru de șah la nivel național.

În trecut a activat și la un club de șah din Brăila, unde a fost membru fondator. Era în clasa a VIII-a când a participat la primul lui concurs de șah în afara Galațiului. L-a câștigat și s-a înscris apoi la olimpiada gimnazială, unde a ieșit vicecampion național.

„Mi-au dat ca premiu o vază și mama punea flori în ea“, a povestit cu umor Flavius pentru „Weekend Adevărul“.

Dezvăluie că îi plăcea, de fapt, fotbalul. „La un moment dat, tata mi-a spus: «Gata cu fotbalul. Hai să mergem la șah»“, își amintește Flavius, care juca mult șah în familie, dar și într-un parc de lângă casă, cu alți pasionați.

De când a luat contact cu acest sport, nu a mai făcut nimic altceva. Avea 13 ani și era mereu cu o carte despre șah în mână, dornic să învețe noi strategii pentru a-și învinge adversarii. 

Șahul este un sport complex, iar instructorul spune că dacă vrei să faci performanță, ai de ales între școală și a exersa continuu.

Marii șahiști ai lumii fac între 6 și 8 ore pe zi de șah. Învață strategii de șah și urmăresc înregistrări video ale unor personalități mondiale din acest sport. E foarte important cum faci o deschidere și cum dezvolți apoi piesele pe tablă“, explică Flavius.

Concentrare, răbdare, creativitate

Prin mâna lui Flavius-Iulian Mihailiuc au trecut de-a lungul anilor mai mulți campioni naționali, la categoria sub 12 ani și sub 20 de ani, și spune că puțini părinți conștientizează beneficiile pe care sportul minții le aduce în viața copiilor.

Concentrare, răbdare, creativitate, flexibilitate mentală, analiză profundă și căutarea de soluții, lucrul în echipă și modul de a ști să gestionezi o înfrângere. Sunt ingredientele necesare de care copilul are nevoie ca să își dezvolte abilitățile utile la școală, dar și în viață“, explică instructorul de șah.

El consideră că fiecare copil ar trebui să facă șah cel puțin un an sau doi ca să își dezvolte capacitățile psiho-emoționale. Copiii pe care îi antrenează la clubul de șah din Galați au obținut anul trecut locul al treilea în Superliga Națională de Șah, o performanță notabilă în acest sport.

Șahul dezvoltă abilitățile psiho-emoționale ale copiilor FOTO arhiva personală
Șahul dezvoltă abilitățile psiho-emoționale ale copiilor FOTO arhiva personală

„Șahul este atât de frumos pentru că îți oferă o întreagă diversitate a jocurilor logice, iar copiii sunt provocați să rezolve aceste probleme“, ne introduce instructorul de șah în lumea fascinantă a acestui joc al minții.

La clubul de șah unde antrenează vin în prezent 80 de copii, cel mai mic având doar 4 ani.

Un gălățean de 89 de ani este nelipsit de la orice competiție de șah organizată de clubul Smart sau alt club din oraș, dovadă că odată ce te-a prins acest „microb“, nu mai scapi de el niciodată – imaginați-vă o partidă de șah între acest senior și un copil de 6 ani, pentru că nu există limită de vârstă între oponenți.

Cum gestionezi o înfrângere

Fiecare antrenor de șah are propriul stil de predare, iar Flavius se axează foarte mult pe psihologia copilului: „Când are vârsta de 5-6 ani, îi antrenez să fie pregătiți psihologic ca să joace o partidă de șah și să ducă apoi un turneu de șah până la capăt. De asemenea, îi învăț cum să gestioneze înfrângerile și cum să își învingă emoțiile. Vorbesc foarte mult cu ei și devin prietenul lor. În acest fel, copiii vin la șah de plăcere. Le spun mereu când mergem la turnee că nu mă interesează rezultatul, ci atitudinea lor în timpul partidelor“.

După fiecare turneu de șah, Flavius analizează cu copiii fiecare partidă, iar aceștia au grijă să noteze fiecare mutare. Discută despre momentele critice ale partidei și unde au greșit, astfel încât să poată juca mai bine pe viitor.

Flavius își învață elevii să gestioneze și înfrângerile FOTO arhiva personală
Flavius își învață elevii să gestioneze și înfrângerile FOTO arhiva personală

Copiii exersează deschiderile pe care le pot face într-o partidă de șah, care pot decide soarta acesteia, mutările de la mijlocul partidei și în final ce strategii pot să adopte ca să câștige, iar ca să înțeleagă și mai bine ce le explică, folosește videoproiectorul.

Un aspect esențial al jocului de șah este corectitudinea. Sunt o mulțime de tertipuri, majoritatea psihologice, pe care copiii le-ar putea folosi ca să câștige incorect partida. Ca arbitru de șah, Flavius cunoaște toate aceste metode de șicanare a adversarului și vorbește constant cu elevii săi ca să nu le practice.

De pildă, un copil lovește des cu pixul în masă sau mută scaunul ca să facă zgomot, iar adversarul își pierde concentrarea și face mutări greșite. Lecția corectitudinii este una pe care copiii o aplică ulterior și în viața de zi cu zi când devin adulți.

Matematica, mână-n mână cu șahul

Dincolo de performanțele care nu îi lipsesc în sportul minții, sunt remarcabile și rezultatele pe care le obțin copiii și adolescenții pe care îi antrenează atât la școală, cât și ulterior în viață, ca adulți.

Aceștia obțin note mai bune la învățătură, devin mai flexibili mental, găsesc mai repede soluții la problemele cu care se confruntă, sunt mai perseverenți și mai răbdători în tot ceea ce fac.

„Recent a revenit un copil, după ce renunțase acum mai bine de un an, și mi-a spus că este foarte bun la matematică. Profesoara l-a întrebat pe unul dintre părinți dacă a făcut vreun sport, iar când a auzit că a practicat șahul, i-a spus că acesta este motivul pentru care excelează la matematică“, dă un exemplu instructorul despre modul în care șahul poate dezvolta abilitățile unui copil.

GALERIE FOTO FLAVIUS-IULIAN MIHAILIUC

Sunt micuți care nu se mai pot dezlipi de tabla de șah după ce iau pentru prima dată contact cu acest sport.

„E și ceva nativ. Sunt oameni făcuți pentru a juca șah. Asimilează foarte multe informații și îți dai seama că o să ajungă un mare jucător dacă se ține de treabă“, explică Flavius.

Recent a demarat un proiect de popularizare a șahului în comuna Vânători, din județul Galați, în ideea de a face cât mai cunoscut sportul minții și pentru copiii din mediul rural.

„Anul trecut am dotat clubul de la Galați cu videoproiectoare și laptopuri, care ne-au ajutat să le oferim copiilor ședințe gratuite de șah pentru toată vara“, povestește instructorul, care consideră că este nevoie de o mai mare popularizare a șahului în rândul copiilor.

Mulțumirea lui sufletească a lui Flavius-Iulian Mihailiuc este să știe că a contribuit la dezvoltarea psiho-emoțională a micuților pe care i-a școlit cu tabla de șah în față.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite