FOTOGALERIE Premieră chirurgicală la Grădina Zoologică din Galaţi: unei leoaice i-a fost extirpată o tumoare gigant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extirparea tumorii gigant a fost o adevărată provocare pentru Alexandru Diaconescu Foto: Florin Matei
Extirparea tumorii gigant a fost o adevărată provocare pentru Alexandru Diaconescu Foto: Florin Matei

Operaţia, extrem de dificilă, a fost realizată de prof. dr. Alexandru Diaconescu de la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti. La aproape 15 ore de la intervenţie starea leoaicei este bună.

O echipă de medici veterinari, coordonată de prof.dr. Alexandru Diaconescu,  de la Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti, în seara de 13 aprilie 2013, a realizat la Grădina Zoologică din pădurea Gârboavele, o intervenţie chirurgicală care este considerată o premieră în România.

„Pacienta” reputatului medic a fost o leoaică în vârstă de 12 ani căreia, în urmă cu doi ani, a început să i se dezvolte o formaţiune tumorală în zona abdominală. Tumoarea a continuat să se dezvolte şi, întrucât ajunsese la dimensiuni gigante, s-a luat decizia efectuării riscantei intervenţii chirurgicale.

„Leoaica a fost monitorizată atent din momentul observării acestei tumori. Deşi am sperat ca dezvoltarea formaţiunii să se oprească de la sine, aceasta a continuat să crească şi ajunsese la mărimea unei mingi de fotbal fiind extrem de incomodă pentru animal. Din acest motiv, s-a adecis ca Adela, aşa cum se numeşte leoaica, să fie operată pentru a putea duce o viaţă normală” a declarat Mădălin Şerban, directorul ştiinţific al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi.

Adela, s-a născut la Grădina Zoologică, în anul 2001, şi a dat naştere la doi pui, o femelă şi un mascul, care se află şi ei în parcul Zoo.

Medicii veterinari au declarat că intervenţia a fost complicată şi din cauza vârstei înaintate a „pacientei”.

„Este o formaţiune tumorală, despre care momentan nu ştim dacă este benignă sau malignă. Vom afla după efectuarea analizeilor anatomopatologice. Pentru a nu expune leoaica unor riscuri operatorii nedorite, anterior i-au fost făcute analize care au fost evaluate atent, iar în timpul  intervenţiei, i-au fost monitorizate permanent funcţiile vitale,” a precizat dr. Dan Gâscă, medicul veterinar al Parcului Zoologic din Galaţi.

Intervenţia chirurgicală, coordonată de prof.dr. Alexandru Diaconescu, asistat de dr.Gâscă Dan şi dr.Manuela Pasca, anestezist, s-a realizat în noul cabinet veterinar din incinta Grădinii zoologice. Aparatura şi medicaţia utilizate au fost puse la dispoziţie de reputatul medic veterinar, care a efectuat operaţia gratuit.

După aproximativ două ore, tumoarea a fost înlăturată, iar leoaica Adela a fost plasată în carantină.

„Pot să spun că intervenţia a fost dificilă, deoarece tumora, extrem de voluminoasă, cântărea şase kilograme, era destul de aderentă pe tunica abdominală şi bogat vascularizată. Consider că intervenţia a fost o reuşită, am reuşit îndepărtarea în totalitate a tumorii, am reuşit apoi o sutură care sper să fie cât se poate de sigură pentru un animal sălbatic. Pronosticul privind supravieţuirea pacientei pe termen mediu şi lung îl vor da cei de la Laboratorul de Anatomie Patologică în urma analizei unei probe din tumoră,” a declarat la finalul operaţiei prof.dr. Alexandru Diaconescu.

Leoaica Adela va fi monitorizată permanent, până la cicatrizarea completă a suturii chirurgicale. După aflarea rezultatelor de laborator, în caz că tumoarea este malignă, i se va administra un tratament specific.

Medicii veterinari care a efectuat intervenţia chirurgicală au consultat leoaica duminică dimineaţă şi s-au bucurat să constate că evoluţia postoperatorie a acesteia este bună.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite