Investiție record în cel mai mare bazin legumicol din țară: 52 de milioane de euro pentru infrastructura de apă

0
Publicat:

Localitatea Matca, din judeţul Galaţi, cel mai mare bazin legumicol din ţară, va avea, în sfârșit, sistem de apă şi canalizare. Investiţia este una record, fiind vorba de fonduri europene de 52 de milioane de euro.

Matca, cel mai mare bazin legumicol al țării FOTO: Arhivă, Adevărul
Matca, cel mai mare bazin legumicol al țării FOTO: Arhivă, Adevărul

vorba realizată cu fonduri europene de 52 de milioane de euro.

Potrivit autorităților, este cea mai mare investiție în infrastructura de apă și canalizare din județul Galați. Concret, în bazinul legumicol Matca se vor monta peste 200 kilometri de conducte de aducțiune și rețele de apă și canalizare. De asemenea, vor fi  construite stații de pompare și clorinare, precum și rezervoare de apă.  

„Contractul de la Matca este de departe cel mai mare contract ca valoare pe infrastructura de apă și canalizare din județul Galați, de până acum. Proiectul prevede peste 100 de kilometri de apă, mai mute de 100 kilometri de canalizare, peste 20 de stații pomparea  apei uzate, două rezervoare de mare capacitate, două stații de clorinare”, a anunțat Aurel Condurache, directorul operatorului regional Apă Canal Galați

Săptămâna aceasta, după doi ani de muncă, studii, proiecte și licitații, a fost emis și ordinul de începere a lucrărilor.

„Este o investiție amplă și extrem de importantă pentru miile de oameni din Matca, singura mare localitate din județ fără rețea de apă și canalizare. Practic, va fi realizată de la zero întreaga infrastructură de apă și canalizare. Pânza de apă freatică a scăzut în localitate, are foarte mulți nitriți și nitrați, iar apa este imposibil de folosită pentru consumul și uzul casnic. Oamenii își cumpără apă de la magazin. Nu cred că va exista cineva care să dorească să nu se racordeze la sistemul de apă și canalizare”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Proiectul va dura 32 de luni, iar fondurile sunt asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare și Programul Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027.

Matca, din Galați, este cel mai mare bazin legumicole din ţară, cu peste 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. 

Comuna are 12.000 de locuitori, este pe locul trei în judeţ (după municipiile Galaţi şi Tecuci), la numărul de locuitori şi la cifra totală de afaceri a firmelor, însă în mod paradoxal nu a beneficiat până în prezent de reţea de apă şi canalizare. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite