Este considerată cea mai frecventă boală în rândul copiilor. Medic: „Poate debuta la orice vârstă și nu poate fi vindecată!”

0
Publicat:

Este considerată cea mai frecventă boală în rândul copiilor. Statisticile arată că între 30 și 50 de milioane de oameni din Europa sunt afectați de astm. „Aceasta înseamnă aproximativ 10 la sută din populația continentului”, avertizează reputatul pneumolog dr. Cristian Oancea.

În România, peste un milion de persoane suferă de o forma de astm FOTO: dr. Cristian Oancea/pg FB
În România, peste un milion de persoane suferă de o forma de astm FOTO: dr. Cristian Oancea/pg FB

Potrivit pneumologului Cristian Oancea, astmul este una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni din România și poate debuta la orice vârstă.

„Este considerată cea mai frecventă boală în rândul copiilor. Statisticile arată că între 30 și 50 de milioane de oameni din Europa sunt afectați de astm. Aceasta înseamnă aproximativ 10 la sută din populația continentului. Prevalența astmului în țările Uniunii Europene este de 8,2 la sută la adulți și de 9,4 procente în rândul copiilor. Din păcate, în cazul a aproape 10 la sută dintre pacienții cu astm, simptomele persistă sub tratament maximal, iar boala nu este controlată”, susține prof. dr. Cristian Oancea.

Potrivit specialistului, în România, peste un milion de români suferă, sub o formă sau alta, de povara acestei boli.  Maladia nu ocolește pe nimeni. Astmul bronșic poate debuta la orice vârstă.  Statisticile arată ca 1 din 20 de copii suferă de o formă de astm.

Astmul nu poate fi vindecat, însă, simptomele sale pot fi ținute sub control, susține pneumologul într-un material publicat pe pagina sa de Facebook.

„Vorbim de o boală cronică ce poate conduce la fenomene severe, dar și la o remodelare ireversibilă a căilor respiratorii, dacă nu este tratată corect. Iar astmul bronșic netratat poate fi copleșitor. Senzația de sete de aer (dispnee), tusea seacă, chinuitoare, care poate conduce la bronhospasm, senzația șuierătoare a toracelui (weezingul) sau pur și simplu constricția toracică sunt semne clinice pe care pacienți cu astm bronșic le vor uitate. Astmul nu poate fi vindecat, însă, simptomele sale pot fi ținute sub control”, explică dr. Oancea.

În consecință, reputatul medic pneumolog susține că „astmul nu trebuie sa fie un stigmat”.

„Dacă învățăm ce înseamnă astmul și îl controlăm, putem avea o viață normală, fără restricții, chiar dacă vorbim de o boală cronică”, afirmă medicul. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite