Alertă: un nor uriaș de praf saharian traversează vestul României. Medicii pneumologi avertizează populația să poarte mască

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele acestea, un nor de praf saharian traversează mai multe țări, printre care și România. Fenomenul le stârnește îngrijorări celor care suferă de diferite afecțiuni pulmonare. Medicii au câteva recomandări simple pentru a evita problemele.

Praful saharian depus pe mașini FOTO arhivă Adevărul
Praful saharian depus pe mașini FOTO arhivă Adevărul

Un nor saharian trece în fiecare primăvară pe deasupra Europei. Nisipul este purtat de vântul care bate dinspre Atlantic, trece peste Sahara, şi se deplasează din vestul spre estul Europei. Nisipul ajunge la altitudini mar şi, dacă avem o cantitate mare de praf, poate ajunge până la noi în ţară.

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că norul saharian va traversa România până vineri seara, 1 martie.

S-ar putea înregistra creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM 2,5 până în jurul orei 22.00. Cele mai mari concentraţii se înregistreze în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării.

Praful saharian e ca o ceață, e format din microparticule. Pentru starea de sănătate a plămânilor noștri sunt foarte dăunătoare deoarece sunt formați din tot felul de silicați și alte particule nocive. Pacienții care suferă de astm bronșic sau cei care sunt predispuș la anumite forme de infecți respiratorii pot să aibă anumite exacerbări ale bolii. Recomandăm ca atunci când sunt aceste alerte să se evite expunerea la aer liber, să nu se facă jogging, iar dacă trebuie să ieșim și ne știm cu o afecțiune respiratorie, să purtăm mască în acea zi”, a declarat medicul pneumolog Cristian Oancea.

Vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber un praf roşiatic. Medicul Oancea susține că trebuie să facem distincția între nisipul saharian și praful saharian.

Puteți să-i vedeți și pe beduini, care își acoperă efectiv fața cu acele șaluri, să nu inhaleze. Una e nisipul saharian, alta e praful. Diferența constă în dimensiunea particulelor. Acest praf e purtat de nori peste tot acum, îl observăm foarte bine pe mașinile noastre”, a mai spus Cristian Oancea pentru Adevărul.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite