Boala care afectează peste un milion de români: „Unu din zece copii și unu din 20 de adulți au această afecțiune”

0
Publicat:

Cifrele privind astmul bronșic sunt alarmante. Peste un milion de români suferă, sub o formă sau alta, de povara acestei boli. Maladia nu ocolește pe nimeni, susține medic pneumolog Cristian Oancea, pe pagina sa de Facebook.

Dr. Cristian Oancea, medic pneumolog FOTO: Arhivă Personală
Dr. Cristian Oancea, medic pneumolog FOTO: Arhivă Personală

Potrivit reputatului pneumolog Cristian Oancea, astmul este una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni din România și poate debuta la orice vârstă. Unu din zece copii și unu din 20 de adulți au astm. Concret, astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii, care îngreunează respirația pacientului.

„Atunci când vorbim de astm bronșic, cifrele sunt alarmante. Peste un milion de români suferă, sub o formă sau altă, de povara acestei boli. Maladia nu ocolește pe nimeni. Astmul bronșic poate debuta la orice vârstă. Unu din zece copii și unu din 20 de adulți au astm. Organizația Mondială a Sănătății estimează o prevalența de patru până la șase procente la nivel global”, avertizează prof. dr. Cristian Oancea, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Medic: Astmul bronșic netratat poate fi copleșitor

Astmul nu poate fi vindecat, însă, simptomele sale pot fi ținute sub control, susține pneumologul.

„Vorbim de o boală cronică ce poate conduce la fenomene severe, dar și la o remodelare ireversibilă a căilor respiratorii, dacă nu este tratată corect. Iar astmul bronșic netratat poate fi copleșitor. Senzația de sete de aer (dispnee), tusea seacă, chinuitoare, care poate conduce la bronhospasm, senzația șuierătoare a toracelui (weezingul) sau pur și simplu constricția toracică sunt semne clinice pe care pacienți cu astm bronșic le vor uitate. Astmul nu poate fi vindecat, însă, simptomele sale pot fi ținute sub control”, explică dr. Oancea.

Factorii declanșatori ai astmului bronșic

Medicul Sorin Bivolaru, pneumolog la Spitalul Militar din Galați, susține că paleta factorilor care declanșează astmul bronșic este foarte bogată.

Într-un videoclip pe canalul său de YouTube, medicul explică principalele cauze ale acestei boli. Printre cei mai frecvenți factori sunt „praful, polenurile de toate felurile, mucegaiul pe care îl întâlnim la tot pasul (vorbim aici și de locurile întunecate, umede și slab ventilate)”.

 De asemenea, potrivit medicului, părul de animale, în special părul de câini și pisici, pot fi factori declanșatori de astm.

„Sunt foarte frecvenți pacienții care dețin animale de companie și sunt alergici sau fac manifestări de tip astmatic, la contactul cu părul de câine sau pisică. (…). Un alt factor frecvent întâlnit la adulți cât copii ca fiind declanșator de crize de astm bronșic îl reprezentă infecțiile virale. Majoritatea infecțiilor virale au potențialul de a declanșa simptome de tip astmatic. De asemenea, variațiile de temperatură într-un interval de timp foarte scurt face ca arborele nostru bronșic să reacționeze, să perceapă această variație de temperatură ca fiind un factor agresor. Fumul de țigară este foarte cunoscut ca fiind un declanșator al astmului bronșic. Detergenții de toate felurile, substanțe dezinfectante, parfum, substanțe chimice de curățare a parchetului, mobilei, geamurilor etc. Trăirile cu componentă emoțională, pozitive sau negativă, pot fi factor de declanșatori de astm bronșic”, explică medicul Sorin Bivolaru.

Datele statistice arată că, la nivel mondial, numărul bolnavilor de astm se apropie de 400 de milioane. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite