Electrocentrale interesată să preia Apaterm Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre variantele analizate pentru salvarea societăţii de termoficare Apaterm este absorţia sa de către producătorul de energie Electrocentrale Galaţi.

Şefii de la Electrocentrale cred că dacă ar prelua Apaterm gălăţenii ar avea de câştigat.“Este una dintre soluţiile bune pentru populaţie. În acest sens s-ar ieftini gigacaloria cu 30%. În plus în acest fel oraşul ar fi pregătit în cazul în care s-ar elimina subvenţiile. Politica FMI pentru ţara noastră este să ne oblige să renunţăm la subvenţii. Dacă s-ar ajunge aici, termoficarea gălăţeană nu ar putea face faţă din punct de vedere economic”, a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.

Apaterm are datorii de 70 de milioane de euro la CET Galaţi (Electrocentrale) şi la bugetul statului vreo 6 milioane de lei. “Eu nu am propus niciodată ca singură soluţie preluarea Apaterm de catre Electrocentrale, dar este una dintre soluţiile care merită atenţie pentru că ar acorda protecţie socială populaţiei”, a mai explicat Eduard Urbanschi.

Reamintim că, la sfârşitul anului 2010, Fiscul a blocat conturile Apaterm din cauza datoriilor. Conform site-ul ANAF, datoriile Apaterm Galaţi către stat se ridică la 6,6 milioane de lei.

Deocamdată este exclusă varianta închiderii activităţii societăţii sau a declarării falimentului, dar este evident că vor exista probleme mari cu furnizarea apei calde şi căldurii.

“Ştiu că statul a cerut blocarea conturilor către Apaterm. Şi noi, Electrocentrale, am cerut proprirea conturilor celor de la societatea de termoficare. Însă statul are prioritate în recuperarea pierderilor de la Apaterm", ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul de la Electrocentrale.

În ciuda acestei situaţii limite, directorul Electrocentrale - furnizorul de agent termic către distribuitorul Apaterm, ne-a explicat că în niciun caz gălăţenii nu vor rămâne fără apă caldă. „Nu este niciun pericol de închidere. Apaterm furnizează un serviciu de utilitate publică majoră, nu se poate ajunge în această situaţie", a mai explicat Urbanschi.

Încasări slabe

Încasările Apaterm de la asociaţii sunt tot mai slabe. La ora actuală nu mai puţin de 500 de asociaţii au datorii la Apaterm şi datorează în plus şi penalităţi. Societatea are de încasat de la populaţie 140 milioane lei, din care penalităţi 80 de milioane lei şi bază 60 de milioane lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite