Dosarul pentru corupție al unei foste șefe a Fiscului va fi rejudecat din cauza unor gafe uriașe ale judecătorilor

0
Publicat:

Magistrații au stabilit că instanța care a judecat inițial dosarul i-a încălcat dreptul la apărare și la un proces echitabil Marianei Ion Cozma, fosta șefă a Serviciului Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, judecată pentru corupție.

Instanța superioară a decis rejudecarea procesului Marianei Ion Cozma FOTO arhivă Adevărul
Instanța superioară a decis rejudecarea procesului Marianei Ion Cozma FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați a decis în 16 mai ca procesul Marianei Ion Cozma, fost șef al Serviciului Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, să fie rejudecat. Și asta pentru că prima instanță, Tribunalul Galați, le-a încălcat flagrant drepturile Marianei Ion Cozma și altor doi inculpați din dosar.

Mai exact, instanța superioară a stabilit că le-a fost încălcat dreptul la apărare și la un proces echitabil, iar motivarea hotărârii nu s-a făcut în termeni comuni, la un nivel mediu, astfel încât părţile să poată înțelege motivele care au condus instanța la adoptarea soluției în cauză.

Inițial. Tribunalul Galați o condamnase pe Mariana Ion Cozma la cinci ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte de luare de mită. 

Roxana-Cristina Grigorescu, la data faptelor inspector principal la serviciul amintit, primise trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită. Cătălin Dan Crihană, administrator al unor firme din Galați, fusese condamnat la doi ani de închisoare pentru dare de mită, la care s-au adăugat 733 de zile de închisoare dintr-o pedeapsă de 7 ani la care fusese condamnat anterior.

Procurorii anticorupție din Galați au stabilit că, în calitate de șef al Serviciului de Inspecție din cadrul Direcției Finanțelor Publice Galați, Mariana Ion Cozma ar fi pretins și ar fi primit de la Cătălin Dan Crihană, prin intermediar, sumele de 4.500 lei și 2.900 lei, în 2013 și 2014, pentru ca în schimb să favorizeze două societăți comerciale, cu ocazia unor controale inopinate.

Într-una din cele două situații, pretinderea și primirea s-a făcut și cu ajutorul Roxanei-Cristina Grigorescu (subordonata șefei Serviciului de Inspecție Fiscală la acea vreme).

Potrivit anchetatorilor, sumele de bani ar fi fost primite sub aparența a două contracte de acordare de burse private ce figurează a fi încheiate între cele două societăți comerciale și fiul Marianei Ion Cozma, pentru ca în schimb aceasta să avizeze actele de control ale societăților respective, din care să fie trecute cu vederea unele nereguli constatate.

Cu ocazia verificărilor, procurorii anticorupție au descoperit că Dan Cătălin Crihană ar fi înregistrat în evidența contabilă a uneia dintre societățile pe care le controla, cu ajutorul altor două persoane, achiziții nereale de bunuri (cereale și îngrășăminte chimice), respectiv ar fi declarat fiscal achiziții nereale, pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale în sumă totală de peste 480.000 de lei.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite