Antrenoarea de antreprenori. Pregătește oamenii de afaceri să devină întreprinzători de succes

0
Publicat:

Mariana Frunză din Galați consiliază oameni cu vise și pasiuni, dar și antreprenori la început de drum pentru a deschide sau dezvolta firme. Îi trezește pe mulți la realitate, iar pe ceilalți îi ghidează pentru ca business-urile lor finanțate cu bani europeni să devină afaceri de succes.

Mariana Frunză FOTO arhiva personală
Mariana Frunză FOTO arhiva personală

Mariana Frunză, o gălățeancă de 54 de ani, a lucrat 13 ani într-o multinațională ca director și manager de vânzări în domeniul asigurărilor de viață. A coordonat echipe de la trei la 145 de angajați, dar și-a dorit mai multă libertate și un business, astfel că a decis să își deschidă propria afacere.

Nu deținea capitalul necesar și a apelat la consultanții de pe piață la acel moment ca să o ajute pentru a obține finanțare, dar nu a primit informații atât de profesioniste. „Am decis atunci că asta o să fac: consultanță în afaceri și formare profesională”, a explicat antreprenoarea pentru „Adevărul”.

Mariana a deschis în 2016 o firmă de consultanță în principal pentru tinerii antreprenori, dar și pentru cei cu experiență, care își doresc să acceseze programe de finanțare cu bani europeni, precum Start-up Nation, Diaspora sau Femeia Antreprenor.

S-a axat pe partea de microîntreprinderi, pe dezvoltarea lor și facilitarea obținerii de fonduri europene. 90% dintre cei pe care îi consiliează nu au avut niciodată o firmă sau au deschis de un an sau doi o afacere, iar important de știut este că o parte din consultanță este gratuită.

„Am ales această nișă pentru că nevoia cea mai mare și oamenii cei mai deschiși, în această zonă le găsești. Au un vis, dar nu au posibilități financiare să îl pună în practică sau poate nu știu cum să facă asta”, povestește Mariana Frunză. 

Femeia de afaceri, care a absolvit Facultatea de Management Financiar-Contabil, pe specializarea contabilitate și informatică de gestiune, le ușurează acum drumul românilor care vor să treacă de la o simplă idee de afacere la un business bine închegat cât mai rapid și mai ușor.

„Ceea ce mă deranjează este lipsa de educație antreprenorială. Mulți facem afacerile după ureche, fără să cunoaștem ce înseamnă o cifră de afaceri, ce înseamnă profitul unei firme. Consideră că este treaba contabilului, cu toate că ei sunt responsabili în fața legii”, explică ea.

Lecții de bază într-o afacere

Dacă antreprenorii vor să își ducă afacerea la un alt nivel, atunci îi învață la cursurile de antreprenoriat cum să își facă publicitate, să își caute clienții și să își facă ceea ce în limbaj de specialitate se numește o piață-țintă.

La fel de important este să știe cum să își recruteze oamenii și apoi să îi motiveze. Următoarea etapă este dezvoltarea business-ului, pe care mulți oameni de afaceri nu știu să o gestioneze.

„Spunem că nu avem clienți, taxele s-au mărit sau nu găsim angajați, dar nu considerăm că noi poate ca antreprenori avem o problemă. După ce discut cu clientul, aflu exact problemele reale cu care se confruntă. Practic, problemele pot începe din etapa de angajare. Nu facem un proces de recrutare în mai mulți pași. Dacă ar fi făcută cum trebuie recrutarea de personal, s-ar pune accent pe training și o perioadă de probă, urmată de o evaluare a angajatului, iar dacă lucrurile sunt în regulă, antreprenorul știe că se poate baza pe el”, detaliază Mariana Frunză pașii pe care oamenii de afaceri trebuie să îi parcurgă pentru recrutarea angajaților.

Mariana îi învață pașii de bază ai unei afaceri, dar și cum să o dezvolte FOTO arhiva personală
Mariana îi învață pașii de bază ai unei afaceri, dar și cum să o dezvolte FOTO arhiva personală

Pașii de urmat

Stabilirea unor obiective realiste este un alt pas esențial pentru succesul unei afaceri. Specialistul spune că unii antreprenori se gândesc doar la venituri și profitul pe care și-l doresc, nu și la cum le pot obține.  

De asemenea, ei nu știu să identifice surse de finanțare. Și nu e vorba doar de finanțări europene. Pot fi credite bancare cu dobândă zero subvenționate de stat, linii de credit fără dobândă și credite de investiții.

„Suntem oameni de afaceri și trebuie să găsim soluții. Îți poți asuma niște riscuri, dar controlate”, ține să puncteze formatoarea de antreprenori.

De pildă, când intenționezi să deschizi o afacere, este esențial să verifici dacă cunoști domeniul de activitate, dacă îți cunoști concurența și dacă ai resursele financiare pentru un astfel de pas, dar și dacă ai oameni care să te ajute în business.

„Mulți sunt antreprenori care le fac pe toate. Ei caută clienți, se ocupă de afacere și consideră că nu au resursele necesare să plătească un angajat. Nu deleagă din atribuții din frică sau nu au încredere în cei din jur”, enumără Mariana Frunză câteva dintre tarele oamenilor de afaceri și prezintă și o altă realitate a României de astăzi: sub 10% din administratorii de firme vor să învețe cum să își coordoneze și să își dezvolte afacerea.

Există și riscuri

Finanțările europene au fost 100% nerambursabile până în 2022. Acum, antreprenorii trebuie să vină și ei cu o contribuție de 10-15%, iar ideea a fost să îi responsabilizeze mai bine pentru ducerea la bun sfârșit a proiectelor. Acest drum nu e lipsit de riscuri.

„Firma poate să nu meargă sau antreprenorii să nu facă ceea ce au scris în planul de afaceri, iar atunci trebuie să dea banii înapoi sau o parte dintre ei, cu dobândă și penalități. Mie nu mi s-a întâmplat niciodată cu cei pe care i-am consiliat. Dacă vii și tu cu o parte din bani, ești un pic mai responsabil și duci afacerea mai departe”, explică antreprenoarea.

Mariana Frunză spune că i s-a întâmplat foarte rar să aibă astfel de cazuri, iar o parte dintre business-urile unde a acordat consultanță au devenit afaceri de succes în România. Antreprenorii care le conduc au accesat apoi finanțări europene mai mari pentru alte proiecte, iar asta este până la urmă rețeta reușitei în afaceri. Există însă și reversul medaliei.

A avut parte și de persoane care nu știau ce vor să facă, dar care voiau sfaturi despre cum să obțină finanțări europene oricum. Sunt așa-numiții „vânători de finanțări”, care într-un procent foarte mare vor da faliment dacă reușesc să obțină bani europeni.

„Mulți consideră că finanțările europene sunt un soi de ajutoare sociale. De aceea este atât de importantă consultanța, pentru că omul conștientizează că aceștia nu sunt bani oferiți gratuit. Ei vin la pachet cu niște responsabilități”, atrage atenția Mariana Frunză.

Printre altele, trebuie să angajezi cel puțin două persoane și să le menții trei ani, trebuie să ai un spațiu unde îți desfășori efectiv activitatea și să faci asigurări la toate bunurile luate prin proiect, pentru a le proteja în caz de incendiu, cutremur, inundații sau alte calamități. Pe anumite proiecte, antreprenorii sunt obligați să aibă o anumită cifră de afaceri sau trebuie să crească această cifră pe tot parcursul proiectului.

De la vis la realitate

Marianei Frunză îi place să meargă și pe teren, să vadă efectiv afacerile clienților săi, ca să aibă imaginea de ansamblu, iar consultanța să fie cât mai aplicată. „Dacă ai un service improvizat într-un garaj, nu poți implementa un proiect cu fonduri europene unde să instalezi echipamente performante”, țină să puncteze antreprenoarea.

Tocmai de aceea îi sfătuiește pe cei care au un vis sau o pasiune, să se informeze mai întâi din surse autorizate ce șanse au să le pună în practică, dar și să acceseze bani europeni înainte să pornească la drum.

Peste 50% din cei pe care îi consiliază provin din mediul rural, dar din zona de afaceri nonagricole, iar în câteva dintre comunele din județul Galați (Umbrărești, Barcea, Ivești, Liești, Matca, Corod) și-a pus amprenta serios.

Mariana le prezintă și liceenilor interesați cum este structurată o afacere FOTO arhiva personală
Mariana le prezintă și liceenilor interesați cum este structurată o afacere FOTO arhiva personală

Jumătate din întreprinzătorii din aceste localități sunt clienții firmei și Mariana mărturisește că îi place să lucreze cu ei pentru că sunt serioși și nu se dau în lături de la muncă. S-a lovit și de persoane care nu doreau altceva decât să obțină ilegal fonduri europene. 

Au fost și clienți care au renunțat la finanțare pe perioada implementării proiectului, după ce au conștientizat că și-au asumat niște obiective pe care nu le pot îndeplini, luând practic șansa altora de-a deschide și dezvolta cu adevărat o afacere.

În prezent, le prezintă și unor elevi de liceu din Galați, în cadrul atelierelor de Antreprenoriat, structura unei afaceri și îi ajută să conștientizeze dacă visurile pe care le au pot deveni realitate. Adolescenții sunt extrem de receptivi la astfel de informații, iar unii dintre ei, la 17-18 ani, își și deschid mici afaceri.

„Ce îmi doresc este ca aceia pe care îi îndrum să rămână cu informațiile pe care le transmit și să aibă tot timpul dorința de dezvoltare antreprenorială la un nivel cât mai profesionist. Dacă au cu adevărat o sete de cunoaștere, în căutările lor vor ajunge și la oamenii potriviți”, conchide Mariana Frunză.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite