Cum se moare cu zile în România. Cazul pacientului ținut în frig, plimbat între spitale și privat de tratament medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șapte medici de la Spitalul de Urgență din Galați sunt anchetați pentru ucidere din culpă. Ei au testat inutil de mai multe ori pentru Covid un pacient aflat în stare critică și l-au ținut fără tratament, în frig, timp de mai multe ore, iar în final omul a murit.

Pacientul din Galați a murit din cauza lipsei de tratament medical FOTO arhivă Adevărul
Pacientul din Galați a murit din cauza lipsei de tratament medical FOTO arhivă Adevărul

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați efectuează cercetări faţă de mai mulţi medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ucidere din culpă.

„S-a reţinut că victima Florin-Nicu Chirilă s-a prezentat sâmbătă, 30.10.2021, între orele 14,00-15,00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, cu o stare de rău, fiind trimisă acasă de personalul medical din UPU fără a fi examinată, cu recomandarea de a aştepta ambulanţa pentru testarea Covid, deşi aceasta era vaccinată cu schemă completă şi efectuase şi un test rapid al cărui rezultat era negativ”, spun procurorii.

Ținut în frig, fără tratament

Duminică, 31.10.2021, bărbatul a fost adus de ambulanţă la ora 9,01, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee; s-a deplasat la containerele UPU Covid din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, unde a fost înregistrat ca „suspect Covid“ şi i s-a efectuat o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la 11,37.

„Rezultatul testului PCR obţinut la ora 14,10 a fost echivoc, motiv pentru care a repetat analiza PCR. Pe toată durata zilei, victima Florin-Nicu Chirilă a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20,00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces”, au stabilit anchetatorii.

Retestat inutil pentru a treia oară

Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu. La ora 20,59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ. Luni, 01.11.2021, la ora 8,42, bărbatul a fost adus de ambulanţă în stare gravă, fiind retrimis de acelaşi medic şef de tură UPU la containerele Covid şi supus unui al treilea test PCR inutil, deşi medicul şef de tură Lidia Şandru cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă.

Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 14,10, ulterior pacientul fiind adus în UPU. În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament. După ora 14,30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament, spun procurorii.

Plimbat între spitale până când a ajuns în stare critică

La ora 15,00 a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 16,30, consultat şi returnat la ora 17,30 în U.P.U. – S.J.U. Galaţi.

Între orele 17,30-19,00, starea sa de sănătate s-a deteriorat total. La ora 19,30 a fost internat efectiv pe Secţia Medicală 2 la A.T.I., iar în timpul nopţii, la ora 4,30, Florin-Nicu Chirilă a decedat.

Șapte medici puși sub acuzare. Vina fiecăruia, pe rând. Primul este rezidentul

Prin ordonanţa din 31.10.2022, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați a pus în mișcare acțiunea penală față de șapte medici, după cum urmează:

1. Cucu Bogdan-Dumitru, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, constând în faptul că: Duminică, 31.10.2021, în timpul serviciului desfăşurat la containere U.P.U. Covid, din cadrul S.J.U. Galaţi, în calitate de medic rezident, între orele 9,01-20,00, acesta nu a diagnosticat pacientul Florin-Nicu Chirilă şi nu a prezentat spre confirmare diagnosticul medicului specialist supraveghetor Lidia Şandru, nu a stabilit un tratament cu antibiotic şi nu a supus spre confirmare tratamentul medicului supraveghetor.

Pe  cale de consecinţă nu a administrat de urgenţă tratament cu antibiotic pacientului aflat în stare gravă. În această stare pacientul a aşteptat afară în frig până la ora 20,00, nefiind internat de facto şi neprimind niciun tratament adecvat, a solicitat externarea, care i s-a acordat semnând un document în care era stipulat clar că există riscul de a deceda.

„Luni, 01.11.2021, ora 9,00, primind acelaşi pacient, din dispoziţia medicului şef de tură Lidia Şandru, doctorul rezident Bogdan-Dumitru Cucu a dispus în mod inutil un nou test RTPCR, deşi rezultatul RT-PCR din ziua anterioară era negativ şi valabil pentru 48 de ore, timp în care nu i-a prescris niciun tratament, deşi trebuia să-i administreze de urgenţă antibiotic, fapt ce a condus la întârzierea internării şi a administrării tratamentului adecvat, contribuind în mod direct, din culpă, la reducerea şanselor de supravieţuire a victimei”, precizează procurorul de caz.

Șefa de tură de la UPU nu i-a prescris niciun tratament de urgență

2. Lidia Şandru, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi ucidere din culpă, fapte aflate în concurs real, constând în faptul că:

Duminică, 31.10.2021, în calitate de medic specialist şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., răspunzând direct de activitatea medicului rezident Bogdan-Dumitru Cucu, aceasta nu l-a supravegheat conform atribuţiilor de serviciu, lăsând astfel posibilitatea ca pacientul Chirilă Florin-Nicu, în stare gravă, să fie lipsit de tratament de urgenţă cu antibiotic.

În ziua de luni, 01.11.2021, în calitate de medic specialist şi şef de tură, în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., din culpă, aceasta nu a prescris tratament de urgenţă cu antibiotic şi nu a luat măsuri pentru internarea de urgenţă la compartimentul de specialitate a pacientului Florin-Nicu Chirilă, adus cu ambulanţa la ora 8,42, deşi starea acestuia reclama internarea imediată.

Mai mult, având rezultatul testului PCR din ziua precedentă, şi rezultatele analizelor care relevau o stare deosebit de gravă a pacientului Florin-Nicu Chirilă, a dispus în mod absurd trimiterea pentru a doua zi consecutiv a acestuia la containere U.P.U. – Covid, pentru efectuarea unui nou test PCR.

„Nici măcar explicaţiile repetate ale asistentei de ambulanţă care a însoţit bolnavul, că acesta are rezultat PCR negativ din seara precedentă valabil 48 de ore, că în ziua precedentă a aşteptat 12 ore afară, în frig, şi starea sa de sănătate era afectată grav (saturaţie oxigen 74%), nu au determinat-o să intervină pentru salvarea vieţii victimei”, este concluzia anchetatorilor.

Altă zi, altă șefă de tură care nu l-a băgat în seamă pe pacientul în suferință

3. Amalia-Florenţa Morcov, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi abuz în serviciu, constând în faptul că:

Luni, 01.11.2021, în calitate de medic şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi - U.P.U., răspunzând de toate cazurile din U.P.U. , între orele 14.30.-16.30, nu l-a consultat, diagnosticat şi nu i-a prescris şi administrat tratament urgent cu antibiotice pacientului Florin-Nicu Chirilă, aflat în stare critică.

La ora 16.00, a contrasemnat transferul intraspitalicesc dispus de medicul internist, fără a întâlni pacientul şi fără a-l consulta ori a-i prescrie şi administra tratamentul adecvat cu antibiotice. După ora 17.30, la întoarcerea bolnavului de la Spitalul T.B.C. Galaţi, aceasta nu a întreprins niciun demers în ce priveşte victima, reiese din ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați.

Pacientul a fost internat abia la ora 19,30 la A.T.I. independent de orice efort din partea medicului şef de tură. Practic în tot acest interval de timp nu a avut contact vizual cu victima. Prin toate aceste inacţiuni, aceasta a contribuit în mod direct, din culpă, la decesul victimei Florin-Nicu Chirilă survenit în acea noapte, spune procurorul de caz.

De asemenea, pe toată perioada serviciului nu a supravegheat activitatea medicului rezident Olguța Ciureanu, de care răspundea.

Alt rezident, întârziere criminală la efectuarea testului PCR

4. Olguța Ciureanu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, constând în faptul că:

Luni, 01.11.2022, în calitate de medic rezident, în cadrul S.J.U. Galaţi - U.P.U., între orele 14,30-16,30 şi 17,30-19,30, nu a consultat, nu a diagnosticat şi nu a prescris şi administrat urgent tratament adecvat cu antibiotice, sub supravegherea medicului specialist şef de tură Amalia-Florenţa Morcov, pacientului Florin-Nicu Chirilă, aflat în stare critică, contribuind în mod direct, din culpă, la decesul victimei, în acea noapte. 

Medicul de laborator, lipsă la program, la mica înțelegere cu colega

5. Cristina Morar, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, ucidere din culpă şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, constând în faptul că:

Sâmbătă, 30.10.2021, inculpata Cristina Morar, medic în cadrul laboratorului de analize – S.J.U. Galaţi, în baza înţelegerii prealabile cu inculpata Ana Anton, nu s-a prezentat la program pe toată durata turei 2 Covid, între orele 15,00-22,00. Prin aceasta a prejudiciat S.J.U Galaţi cu suma de 775 lei.

Medic de gardă a fost în acea zi inculpata Ana Anton, care şi-a efectuat serviciul de gardă pentru 24 de ore începând cu ora 8,00. 

Când a venit la muncă, medicul a ignorat urgența medicală majoră

Duminică, 31.10.2021, fiind de gardă pentru 24 de ore, începând cu ora 8,00 şi în lipsa inculpatei Ana Anton, care nu s-a prezentat la program în tura 2 Covid, orele 15,00-22,00, inculpata Cristina Morar a preluat şi atribuţiile acesteia pe testarea Covid.

Astfel, a introdus spre prelucrare 12 probe pe aparatul Elite Ingenius (cu o durată de prelucrare de 3 ore) şi 12 probe pe aparatul Genexpert (cu o durată de prelucrare de maxim 1 oră). În acest context, primind la ora 15,39 a doua probă RT-PCR, recoltată victimei Florin-Nicu Chirilă, ce reprezenta o urgenţă medicală majoră, aceasta a nesocotit menţiunea de urgenţă înscrisă atât pe formularul anexă de însoţire a probei, cât şi pe cererea introdusă în acelaşi timp în aplicaţia Hipocrate, precum şi diagnosticul de suspect Covid din cerere, precum şi din fişa pacientului din aplicaţia Hipocrate.

Deşi ar fi trebuit să o prelucreze urgent în aparatul Genexpert cu prelucrare rapidă de maxim o oră, aceasta a introdus-o cu întârziere, pentru prelucrare în aparatul Elite Ingenius, obţinând rezultatul negativ după 5 ore, respectiv la ora 20,59.

„Urmarea imediată a acţiunii sale culpabile a constat în întârzierea cu 24 de ore a internării victimei, precum şi decesul ulterior al acesteia. Pentru a ascunde absenţa de la program a colegei sale, aceasta a accesat calculatorul folosind fără drept userul şi parola inculpatei Ana Anton, dar a validat rezultatul cu numele şi parafa sa. În acelaşi mod a procedat validând celelalte rezultate RT-PCR, obţinute”, au stabilit anchetatorii.

Rezultatele pentru 4 probe prelucrate pe aparatul Genexpert, le-a validat în mod fictiv pe numele lui Ana Anton, în intervalul orar 18,31-18,33, dar a aplicat pe acestea parafa sa. A procedat astfel pentru a induce ideea prezenţei colegei sale la serviciu.

A ieșit la pensie, apoi s-a folosit de datele unui alt medic ca să-și pregătească apărarea

6. Ana Anton, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, constând în faptul că:

Duminică, 31.10.2021, inculpata Ana Anton, medic în cadrul laboratorului de analize – S.J.U. Galaţi a lipsit de la program pe toată durata turei 2 Covid, între orele 15,00-22,00, cauzând un prejudiciu de 775 lei Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi.

Ana Anton a încetat raporturile de serviciu cu Spitalul Judeţean Galaţi, prin pensionare la 15.12.2021. În cursul zilei de 30.03.2022, aceasta s-a deplasat la Spitalul Judeţean Galaţi – Laboratorul de analize medicale şi în lipsa din birou a medicului Maria Onofrei, a accesat calculatorul de serviciu al acesteia, folosind, fără drept, userul şi parola numitei Maria Onofrei, pentru a vizualiza mai multe documente medicale, respectiv buletine de analize – teste Covid prelucrate pe Genexpert din ziua de 31.10.2021 din tura 2 Covid cu scopul de a-şi pregăti apărări în dosarul penal.

Al treilea medic de laborator, aceeași atitudine. Pacientul a murit așteptând degeaba tratamentul salvator

7. George Ţocu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, constând în faptul că:

Duminică, 31.10.2021, inculpatul George Ţocu George, efectuând serviciul în tura I Covid, ca medic al laboratorului de analize - S.J.U. Galaţi, nu a introdus cu prioritate spre prelucrare proba biologică recoltată pacientului Florin-Nicu Chirilă la aparatul PCR-Genexpert, cu o durată de prelucrare de maxim o oră, deşi acesta reprezenta o urgenţă majoră, fiind suspect Covid şi în stare critică, validând primul rezultat PCR abia după 5 ore, respectiv la ora 14,39.

Luni, 01.11.2021, acelaşi medic efectuând serviciul în tura I Covid, primind spre prelucrare a treia probă a aceluiaşi pacient, nu a introdus-o spre prelucrare de urgenţă, la aparatul Genexpert, validând rezultatul negativ abia după 5 ore, respectiv la ora 14,10. În această modalitate a contribuit în mod direct, din culpă, la întârzierea internării şi decesul victimei, este concluzia anchetatorilor.

Faţă de inculpaţi, prin ordonanţa din 01.11.2022, s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile instituindu-se o serie de obligaţii conform articolului 215, alineatul(2) din Codul de procedură penală. Este vorba despre interdicția comunicării între aceștia, interdicția părăsirii localității, respectiv a exercitării profesiei în virtutea căreia au săvârșit faptele.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite