Cum ne poate duce succesul la pierzanie. Legătura dintre reuşita în viaţă şi nivelurile de conştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Mulţi dintre noi înţeleg greşit ideea de succes. Indiferent de domeniul de activitate, succesul se obţine, de regulă, gradual şi necesită un management extrem de riguros. Fără acest management, cei în cauză nu vor şti să gestioneze situaţiile cu care vor ajunge să se confrunte, sfârşind prin a cădea în depresie şi putând ajunge chiar la sinucidere.

Când vine vorba de succes, acesta nu trebuie înţeles doar în ideea de reuşită. Există, evident, şi această parte, dar succesul vine la pachet şi cu două mari pericole. Primul dintre acestea este ca persoana în cauză să îşi dezvolte foarte mult egoul, iar pe acest fond va lua foarte multe decizii proaste în ceea ce priveşte viaţa profesională şi cea personală. Cel de-al doilea este ca respectivul să ajungă să trăiască doar din amintirile unui succes pe care l-a avut la un moment dat, ratându-şi practic viaţa.

”Succesul înseamnă o evoluţie continuă pentru că este o stare, o energie. Această energie continuă şi ascendentă poate reprezenta pentru multe persoane de multe ori o problemă. Sunt de notorietate cazurile persoanelor care au câştigat la loto, pentru că şi acesta este o formă de succes, şi pentru că nu au avut un management al banilor, bani mulţi însemnând şi energie pe măsură, au ajuns să fie copleşiţi, luaţi pe sus de această energie şi au ajuns mult mai rău decât la momentul când au câştigat acei bani”, explică psihologul Stelian Chivu.

Succesul poate fi mental, emoţional şi fizic. Succesul mental îl au acele persoane care reuşesc să îşi controleze bine mintea şi să o menţină într-o stare de linişte. O persoană poate spune că se bucură de un succes emoţional când îşi reduce foarte mult emoţiile negative, reuşind să aibă cu preponderenţă stări emoţionale înalte. Succesul fizic este o stare de sănătate bună, cu care, din păcate, destul de puţini dintre noi se mai pot lăuda astăzi.

”Sunt persoane care au o veritabilă frică de succes datorită unor programe mentale negative. Astfel de programări, gen <<niciun succes nu durează mai mult de trei zile>>, îi limitează foarte mult pe cei care le adoptă şi fac ca după o reuşită, aceştia să se aştepte la o manifestare negativă”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Frica care ne domină

În trecut, acum mii de ani, frica care predomina era frica de izolare, care atunci înseamna în cele mai multe cazuri moarte. În societatea actuală, frica predominantă este frica de a nu avea bani, deoarece aceasta este asociată cu teama de a nu avea ce mânca şi unde locui.

Pentru a înţelege cum funcţionează succesul este necesar să analizăm cum funcţionează acesta pe cele şapte planuri ale conştiinţei umane. Pe primul nivel, unii indivizi consideră că au succes în viaţă dacă au unde să locuiască, au ce să mănânce şi sunt în siguranţă. Este nivelul de supravieţuire, la care mulţi dintre noi se opresc din varii motive.

Pe cel de-al doilea nivel se situează sexul, fiind vorba de acele persoane care reuşesc să aibă constant raporturi sexuale, însă a rămâne doar la acest nivel crează o veritabilă problemă pentru cei care se limitează doar la asta. Al treilea nivel de conştiinţă echivalează cu puterea şi controlul, ceea ce poate fi considerat un succes, însă dacă cei în cauză aleg să rămână doar la acest nivel, vor avea parte de insucces în viaţă pentru că li se va dezvolta, chiar exacerba, foarte mult egoul.

”Pe al patrulea nivel de conştiinţă găsim iubirea, însă, la fel ca şi în cazul celorlalte niveluri, a rămâne doar aici va crea la un moment dat şi suferinţă. Este recomandat astfel să trecem la următorul nivel, care înseamnă iubirea necondiţionată. Pe al cincilea nivel găsim cunoaşterea, care este într-adevăr un succes atât timp cât nu ne limităm doar la ea pentru că astfel se va dezvolta foarte mult egoul. Dacă persoanele în cauză vor căuta să fie cât mai inspirate, să se lase ghidate de persoanele potrivite, atunci vor avea cu adevărat succes în viaţă”, ţine să puncteze psihologul Stelian Chivu.

”Reţeta” succesului

Pe nivelul al şaselea găsim acele persoane care au mental extrem de bine controlat, o minte puternică, limpede, ce este într-adevăr o realizare, însă care nu este şi suficientă. Şi asta pentru că cei în cauză devin reci, impersonali, tehnici. Vor fi foarte buni specialişti pe domeniul în care activează, dar în egală măsură vor fi şi antisociali, cu tendinţe de izolare, ceea ce nu este de dorit.

Cel de-al şaptea plan de conştiinţă înseamnă o legătură puternică şi profundă cu Universul, cu Divinitatea, către care trebuie să tindem toţi. Şi aici există însă un pericol, acela de a se dezvolta orgoliul spiritual. Vorbim de acele persoane care au tendinţa să spună că doar calea lor este cea mai bună, ceea ce în timp poate crea dezechilibre mentale, emoţionale şi fizice extrem de puternice.

”La acest nivel, un succes poate fi considerat când înţelegi şi vezi manifestarea Divinului în tot şi în toate, conform expresiei <<ceea ce este sus, este şi jos>>. Dacă analizăm toate aceste niveluri de conştiinţă, constatăm că fiecare dintre ele este o treaptă în evoluţia noastră. Important este să analizăm, să acţionăm şi să experimentăm. Constat astfel ce funcţionează pentru mine şi planific cum să acţionez pe viitor. Fac ceea ce trebuie făcut, chiar dacă greşesc sau nu, şi îmi analizez din nou acţiunile. Este un proces pe care trebuie să îl repet constant. Dacă obţin un succes şi mă opresc doar la el, mă limitez. Repetând procesul de care aminteam îmi asigur practic un succes continuu. Motto-ul fiecăruia dintre noi trebuie să fie <<ai reuşit, continuă, nu ai reuşit, continuă>>”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite