Cum a scăpat de amendă un șofer care a parcat pe trotuar. Detaliul care l-a convins pe judecător

0
Publicat:

Conducătorul auto a argumentat în fața instanței că își parcase mașina chiar în fața porții imobilului unde locuiește, dar pietonii nu mai puteau trece prin zonă.

somatii parcare

Judecătoria Galați a înlocuit, în 22 decembrie, sancțiunea amenzii cu avertismentul în cazul unui șofer din Galați. Decizia instanței nu este definitivă. Conducătorul auto primise o amendă de 700 de lei pentru că își parcase mașina pe trotuarul aferent străzii Lemnari din Galați.

„Petenta a staționat voluntar autoturismul pe trotuar, blocând traficul pietonal și atrăgând indignarea cetățenilor”, se menționează în procesul-verbal întocmit de polițistul local care a constatat contravenția.

Șoferul a contestat amenda pe motiv că oprise vehiculul în dreptul porții de acces al imobilului în care locuiește și a adus în instanță certificatul de proprietate care dovedește acest lucru. Judecătorul care a instrumentat cazul a confirmat acest lucru chiar din pozele făcute de echipajul Poliției Locale care îl amendase.

Magistratul a constatat însă că șoferul încălcase totuși legea, pentru că prin modul în care își parcase mașina, chiar dacă era în fața porții de acces a casei unde locuiește, redusese la doar 0,5 metri spațiul destinat pietonilor de pe trotuar, în condițiile în care legea îl obligă să asigure un metru.

Unde a greșit

„Autoturismul petentei era, într-adevăr, parcat în dreptul porții de acces la imobilul acesteia, însă fiind poziționat și pe trotuarul aferent acestei străzi. Astfel, spatele autoturismului era poziționat după linia gardului mic care delimita terenul aferent imobilului vecin, autoturismul petentei fiind ieșit cu aproximativ 0,5 metri pe spațiul trotuarului destinat pietonilor.

Prin urmare, contrar susținerilor petentei, instanța constată că aceasta nu a respectat limita de un metru pentru a facilita accesul pietonilor, fiind indiferent dacă trotuarul respectiv era sau nu practicabil în acel moment, legea nedistingând în acest sens”, a stabilit instanța.

Judecătorul i-a acordat totuși circumstanțe atenuante pentru că o altă mașină fusese parcată în dreptul imobilului unde locuiește, obligându-l astfel să oprească mașina parțial și pe trotuar.

„Petenta a parcat în dreptul imobilului unde locuiește, fiind nevoită să parcheze în acea poziție din cauza celuilalt autoturism care parcase în dreptul imobilului acesteia, astfel cum reiese chiar din planșele foto depuse de intimată, instanța reține că aplicarea unui avertisment este suficient în vederea corijării atitudinii petentei, astfel că va admite în parte plângerea contravențională, va dispune înlocuirea sancțiunii contravenționale a amenzii în cuantum de 700 lei cu sancțiunea avertismentului”, este verdictul judecătorului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite