Clădire istorică renovată fără autorizație de la Ministerul Culturii. Faptele penale, prescrise în cursul judecății maraton

0
Publicat:

Procesul în care au fost inculpați Daniel Gerhardt Ţuchel, fost primar al Tecuciului, și fosta arhitectă-șefă a orașului, a fost judecat timp de 8 ani, iar judecătorii au constatat finalmente că faptele s-au prescris.

Daniel Gerhardt Ţuchel FOTO arhivă Adevărul
Daniel Gerhardt Ţuchel FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați l-a exonerat printr-o decizie definitivă în 14 martie pe fostul primar al Tecuciului, Daniel Gerhardt Ţuchel, și pe fosta arhitectă-șefă a orașului de acuzațiile de abuz în serviciu și încălcarea legii privind autorizarea lucrărilor de construcții. Judecătorii nu au mai judecat dosarul pe fond pentru că procesul a trenat 8 ani pe rolul instanțelor, iar faptele s-au prescris.

Dosarul a fost disjuns dintr-un alt dosar penal deschis în 2018 și au fost acordate numeroase termene de judecată înainte ca finalmente judecătorii să constate că a intervenit prescripția. O altă disjungere a avut și în dosarul penal ce viza abuzul în serviciu, de data aceasta pe latură civilă.

Daniel Gerhardt Ţuchel și fosta arhitectă-șefă, Constanța Aurora Chițu, se judecă în prezent tot la Judecătoria Brăila cu Primăria Tecuci și Direcția Județeană pentru Cultură Galați, care urmează să precizeze daunele pe care le solicită de la cei doi în contul prejudiciului cauzat clădirii în care funcționează Primăria Tecuci și care a fost renovată în interior fără avizul Ministerului Culturii.

Potrivit procurorilor, fostul edil și fosta arhitectă-șefă  au avizat în 2013 reabilitarea imobilului în care funcționează primăria din Tecuci, fără să fi obținut în prealabil avizul Ministerului Culturii, obligatoriu când clădirile sunt monumente istorice.

„Deşi, în calitatea pe care o avea, de arhitect şef , inculpata Constanţa Aurora Chiţu cunoştea că pentru efectuarea de lucrări la imobilele declarate monument istoric este necesară obţinerea avizului Direcţiei Judeţene de Cultură din Cadrul Ministerului Culturii şi eliberarea autorizaţiei de construire , aceasta nu a făcut acest lucru şi nu a respectat procedura legală reglementată de Legea 50/1991, respectiv articolul 3 litera b”, spun procurorii.

„Cunoşteau fără dubiu că imobilul este monument istoric”

Chiar și în aceste condiții, fosta arhitectă-șefă a emis certificatul de urbanism, fără a deţine şi autorizaţie de construire, iar împreună cu fostul primar al Tecuciului a supravegheat, în perioada martie 2013-martie 2014, efectuarea lucrărilor de renovare care au constat în reparaţii tavane, pereţi şi coloane, înlocuire tâmplării, montare instalaţii climatizare, lucrări de efectuare vitralii și lucrări de instalare a pardoselii flotante.

A fost montată o centrală electrică nouă, lucrare care a dus şi ea la modificarea interiorului imobilului. Pentru toate aceste lucrări nu a existat autorizaţie de construire, aşa cum era obligatoriu, conform dispoziţiilor legii 50/1991, care prevăd că pentru efectuarea de lucrări de reparaţii şi înlocuiri la pardoseli, pentru lucrări de finisaje interioare, pentru lucrări de compartimentare interioară, pentru lucrări de tâmplărie interioară, în cazul în care se execută la imobile declarate monument istoric, este necesară autorizaţie de construire.

„Lucrările au fost executate cu ştiinţa ambilor inculpaţi, inculpata Constanţa Aurora Chiţu fiind cea care întocmea referatele de necesitate, iar inculpatul Daniel Gerhardt Ţuchel era cel care încheia contractele pentru efectuarea lucrărilor. Ambii inculpaţi cunoşteau fără dubiu că imobilul este monument istoric şi că este necesară eliberarea autorizaţiei de construire”, au stabilit anchetatorii.

 Lucrări de renovare, în funcție de arhitectura imobilului

Totul a ieșit la iveală în urma unui control din 25.04.2014 al Curții de Conturi, în urma căruia s-a descoperit că pentru lucrările de construcţii care se execută la imobilul monument istoric din Tecuci nu există autorizaţie de construire şi a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru a face verificări.

La rândul său, Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că s-a încălcat legea și a sesizat Parchetul. La scurt timp după aceea, fostul primar și fosta arhitectă-șefă au demarat în regim de urgenţă procedura de obţinere a autorizaţiei de construire, însă numai pentru lucrările exterioare ce urmau să se efectueze la imobilul în cauză, întrucât lucrările interioare erau deja executate.

Cu această ocazie au fost efectuate expertize, studii şi s-au propus soluţii adecvate pentru efectuarea lucrărilor de renovare, ţinând cont de arhitectura imobilului. Pentru aceste lucrări a fost obţinut avizul de la Ministerul Culturii şi a fost eliberată autorizaţia de construire pe 29.04.2014.

Faptele s-au prescris

Procurorii i-au trimis în judecată pe Daniel Gerhardt Ţuchel și Constanţa Aurora Chiţu pentru abuz în serviciu și încălcarea legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor în construcții, dar pe 30.09.2022, după opt ani de procese, fostul primar a invocat intervenirea prescripției.

Instanța a stabilit că s-a împlinit termenul prescripției generale în cazul celor două infracțiuni de care fostul primar și fosta arhitectă-șefă sunt acuzați.

„Conform alineatului 2 al articolului 154, termenele de prescrispţie a răspunderii penale pentru infracţiunile continue încep să curgă de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, dată care în acest caz a fost reprezentată de controlul Curţii de Conturi – Camera de Conturi a judeţului Galați din data de 25.04.2014.

Data săvârşirii infracţiuniilor conform rechizitoriului este martie 2013 – martie 2014, chiar dacă acestea s-au epuizat la 25.04.2014 conform controlului Curții de Conturi. Instanţa se va raporta la perioada cu care a fost învestită prin rechizitoriu.

Astfel, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, termenul de 8 ani s-a împlinit în martie 2022, iar cel pentru infracţiunea prevăzută de articolul 24, alineatul 1, litera a din Legea 50/1991 s-a împlinit în martie 2017”, este concluzia magistraților.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite