Ce-au promis şi ce-au făcut. „Noul Galaţi” al primarului Stan s-a dovedit tot cel vechi, dar îngropat în studii de fezabilitate şi desene frumos colorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sloganul electoral al actualului primar al municipiului Galaţi, Marius Stan, s-a bazat, la alegerile din 2012, pe ideea de „Noul Galaţi”. În campanie, Stan promitea o înnoire spectaculoasă a oraşului, începând cu aparatul administrativ şi terminând cu infrastructura de orice fel.

La patru ani distanţă constatăm că o bună parte dintre cele promise s-au dovedit doar vorbe, cele mai multe dintre proiectele fostului candidat USL (acum UNPR) rămânând în stadiul de planuri frumos desenate pe hârtie.

De altfel, sigurul dintre marile proiecte anunţate care  a prins contur este noua primărie a oraşului, aflată în prezent în construcţie. În rest, mai mult vorbe. Proiectul de restructurare urbană s-a înţepenit în faza demolărilor de garaje şi a lăsat în urmă câteva maidane sinistre (unde erau promise parcuri şi parcări).

Nici noul stadion promis nu s-a mai transformat în realitate, mai ales că ambele echipe de fotbal ale Galaţiului au intrat în colaps: Dunărea s-a desfiinţat, iar Oţelul a căzut în liga a III-a şi este aproape de desfiinţare.  La fel, a fost abandonat şi spectaculosul proiect de modernizare a intersecţiilor principale, prin construirea unor pasarele futuriste, care au rămas la stadiul de desene colorate.

Cea mai gravă problemă rămâne eşecul actualului primar în rezolvarea crizei agentului termic. Deşi promitea reforme spectaculoase, lucrurile s-au gravat continuu pe fondul aceluiaşi clientelism politic şi a incompetenţei din sistem, iar oraşul este în situaţia dramatică de a avea perspective zero în funcţionarea reţelei termice în iarna viitoare.

Cea mai controversată promisiune rămâne construcţia unui tunel pe sub Dunăre, pentru al cărui studiu de fezabilitate s-au cheltuit deja sume consistente (încă nu avem decontul final, dar se estimează că va fi între 2,5 şi 5 milioane de euro), deşi nu există sursă de finanţare a investiţiei, iar Guvernul a spus răspicat că va construi un pod la Brăila, nu un tunel la Galaţi.

Alte investiţii promise, dar ratate, sunt: modernizarea plajei Dunărea (care nu numai că n-a fost transformată în aquapark, dar a fost şi închisă), stabilizarea malului falezei Dunării (unde nu s-a făcut absolut nimic), eficientizarea parcului industrial (care a înghiţit patru milioane de euro şi nu are niciun client) şi redeschiderea cinematografelor abandonate ale Galaţiului (n-a fost rezolvat niciunul).

CITEŞTE şi grupajul naţional pe tema minciunilor electorale:

Minciunile gogonate cu care baronii ajunşi primari i-au păcălit pe români şi le-au furat voturile: „desene animate” vândute ca proiecte de milioane de euro

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite